• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Ел. инструментите. Консумативи.
iaj
Здравейте! Ще използвам темата за да Ви попитам за ъглошлайф на марката Dewalt модела, който съм избрал е 125/1400W, моля за мнения и отзиви или да се залага на нещо за , което има много мнения като например Макита и Бош. Като ще го купувам през нета иначе при нас цена с 80 лева по нагоре в магазина, но поне имат сервизна поддръжка. Тъй като го има в OLX.bg (подавалника) възможно ли е е да има пуснати ментета?
nikolson - майстор
Този модел ли е? :-D
Прикачен файл:
D28135.PNG
iaj
Да за този модел става на въпрос, но цената е с някой лев по висока от този, който сте поставили и снимката изглежда по друг начин не е точно като тази, която сте посочили.
radius - майстор
Според мен, главното при избор на малък флекс е да става за 1 ръка. Иначе не виждам смисъла да е малък, пък да са ти заети и двете ръце. За другото ги има голям.
griffin - майстор
nikolson написа:
Този модел ли е? :-D
Прикачен файл:
D28135.PNG
За тоя тип ключове в нета има бая отрицателни мнения, хубаво е да си прецениш дали ще ти е удобен ако вземаш шлайф с такъв тип бутон за включване. Лично на мен такова чудо ми е неудобно.
Здравейте,
изборът на ъглошлайф зависи от работата за която ще го ползвате.
Ако работите постоянно с ъглошлайф - заварчик или монтажник, то е добре да бъде наистина над 1200 W.
Ако вашата специалност е общостроителна и го ползвате до 1 час на ден то ви е достатъчен от 1000 до 1200 W.
Натискането на ъглошлайфа не допринася нищо, само увеличава риска от злополука. Дискът на ъглошлайф 125 се върти с 11.000 оборота. За да отрежете профил, тръба или ламарина е по-важен изборът на диска, дисковете за рязане са от 1 до 2,5 мм дебелина. 3мм се ползва за рязане и за финно шлайфане. За грубо шлайфане се ползват дискове от 6 мм.
Също така ако шлайфате грубо стомана - пръски, окалина заварки, то тогава също препоръчвам шлайф над 1200 W, само тогава може да има малко по-голям натиск.
Ако сте домашен майстор, то вероятно ви стига и от 900 до 1100 W.
Тези под 800 W са за хора, които ползват тази машин два три пъти в годината, но искат да я притежават, защото от време на време нещо майсторят.
И не забравяйте, шлайфът е един от най-опасните инструменти. Има много правила за безопасност на работа, но от опит ще споделя най-важните според мен - не сваляйте нигока предпазитела, не носете висящи връзки, дрехи и нещо което може да се омота около шпиндела, не усуквайте диска при рязане, не натискайте много, държете го винаги с две ръце, работете с него само в стабилна позиция на тялото.
Освен мощността има много други показатели, които са важни. Намерих един линк, където има сравнителна таблица и там може да се ориентирате.
http://www.e-shop-bg.eu/blog/Sravniteln ... ayfi-Bosch
Сравнили са десетина от важните параметри има и статия
http://www.e-shop-bg.eu/blog/blogart3
В нея подробно са описани и екстрите, които има тази на пръв поглед проста машинка.
И още нещо на края, ако някои ви каже, че с ъглошлайф се реже дърво, то просто не му вярвайте. 50% от опитите завършват в Пирогов с изключително тежки травми. Някои фирми дори предлагат и дискове за тази цел - просто Не. За дърво има много по-добри специализирани машини на супер цени в сравнени с главоболията и трагедиите които може да създаде използавето на ъглошлайф за рязане на дърво.
И накрая приятна работа
stoianov_n - специалист
feria написа:
Ако сте домашен майстор, то вероятно ви стига и от 900 до 1100 W.
Тези под 800 W са за хора, които ползват тази машин два три пъти в годината, но искат да я притежават, защото от време на време нещо майсторят.
Абе нямаше да се обаждам, ама не издържах.
Предполагам feria е жена, но може и да бъркам.Та колега/жке това откъде го "изкопахте"?
Аз съм автотенекеджия, профи....ама защо ли всичките ми малки ъглошлайфи са около 800 вата?Че даже и едната макита е 710вата а един бош е 780.Да не говорим за легендата на спарки М850...
Та шлайфам това онова, по цял ден, ама според теб, даже и за домашен майстор не се класирам. :?
Avas_co - майстор
Явно и аз не се класирам даже за домашен майстор.
Моите машинки също са съответно 750 и 780 вата.
На мен критерия ми е шлайфа да е малък и лек, че да мога да работя с една ръка и да мога да бъркам на гадни места.
Ползвам за рязане само 1 мм. дискове, само на една марка и тия дни нарязах с тях над 2 тона железа без грам ядове.
Kirilpm - специалист
feria написа:
Здравейте,
изборът на ъглошлайф зависи от работата за която ще го ползвате.
Ако работите постоянно с ъглошлайф - заварчик или монтажник, то е добре да бъде наистина над 1200 W.
Ако вашата специалност е общостроителна и го ползвате до 1 час на ден то ви е достатъчен от 1000 до 1200 W.
Аз,работя в сервиз,но се занимавам и със заваряване и селскостопанска техника,та се е случвало малък шлайф 850в да работи цял ден,разбирай 7-8 часа,аз заварявам,колегата в същото време скосява железата,не е имало никакви ядове,освен леко омасляване около редукторната кутия,но го приемам за съвсем нормално при летните жеги.Имам и друг по голям шлайф с повече екстри,удобна ръкохватка,предпазител,който се мести без инструмент,но си седи на рафта с инструментите като нов,никой не го ползва понеже е по-неудобен и трудно се събира в тесни пространства.Иначе за дървото съм повече от съгласен,аз също съм го правил това упражнение,но вече ми дойде акъла в главата.
EDI - майстор
Вий пък де отивате :-D .Аз от 18 години търкалям един зелен БОШ 500 вата, няма такава машина.Що гранитогрес и каквото се сетите е нарязал, не професионално естествено, до сега не съм го пипнал да видя какво има вътре, само дискове сменям, хем го търкалям само с дебели.Все се каня да го отворя и да го почистя, ама все не остава време :lol: Ама старата изработка си е друго нещо.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Избор на ъглошлайф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: