Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
lov написа:
Ай сега събирал си от старото мат'риал а не от сегашните еднодневки. Има изцяло алуминиеви дори отоплението не е бакърено.
Е то още по-новите и толкоз нямат. Едно по-големичко ТХО и толкоз :-D

Изображение

:partyman:
lov - майстор
Само една такава ми е мряла в ръцете но толкова бързах да се оттърва от нея щото беше класическата повреда, че не се и загледах в захранването. Сега от снимката ми стана ясно още колко са го изцедили като решение. :x
angelfilev - специалист
MamaMy написа:
Не. С броя навивки вдигаш напрежението. Тока зависи от дебелината на кабела. Може да сложиш кабела в няколко ката за да увеличиш дебелината.
Да, токът зависи от активното съпротивление на вторичния контур.
Искам да направя допълнение, което може да е полезно.
Токът зависи силно, от реактивното съпротивление т.е. от формата и площта обхваната от вторичния контур.
Извода е дължината и разстоянието между конзолите за електроди да е минимална.
shotik - майстор
За електроди се ползва меден профил в клиповете, аз имам кръгъл профил Ф 10 мм ,но от месинг. Дали ще е подходящ този материал за направа на електроди ?
П. Петков - специалист
Прикачен файл:
IMG_1749[1].JPG
Прикачен файл:
IMG_1750[1].JPG
Прикачен файл:
IMG_1751[1].JPG
Те т,ва е моят пунктшвайс, който го започнах преди 30 години и всеки момент ще го довърша (Ама друг път!). Първият работеше перфектно, но приятел ми го взе за малко (пак преди 30 години), та чакам да ми го върне скоро ( От оня свят, защото почина преди 25 години).
Трансформаторът е "Ш"-образен - "Ш"-70х120 или 84 см2. Вторичната е една навивка от плътна, кръгла "филия" мед, която в средата е с фрезован (изпразнен) правоъгълник, отговарящ на размера на средното ядро на трафа (плюс дебелините на макарата). Там, където са изводите за шестостенните, месингови, тоководещи електроди, "филията" е срязана, (за да не става навивка на късо), и радиално в нея са направени две резби (непосредствено до среза), в които резби се завинтват електродите. В среза е сложена изолационна, дистанцираща прокладка от стъклотекстолит, за да не може той да се затвори. Електродите са три броя - един неподвижен долу, къс и също неподвижен в средата, и един подвижен в горната част. Между късия и подвижния електроди има "Ф" - образна, гъвкава, медно-ламелна връзка, както и пружина, която държи подвижния електрод в отворено състояние (вертикалната черта в буквата "Ф"). Тя, пружината, някъде се изгуби през последните 30 години, но винаги мога да я възстановя. И трите тоководещи електроди са фиксирани един спрямо друг чрез фасонни, текстолитови пранги. Долният и късият електроди, които са изводите на вторичната, се съвместяват по позиции с резбите и прангите чрез тънки медни прокладки (от същия вид ламарина, от която е и гъвкавата "Ф" образна връзка). Първичната също е на средното ядро, но е разделена на две части, между които е вторичната (трансформаторът е направен по възможност с максимално твърда характеристика). Проводникът на първичната е правоъгълен - "ПСД". Захранването естествено е монофазно, но е на 380V.
Въпросът с управлението е малко по-сложен. Трансформаторът трябва да може да работи в режими с интервали на "работа" и "паузи" съответно от 20ms до 5s - работа, и от 20ms до безкрайност - паузи.
Този тип управление се нарича импулсно управление с ниска честота на първичната страна на трансформатора. За да работи трансформаторът правилно (без токови удари при включване, въпреки че винаги е в режим на късо съединение), има няколко условия, които трябва да се спазят:
1. Броят на полупериодите, през които трафа е включен, трябва да е четен (или кратен на две). Тоест през него трябва да се пускат "N" на брой цели синусоиди, където "N" e от 1 до 250.
2. Всеки полупериод на включване трябва да е еднозначно определен (положителен или отрицателен). От първото условие следва, че последният полупериод преди изключването трябва да е алтернативен на първия - отрицателен или положителен.
3. Първият полупериод при всяко последващо включване трябва да е фазово управляем, като фазовото закъснение е функция на паузата между предстоящото включване и предхождащото го. При достатъчно голяма пауза - над 100ms, ъгълът е фиксиран.
Това трето условие е изпълнимо в първата си част, но функцията на ъгъла от паузата е много сложна и трудно изпълнима хардуерно. Затова се прави компромис чрез постоянно избран фазов ъгъл за първия полупериод.
Управлението на трафа е чрез два, антипаралелно включени тиристори - Т-50/12
Някъде, навремето, имах направена схема за първия пунктшвайс, ама дали ще я намеря не знам.
Сега е лесно да се направи чрез PIC Microcontroller, ако има кой да напише "мекуера".
Andri01 - майстор
Здравейте. Дайте малко акъл,как се справяте с загряването на намотките при тези самоделни апаратчета за точкова заварка. сега правя такъв и при пробите ми даде 2,8В. и 1400А. на късо,но и двете намотки загряха много. Трафа е от микровълнова,вторичната е 35Кв.мм., то наистина няма да работи повече от 5-6сек.,но... Не знам до колко ще е ефективен едни вентилатор!? Върти ми се и нещо друго в главата-съд с трансформаторно масло,но...голяма играчка!?:(.
petkomz - специалист
jordanil написа:
Ако някой иска медни човки-имам в повече-мога да пратя по Еконт :) :o
Привет! Имаш ли още налични? Намерих един траф от микровълнова и съм започнал и аз един подобен проект!

Тема "апарат за точкова заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: