• 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ludoto_momche - специалист
Здравейте ! И аз да се включа в темата.Отоплявам 180 кв.с горелка фероли сън 7 и котел 32 кв.13 стоманени радиатора,всички с термоглави.От 2 седмици я сложих на t-07 на 11 сек.разход 2 торби и половина за 24 часа.При минус 2,3 градуса на вън.Стайния термостат го държа на 20.5 гр.през цялото време.Тъй като не обичам мн.топло.Пробвал съм всякакъв друг вид настройки работата не става разхода е двоен.3 зима съм на пелети и вече 3 път различни пелети освен в шлаката в горенето не виждам подобрение.Само незнам как някой колеги стигат до t-07 до 22 сек.и на горе :? Трябва да са супер яките пелети.Аз ли не попадам на такива незнам и си нямам на идея.
iceheart - специалист
Щнека ти поставен ли е правилно, на не би да е изправен прекалено много и да пуска малко пелети....това също има значение. При нормално поставен шнек с t07-11 съм кривнал решетката за 1 ден с пелетите от нашия регион, а те са 4-5 вида.. То при нормално подаване на шнека с това време няма да има време да ги изгори преди следващата доза..... :? Има нещо сбъркано при теб...
Шнека сме го сложили в един бидон.Ползваме го като бункер ,незнам дали наклона е много макар,че верно понякога съм забелязвал ,че пуска по мъничко даже имало е и мименти да пропусне доза тоест да не пусне.Още първата година майстора нищо не каза и по мои спомени я нагласи пак на t-07 11 сек.и каза ,че не можело по-добре от това.За тези 3 години горене само тавичката леко се е деформирала.Всичко друго не се е променило.Незнам дали промяната на шнека би довело до по_малък разход на гориво?! :) :?
iceheart - специалист
В темата за Фероли наколко пъти е коментирано положението на шнека. Тръбата на шнека на която се слага маркуча трябва да бъде вертикална спрямо земята. Тогава шнека ти ще работи правилно и ще пуска колкото трябва. Наклони шнека както трябва, направи t07-15 и от там можеш да пробваш да го вдигаш още докато сметнеш, че ти харесва. Разхода е въпрос на настройки и проби докато се постигне оптималнен резултат. Ако имаш нужда от друга информация пиши в съответната тема за да не разводняваме тази тук.
Благодаря за информацията Ice ! Остава само пробите да видим кво ще стане с разхода.Темите съм ги чел ,но явно чета през редовете .....
DimitarD - специалист
krasen1 написа:
Много правилно iceheart =D> макар,че навремето Лазар писа,че няма смисъл от много степени на горелката.
За да бъдем точни е публикувано точно преди една година и два дни.
LazarGanev написа:
Публикувано: пет дек 26, 2014 5:19 pm.............Това, че една горелка има 40 степени на мощност не е предимство, ама никакво. Ако някой има друго мнение, съгласен съм да чуя доводи, даже очаквам с нетърпение :wink:
Ето и моя довод.
Според мен има смисъл от поне 5 степени, за плавно преминаване на мощностите. В случая имам предвид горелката на грейко, защото съм с такава. При спазване формулата /свързана с FLoad/ за настройките на мощностите, се получава голяма разлика в порцията подаване на пелети между трите мощности. Например горелката работи на Р2, зарежда на Р2 и веднага преминава на Р1. В горивната камера има повече пелети от колкото могат да се изгорят на Р1, като естествено шнека избутва неизгорелите пелети в пепелника. Разбира се че е за около 15 минути докато влезе в режим Р1. Не че съм дребнав за 50 - 100 пелета на ден, но се дразня като гледам как се изхвърля енергия.
Пробвал съм почти всичко което се сетих да си получа тази енергия, но не успявам. Ако някой е намерил решение, моля да сподели как точно го е постигнал.

Ако имаше поне 5 степени щеше да е по различно, все пак всеки усвоен ват си е важен.
gnt69 - майстор
Увеличи ДТ между 1 и 2 степен и така ще ти минава плавно от 2 на 1. И не можах да разбера къде отиват пелетите тези 50-100 в канала или в котела пък оттам в радиаторите пък оттам в къщата.Аз лично моите три не мога да регулирам колко въздух мога да увелича с плюс минус 10 процента и пак гори.
И да питам някой в Русе има ли уредче за проверка на кислорода на изгорелите газове.
filmatoplo - майстор
И аз съм за повече степени, рано или късно ще има, визирам уе Натурела, не съм съгласен че 3 степени са достатъчни.
doobref - специалист
Здравейте и честита коледа на всички. Наистина сте прави за необходимостта от по-плавно преминаване на степените.Направих една проба с настройките на Грейко РВ20 на котел чугунен Солитекс 34 кв. и 100кв.м. с два бойлера общо 250литра и за четири денонощия и ми изгори 6 чувалчета и 1/2 дървесни пелети. Температурите в Пазарджик варираха дневни 10-12 гр. , нощни 1-3 гр. Настройвах самостоятелно всяка степен така,че да не падат пелети от горелката и регулирах въздуха за добър пламък. Няма връзка с указанията Р3 да е = ? , Р2 на 1/2 от Р3 и Р3 на 1/2 от Р2. По предложеният начин от производителя при мен не може да вдигне и 60 градуса , а на Р1 направо е като свещ. ДТ между степените е 7/6/0 , като водата на котела по термометър на горелката е 72 градуса.
Малко по-късно ще кача настройките. Всички останали настройки са така както ми каза Николай Ганев.
LazarGanev - "Велик майстор"
DimitarD написа:
LazarGanev написа:
Публикувано: пет дек 26, 2014 5:19 pm.............Това, че една горелка има 40 степени на мощност не е предимство, ама никакво. Ако някой има друго мнение, съгласен съм да чуя доводи, даже очаквам с нетърпение :wink:
Ето и моя довод.
Според мен има смисъл от поне 5 степени, за плавно преминаване на мощностите. В случая имам предвид горелката на грейко, защото съм с такава. При спазване формулата /свързана с FLoad/ за настройките на мощностите, се получава голяма разлика в порцията подаване на пелети между трите мощности. Например горелката работи на Р2, зарежда на Р2 и веднага преминава на Р1. В горивната камера има повече пелети от колкото могат да се изгорят на Р1, като естествено шнека избутва неизгорелите пелети в пепелника. Разбира се че е за около 15 минути докато влезе в режим Р1. Не че съм дребнав за 50 - 100 пелета на ден, но се дразня като гледам как се изхвърля енергия.
Пробвал съм почти всичко което се сетих да си получа тази енергия, но не успявам. Ако някой е намерил решение, моля да сподели как точно го е постигнал.

Ако имаше поне 5 степени щеше да е по различно, все пак всеки усвоен ват си е важен.
Понеже си ме цитирал, ще отговоря аз. Разбира се, че всеки ват си е важен! За това не трябва да се правят свободни съчинения с настройките! При правилни настройки, това което си описал няма как да се случи, явно си променил драстично заводските настройки и то в неправилна посока. Ако искаш публикувай си настройките да поумуваме откъде идва проблема. Ератовското шведско управление работи само на 2 степени и пак няма проблеми с работата. Разликата е, че сервизното меню е заключено, а на Грейко е отключено уж за добро :)
  • 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: