Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fukarata - напреднал
Здравейте отново,

надолу са съжденията ми за ДТЗ и как да си я направим при наличие на 2-проводна ел.инсталация без да изкъртя всичко. Като начало искам да уточня, че преди около месец, когато намерих форума не подозирах, че съществува такова нещо. Също така ми се струва, че искам да имам ДТЗ, поне за контактите. За това и питам....
Тази тема е продължение на http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9841, където съм описал ел.инсталацията.

Доколкото разбрах ДТЗ реагира при разлика в тока на фазата и нулата и за това е нужно да има 3-ти проводник, по който да може да изтече разликата. 3-ият проводник се свързва за нулата, вече зад ДТЗ-то (на 10етаж съм и не съм сигурен, че до таблото на етажа идват 3 проводника)

Мислите ли, че ако пусна 3-ти проводник, който да минава по друг път от фазата и нулата ще постигна ефекта и ще има ли проблем? Така ще си икономисам къртенето на сегашните кабели.
На снимката долу с чука и каналчето до контакта е начина, по който мисля да го реализирам - в целия апартамент долната част на мазилката се рони. Мисля да я изкопая и там да сложа 3-тия кабел. В случая фазата и нулата идват отгоре, а земята ще обикаля всички контакти от 1 кръг в тази стая отдолу.
Кабелът ще върви под плочките в коридора и както е видно, до паркет в стаите докато стигне до таблото. Това би било проблем, ако по кабела върви ток, тъй като ще загрява, но по заземителния кабел, ако тръгне ток, то ДТЗ ще изключва или тока ще е много малък (колкото е прага на ДТЗ-то) и би следвало да не се загрява изобщо. Мисля да сложа 2.5мм2, което било минимума, както прочетох някъде тук. Би трябвало да пускам отделен кабел за земя за контактите от един кръг, а няма да е трудно дори да проследя кои контакти се захрават от един кабел и да ги следвам с отделен проводник.
На кратко искам да кажа, че няма да свържа всички контакти с един проводник, а ще пусна достатъчно отделни проводници, които... така или иначе ще се свържат един за друг при таблото...

На базата на тези разсъждения не би трябвало да е проблем да сложа земята в тръба със слаботоковите кабели (Интернет, ТВ и т.н.). Би ли имало проблем?

И най-последния въпрос, който е за паркетаджиите е дали може да се пренареди паркета, ако в долните ъгли на стаята има тръба с кабели (не искам да лепят паркета за пода).

Изобщо мислите ли, че така приложената схема ще свърши работа и ще е безопасна?

Прикачен файл

20080608_1659_Kabeli_01_1_1.jpg
План за 3-ти проводник от контакта, до паркета, под плочките та в таблото
20080608_1659_Kabeli_01_1_1.jpg (42.73 KиБ) Видяна 3773 пъти

Прикачен файл

20080607_0804_Kabeli_15_1.jpg
20080607_0804_Kabeli_15_1.jpg (33.5 KиБ) Видяна 3773 пъти
$64EN - специалист
не помня вече този сайт от къде го видях . може и да е от този форум , но мисля че ще ти е интересен
http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm
fukarata - напреднал
Ами прочетох го още преди да пиша и мисля, че на теория го спазвам.
Написах дългата тема, за да го подложа на унищожителна критика....
pavelari - майстор
бЕЗ ДА СЪМ ЧЕЛ ПОДРОБНО ТОВА, КОЕТО СИ НАПИСАЛ ЩЕ ТИ ДАМ СЛЕДНАТА ИДЕЯ:

Когато имаш двупроводно захранване преди табло, спокойно може да разделиш нулата на две и освен това да я заземиш в арматурата на блока /като поизкопаеш малко от стената/. Едното си го наричааш нула а па другото Ре-N проводник и то ти е третото жило. Ако таблото на блока е заземено и същевременно е заземена и нулата, може да не заземяваш в апартамента си. И така както си решил спокойно може си пуснеш третата жица до всеки контакт както си го намислил. Освен това, ако си заземил в твоя апартамент нулата, може да си сложиш ДТЗ без да ползваш трети проводник и да занулиш контактите по старата схема. Ако делиш нулата на две може да действаш по метода който си предприел -теглиш до всеки контакт и до корпуса на бойлера.
Както си почнал да копаеш дали да не си направиш нова инсталация?!?! :?

НАЛИЧИЕТО НА ТОК ПО PEN или РЕ проводника не водят до изключване на ДТЗ, ако този ток е породен от друг източник, различен от твоето електрозахранване след ДТЗ.

ВНИМАВАЙ С ТОКА - ПРАВИ ПРОБИ ВИНАГИ
fukarata - напреднал
Благодаря за отговора.
Дори и да изкопая и да вържа за арматурата пак ще ми трябва кабел да обиколи всички контакти, щото няма да копая за всеки.
От друга страна четох темата за водопровода и там беше написано, че като се заземят много хора там, вече не знаеш какъв ток откъде идва (знам, че е малко вероятно да се е заземил друг, а и самата арматура едва ли е свързана в целия блок).

В момента идеята ми еволюира до там, че да сложа кабелни канали, които да съберат всички кабели - интернет, ТВ, на които ток ще им пречи. Не съм и сигурен, че канала няма да се стопи от по-голям ток. Все още предполагам, че по този кабел няма да тече достатъчен ток, за да вкара смущения.
pavelari - майстор
тогава занули контактите и си сложи ДТЗ за всеки случай /фаза и нула да минават през нея/ има модул на schrack - 63А ДТЗ с вграден АП.
$64EN - специалист
pavelari да те питам какво мислиш за тази дтз =>

Изображение

това е увеличена снимка и е малко размазана

Изображение
сега правя ремонт на един апартамент и подновихме цялата инсталация като я направихме 3 проводна в шлаухи и ще сложиме дтз
за хидромасажната вана .
само още не съм решил и аз къде ще направя заземяването на третият проводник към таблото ли ? както ти казваш в арматураите на блока ли? (тъка ми се струва малко опасно?)ще го мисля има още малко време докато свържеме таблото

Тема "Ъпгрейд на двупроводна електроинсталация за ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: