Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
egomen66 - майстор
Линковете са информативни. Със цел да ти помогне , да си направиш количествена сметка , за материалите , които ще са ти необходими.Не вземай в предвид имената на фирмите. #-o
:arrow: http://tuhlibg.com/morefiles/keremidi-u ... redene.pdf
:arrow: http://www.lindab.com/bg/documents/buil ... ley_bg.pdf
kingston - помощник
Явно ще си остана на Брамак.В началото бях се замислил за тези полимерните,но явно не са навлезли още и няма много мнения за тях и на мен не ми се рискува
stroylux - напреднал
kingston написа:
Явно ще си остана на Брамак.В началото бях се замислил за тези полимерните,но явно не са навлезли още и няма много мнения за тях и на мен не ми се рискува
Много добър избор. Обърни внимание на майсторите да си оразмерят покрива предварително на сектори от по 90 см, за да се получи фуга между керемидите и да не се застъпват. В противен случай при обслужване на покрива ако керемидите са "набити" една в друга се чупят ръбовете им. http://remontnapokriva.bg/news/blog/theme5.html

Нямам точни размери за покрива ти, но така както го описваш звучи като стандартен покрив 10 на 12 м четирискатен, с наклон 16-17 градуса /30 процента/. При това положение квадратурата е както казваш около 120- 125 м2, билата са около 30 м , стрехите около 44 м.
Цена за керемида среден клас на Брамак, фолио и двойна летвена скара е около 19.50 на м2. Билото с включени капаци, лента за сух монтаж, и скоби е около 20 лв на м. Летводържателите биха добавили още 3 лв на м от евтините.Отделно имаш вентилиращи керемиди - минимум 12 бр около 110- 120 лв. При стрехите имаш решетки против птици 2.28 лв на м по каталог. Тройници 25 лв и начални капаци още 40 лв. Ако ще обшиваш комин и искаш да си сигурен в обшивката започваш първо от фолиото - задигаш го от всички страни плътно около комина и го облепяш с лента Divotape или с качествен уплътнител лепило около 15 лв . Предварително е хубаво да си залепил каменна минерална вата поне 3 см с лепена и шпаклована със лепило и шпкакловка за минерална вата. мрежа, и мазилка на видимата част. около 20 лв на м2. От горна страна връзката комин керемиди правиш с лента Wakaflex или Easyflash . Винаги си смяташ обиколката на комина плюс допълнителни 80 см - по 10 см от на всеки ръб за презастъпка. Лентите заедно с застъпваща лайсна излизат по около 30 лв на м.
kingston - помощник
Благодаря за отговорите.Страхотен форум!!!Всеки е готов да помогне със знания и опит.Всяка информация ще ми е полезна при направата на покрива.Благодаря отново!
egomen66 - майстор
kingston написа:
:arrow: https://www.youtube.com/watch?v=RXclOjwM1Ww
krismarg - специалист
stroylux написа:
Аз керемиди дето не попиват вода освен металните и глазираните не съм виждал Не разбирам защо това да е проблем.
Ами като попие и замръзне и става поне на 2 части. Лесно се чупи ако се наложи оглед или някакъв ремонт след дъжд. Необходимо е няколко дена изчакване да изсъхнат. Завъждат мъхове.
stroylux - напреднал
krismarg написа:
stroylux написа:
Аз керемиди дето не попиват вода освен металните и глазираните не съм виждал Не разбирам защо това да е проблем.
Ами като попие и замръзне и става поне на 2 части. Лесно се чупи ако се наложи оглед или някакъв ремонт след дъжд. Необходимо е няколко дена изчакване да изсъхнат. Завъждат мъхове.
Това с 2-части не разбирам какво имаш предвид. Съгласен съм , че след дъжд не трябва да се качваш на покрива, но от гледна точка на безопасността. Всички качествени керемиди имат повърхностно попиване на вода но то е минимално и не оказва влияние на здравината на керемидата или поне не в такава степен, че производителите да не си спазят гаранционните срокове които са поне 30 годишни. А относно плесените и мъховете- да те са проблем, когато са ти в къщата. На покрива не пречат и поне за мен придават старинен вид с времето, но ако не ти харесва с пароструйка или препарат винаги можеш да ги премахнеш.

Тема "Цялостен ремонт на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: