Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Как да няма бре ще ти го накича целия с контакти като коледна елха. :lol:

Контак за външен монтаж е две рапидки. Да не мислиш че под тея ламарини всичкото място е запълнено и няма на де да стърчат. Отвори го и погледни къде няма да пречат и давай смело.
krasi92 - майстор
Сложи един контакт за удължител ако не ти се рискува да пробиваш.Ако искаш да е закрепен към корпуса място има горе в дясно когато е закачен на дюбели на стената но рапидите не трябва да са дълги.
nautilus33 - майстор
Аз пък си мислех за тия единичните контакти, тип куплунг. даже май съм виждал ЮПиЕс-и точно с такъв на изхода :)
petkomz - специалист
lov написа:
Не мога да разбера защо някои хора си усложняват живота с това постоянно ръчкане и изключване на помпите. ....Няма нужда да спираш помпата заради някакво си левче икономия на ток на края на месеца.
Не е усложняване на живота, а е желателно за котела да не върти студена вода и да образува конденз и налепи. Също така, нощем като изстине водата и ако колегата има бойлер със серпентина, няма смисъл да му изстудява вече затоплената вода.
lov - майстор
petkomz написа:
Не е усложняване на живота, а е желателно за котела да не върти студена вода и да образува конденз и налепи.
А бе вие и отоплението ли си спирате за да правите икономии. :?

petkomz написа:
Също така, нощем като изстине водата и ако колегата има бойлер със серпентина, няма смисъл да му изстудява вече затоплената вода.
За тая цел има и трипътни смесители дето да се грижат кога да сгрее и кога да спре циркулацията. Пък като сложиш по голям ти служи и за термоакумулатор та да нямаш температурни аномалии и ако серпентината е ниско разположена има достатъчно вода да се изкъпе домочадието.
krasi92 - майстор
nautilus33 написа:
Аз пък си мислех за тия единичните контакти, тип куплунг. даже май съм виждал ЮПиЕс-и точно с такъв на изхода :)
+1-най лесния начин
petkomz - специалист
lov написа:
petkomz написа:
Не е усложняване на живота, а е желателно за котела да не върти студена вода и да образува конденз и налепи.
А бе вие и отоплението ли си спирате за да правите икономии. :?

petkomz написа:
Също така, нощем като изстине водата и ако колегата има бойлер със серпентина, няма смисъл да му изстудява вече затоплената вода.
За тая цел има и трипътни смесители дето да се грижат кога да сгрее и кога да спре циркулацията. Пък като сложиш по голям ти служи и за термоакумулатор та да нямаш температурни аномалии и ако серпентината е ниско разположена има достатъчно вода да се изкъпе домочадието.
Ами както писах по-горе не става въпрос за икономии и не да се спира отоплението, а само самата помпа при ниска температура на водата.
За трипътния смесител съм съгласен, но ако няма такъв - най-евтиното и лесно решение е един термостат който да включва помпата като загрее водата и да я изключва нощем когато изстине.
lov - майстор
Една такава система колкото е по сложно устроена надежноста е толкова колкото най-ниската на всеки един компонент. Спомена за катрани и конденз, да вярно е проблем са но си имат лек. А я се замисли какво му е на котела кога водата е изстинала, палиш го и като завърти щото е вдигнал температура и му вкарваш веднага студена вода. Да не говорим варианта в случая както колегата дето с извинение не знае кое за какво е и как да спаси положението при една авария. А и не всеки е длъжен да разбира. Нещата не са никак прости и елементарни и много може да се спори по тях. А и всяка една отоплителна система си има своите особенности. Приеми това като разсъждения на мой личен опит на човек с много малка практика по управление и автоматизация. :)
nautilus33 - майстор
И така- реших все пак да отворя ЮПиЕс-а и д апогледна преди да го занеса на майстор. Замерих батерията с уред за акумулатори, и показа, че батеряита е напълно заредена. Огледах двата бушона, но и двата бяха наред. След това поставих акумулатора обратно и с още отворен капак, свързах ЮПиЕс-а към ел. мрежата.Червената лапичка светна, но при натискане на ЦК ключето, зелена не светна( както си и беше). Затворих кутията на ЮПиЕс-а и си го закачих обратно на стената. Все пак реших да опитам и да го включа пак, но без да е свързан към ел. мрежата- само на акумулатор. И... взе че започна да бръмчи, жълтата лампа за захранване от акумулатора светна и заработи. След това изгасих, и го включих към ел. мрежата, натиснах ЦК ключето и зелената лапичка светна. Като леко натиснах ЦК ключето, зелената лампичка примигна и изгасна. Натиснах малко по силно и пак тръгна. Оставих включено, но забелюзах, че след известно време лапичката пак беше изгаснала. Изключих и пак включих, и пак светна. И така няколко пъти. Та, предполагам, че проблемът е от ЦК ключето, от кето се включва ЮПиЕс-а. Та, да попитам- смяната му лесно ли става или да го нося на майстор, защото ако е просто запояване с поялник ще се справя.
lov - майстор
Сам вероятно няма да се оправиш много ме съмнява да е от ключетата. По вероятното е че самия той не си харесва батерията. Тя може на уреда ти да показва 12 волта и ти си мислиш че е заредена. Дълго е за обясняване та по добре човек който разбира.
Или другия вариант закачи му един напълно зареден акумулатор от кола. По модела който си показал твоя трябва да има изведени външни клеми точно за тази цел.

Тема "UPS-а на водната помпа не работи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: