Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте и весели празници. Идеята ми е такава. Ще правя за приятел пасивен бас филтър. Избрах Пи конфигурация, като изчислих, че за 4ома трябва 66uF в едното рамо 66uF в другото и бобина 2.12mH, за честота на срязване 300Hz. За да получа около 66uF ще комбинирам 47uF и 22uF. Сега за бобината ми се получава малко голяма, ако е с въздушна сърцевина. Смисъл 260 навивки на роло от тоалетна хартия е много. Идеята ми е, имам сърцевина и топкерна за траф. Магнитопровода е от тип ШЛ и има сечение 7.5см^2. По картинката а=2.5см b=3см h=4.8cm. Тука вече удрям на твърдо. Не мога да намеря как да изчисля колко навивки ще са ми нужни за 2.12mH. Добре ще ми дойдат някои напътствия :)

Прикачен файл

traf2.gif
traf2.gif (18.09 KиБ) Видяна 1811 пъти
sstefanov - майстор
Така не се прави. Сърцевините внасят големи изкривявания.
thebugger - специалист
Значи най добре си е със въздушна сърцевина, така ли? Попринцип за какви изкривявания говорим, аз в басовите честоти съм забелязал, че изкривяванията не са толкова натрапчиви и ако говорим до 10%, не мисля че ще е проблемно.
hrpankov - специалист
....имаш ли L-метър??...
thebugger - специалист
Не, но мога да измеря индуктивността посредством импеданса и към някоя честота. Този метод наскоро го усъвършенствах и с голяма точност ги меря по него. Като знам честотата, амплитудата, тока и активното съпротивление мога да изчисля и индуктивността, обаче да си играя по този начин, без даже и бегло да знам индуктивността, мога да изпържа сигнал генератора.
hrpankov - специалист
...по картинката: сложи м/у половинките 2мм диелектрична прокладка и си готов...

Тема "Изчисляване на индуктивност със железна сърцевина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: