• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 130
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Според мен има разлика в непрекъснатото подаване на шнека и цикличното при нормалната работа.
Измери си колко гори реално на час, както е писано много пъти тук - например за 6 минути и умножаваш по 10, като пускаш на ръка пелети.
После изчисли средно за секунда колко подава шнека и му сложи тази стойност, умножена по 3.6 в ини файла.

Например ако си премерил че на 3-та работи на около 15 квт - т.е 3.125 кг/за час и ако настройката ти е 4 секунди подаване и 45 цикъл, ще имаш 80 подавания по 4 секунди за час или 320 секунди. Съответно в грама: 3125/320 = 9.76 грама за секунда средно. По 3.6= 35кг - стойността за вписване в ини файла.
DimitarD - специалист
Логически е вярно, но не е прецизно точно. Имай предвид че при различни измервания по този начин дава отклонение около 1-3кг на час. Отклонението идва от дължина на пелетите, както и на прахта в тях.
Първото ми засичане беше по начина: свързване на двата кабела и засичане за 6 минути, отклонението беше 18кг на час от реалното.
Второто беше по описаният от Evgeniy начин.
Третият и най-точен: Изкарах всички пелети от бункера /включително и от тръбата на големия шнек, почистих от прахта. Претеглих на части 6 чувала пелети с кухненска везна. Настроих горелката да работи 3 часа на 2 мощност.
Остатъка от шесте чувала го извадих и претеглих, така разбрах колко е изгорила за 3 часа. Изгореното го разделих на 3 и получих колко е за час, след което по начина описан от Evgeniy се изчислява. Сега feeder capacity ми е 65kg/h :axe:

Има и още по-точен начин. Но за него ще ти е необходимо златарска везна, 4 чувала пелети, шублер и много време за преброяване измерване на дължината на пелетите и претеглянето на четирите чувала, след което следва вариант 3 :rolleyes: , като остатъка от пелети също трябва да се преброи, измери и претегли :shock:
iceheart - специалист
+1
4-я начин най-много ми харесва и веднага го почвам......след месец ще ви кажа до каде съм стигнал.... :-D След това направо ще цепя грама на четери..... :-D
filmatoplo - майстор
Има и 5ти начин, за него са необходими 2 литра водка Финландия, масичка с мезе и 2ма събеседници които също имат горелки. Приятно измерване. :partyman:
iceheart - специалист
:partyman: :^o [-X =D>
Весели празници на всички...с пожелания за всичко най-най.....
Последна промяна от iceheart на чет дек 24, 2015 5:36 pm, променено общо 2 пъти.
plamenmaistora - специалист
Аз сьм за 5тия начин.

Весели празници на всички.. иНаздравеееееее........
filmatoplo - майстор
Весели празници, утре баш ще правим замервания :partyman:
n.ganev - майстор
Уважаеми, Господа Заседатели аз залагам на петата поправка с мезе :partyman: и :rock:
filmatoplo - майстор
Весели празници, дано модератора си е сипал чаша червено вино, да гледа влюбено своята половинка и да не ни се сърди до 1януари. :partyman:
achmonek - специалист
koliaaa написа:
Здравейте,
От около месец вече ползвам пелетна горелка Грейко RB20, към която съм включил и компютър за наблюдението и.
Проблемът ми е, че има доста голямо отклонение в показанието на консумираното гориво и реално изразходваното.
Настройките съм ги направил в nfo. файла според указанията.
Някой има ли идея, какво трябва да пипна, за да се доближа максимално до реалния разход на гориво?
Изчисли си пак feeder capacity. При мен незнайно защо, като напълних бункера до горе със новите пелети и го измерих беше някъде 39 кг/ч. И аз като теб забелязах големи разлики. Показваше ми че е изгорила 45 кг. а реално бяха около 28. Измерих отново feeder capacity и се оказа, че се е променил този параметър. Беше 27.65, колкото си е и досега. За сравнение, за изминалата седмица - по показания от програмката горелката е изгорила 190 кг., а според чувалчетата - 196. Не мисля, че тази разлика от 6 кг. е съществена за период от една седмица. Сигурен съм, че и двата пъти засякох правилно параметъра f.c. но защо я имаше тази разлика - не знам. Ако има някой обяснение моля да сподели. Факт е, че от тогава не се е променяло нищо, което е добре. Може би като съм напилнил бункера и като съм подкачил пелети е трябвало да изчакам едно 10 мин. да си транспортира пелети и едва тогава да започна да замервам (тоест да се е установил процеса на транспортиране), а аз веднага. Тогава ми даде тези 39 кг. Втората стойност я получих от три средноаритметично, като разлика между трите почти нямаше (беше нещо от рода на 40 - 60 грама). И още едно нещо забелязах. Не използвайте програмки (хронометри) от JSM - ите си. Не са точни повечето и това може да ви обърка. Бях изтеглил една, която за въпросните 6 мин. според нея, бяха изминали реално 6 мин. и 30 сек. по часовника. За 6 мин. 30 секунди си е огромна разлика. Ползвай обикновен часовник. Успех!
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 130

Тема "НАТУРЕЛА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: