• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
solar_entusiast - специалист
Ако ви пуши котела в помещението при зареждане, то това е от ниска тяга на комина и най-често става при топло време навън. Като стане по студено може и да намалее или да изчезне, но това само докато е студено.
Решенията са няколко.
Комин с по-голяма тяга или димосмукателен вентилатор на изхода на котела.
Друг вариант е създаване на над налягане в помещението на котела чрез нагнетателна вентилация, която може да се включва само в момента на зареждането.
3-te??? - помощник
naskov написа:
Предпазният клапан трябва да го смениш с такъв на 3бара. Мембраната на РС е залепнала за метала. Трябва да измериш налягането в съда, когато манометъра на котела е на нула. Нормално е да е 1,5бар. Вдигни налягането на системата на 3бар и ще чуеш как мембраната се отлепя и водата влиза в РС. Ако това не се случи трябва да намалиш налягането на РС на 1бар и пак да повториш процедурата
Мерси за съвета :partyman: ,което ме наведе на мисълта да затапя за момент клапана за налягане и вдигна налягането до 3 бара само за да отлепи мембраната и после да тествам дали няма да работи при съществуващата конфигурация. Ще тествам и ще пиша.
3-te??? - помощник
solar_entusiast написа:
Ако ви пуши котела в помещението при зареждане, то това е от ниска тяга на комина и най-често става при топло време навън. Като стане по студено може и да намалее или да изчезне, но това само докато е студено.
Решенията са няколко.
Комин с по-голяма тяга или димосмукателен вентилатор на изхода на котела.
Друг вариант е създаване на над налягане в помещението на котела чрез нагнетателна вентилация, която може да се включва само в момента на зареждането.
Мерси solar_entusiast и аз мислих нещо подобно и затова съм оставил от другата страна на тръбата дето излиза от котела ревизия която сега е запушена. Та мисълта ми е, тая ревизия да я отпуша и да байпасна комина като в байпаса да сложа вентилатор който да се включва само когато вратата за зареждане се отвори.То всъщност няма да е точно байпас по скоро разклонение, щото помощната тръба ще се включва в друго коминско тяло.
solar_entusiast - специалист
Ако имаш два комина на разположение спокойно може да свържеш изхода на котела и към двата.
Тогава може да минеш и без вентилатор.
nikolovvd - майстор
По друго време бих казал, че си луд, след като започваш да правиш водно отопление в началото на Декември, но като гледам как за 20 дни си направил всичко от нула, а и Господ е с теб като ти праща хубаво време.
Относно комина, затвори добре всякакви ревизионни отвори и виж дали някъде под покрива няма отвори в тухлите от паднала мазилка. От друга страна при първото палене или след няколко дневно непалене обикновено се опушваш, защото комина е студен и няма тяга. Докато се отоплявах с котел, първото палене го правех с много вестници и велпапе и тънки дръвца, докато кюнците се зачервят или котела забоботи.

Иначе си се справил професионално и напълно в духа на форума.
3-te??? - помощник
solar_entusiast написа:
Ако имаш два комина на разположение спокойно може да свържеш изхода на котела и към двата.
Тогава може да минеш и без вентилатор.
Може и това да направя, но имам идея към втория комин да включа друг по-малък котел да дозагрява системата при необходимост, тъй като имам да накича още 80-тина глидера + 2 бойлера по 120 литра всеки. И ако след това viadrusa смогва да загрее всичко ще мина без вентилатори, но в противен случай, ще се наложи да преправям комина.А и ще преправям малко котлето и мисля , че тягата още ще намалее, но за това още не е дошло ред.
3-te??? - помощник
nikolovvd написа:
По друго време бих казал, че си луд, след като започваш да правиш водно отопление в началото на Декември, но като гледам как за 20 дни си направил всичко от нула, а и Господ е с теб като ти праща хубаво време.
Относно комина, затвори добре всякакви ревизионни отвори и виж дали някъде под покрива няма отвори в тухлите от паднала мазилка. От друга страна при първото палене или след няколко дневно непалене обикновено се опушваш, защото комина е студен и няма тяга. Докато се отоплявах с котел, първото палене го правех с много вестници и велпапе и тънки дръвца, докато кюнците се зачервят или котела забоботи.

Иначе си се справил професионално и напълно в духа на форума.
Мерси за похвалата и упрека :-D, и жена ми ми пилеше такива работи на главата, ама няма начин, не ми беше останало време от работа, а и отскоро съм в тая къща, от няколко месеца . Важното е, че сега на етажа ми вече е баня , остана само да закача бойлера някъде на тая стена покрай котела и буфера и да прекарам битовата топла вода два етажа по нагоре. Вече съм пуснал тръби за циркулация приготвил съм помпичка за рециркулация на водата ама нямам много време щото през деня съм на работа :sad:
3-te??? - помощник
И така благодарности още веднъж на naskov за подсказката.
Наистина се оказа че клапана за налягане е малък в случая 2 бара за заводски напомпания на 1,5 бара РС . След като затапих за малко клапана и надух системата до около 2,3 - 2,4 бара разширителния съд започна да действа, и най лесното решение беше да изпусна разширителния съд на 1 бар и сега май всичко е наред. Ще тествам и утре, когато е поизстинала системата ще направя окончателни настройки на налягането.
3-te??? - помощник
Още един въпрос , какво вие мнението за ей тоя електронен термостат
Прикачен файл:
IMAG0048.jpg
, щото аз намирам поне 2 грешки , едната е температурата, която засича се разминава с 15 градуса, а другата когато го връзвах забелязах ,че има разминаване м/у етикета с обозначенията кое е маса нула и фаза и реалноста :evil: , така че внимавайте когато го връзвате да не пуснете ток по тръбите :!:
3-te??? - помощник
И така относно термостата след като изолирах датчика заработи наистина с температура каквато е зададена , но за целта датчика трябва или да е в гилза или да е с изолация за да няма охлаждане задната му стена.
  • 1
  • 2

Тема "Домашно задание, локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: