Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
estorm - специалист
Релето ще включи верига при отпадане на захранването му / респект. захранванията/ затова не ползвам ключ. Искам да ползвам 18650 батерия не 3х1.2в Ni-Cd. Тъй като консумацията на ток ще е променлива цялата дандания е не да товаря батерия а да си ползвам мрежовото захранване а тя да ме подсигурява срещу спиране на тока.
ivanovbg - майстор
Цялото устройство ли се захранва от тази батерия? Ми ползвай тогава стар телефон с читава литиева батерията. Няма да се страхуваш от презареждане, вграденото зарядно е перфектно. Извади 2 жици отвътре и имаш нисковолтов ЮПС.

:partyman:

П.П. А ако държиш точно на тази батерия- лепваш това зарядно и си готов http://www.gigadrinks.com/product/3941/ ... 18350.html
estorm - специалист
До колкото знам ако държиш един тлф. нон-стоп на зарядно след няколко месеца батерията му би се скапала. И ако спре тока я загазваш бързо. Колко е вярно да каже който е пробвал.
Та най елементарно и аз си мислех отначало да държа батериите в едно такова зарядно постоянно включени. Спира ме само, че не знам дали бързо ще ги скапя или не дай си боже подпаля. Сега мисля като компромисен вариант да сложа таймер и да ги зарежда веднъж седмично.
ivanovbg - майстор
Нещата са елементарни с един таймер в контакта да пуска и спира зарядното. Телефона има индикатор на разряд и можеш да се ориентираш за оптималния цикъл. Примерно като падне с една чертичка се включва тока за 15 мин примерно да я донапълни.

Само не разбирам защо си усложняваш толкова живота. С диодите е перфектно. Нямаш 10лева за други ли? Всички домашни аларми са на този принцип. Ако сдаде нещо електрониката няма да си намериш къщата изгоряла, както би станало ако си с литиевите батерии.
Не казваш колко е консумацията на останалата част на устройството. Предполагам е не повече от 20-30 милиампера. Едно или 2 релета биха му съкратили издържливостта наполовина.
Ако пък го направиш с 3 обикновени батерии едва ли ще ги сменяш по често от 1 път годишно, а с Дюрасел - 2 години. :yawinkle:

:partyman:
estorm - специалист
Какви са диодите и резистора при 3бр Ni-Cd 1700mAh вързани последователно? Консумирания ток е под 40mA. Не ги харесвам тия веднъж едно зарядно ги накара да заврят добре че се усетих навреме.
kozl - майстор
Аз преди години стъкмих от оловен акумулатор 6 волта захранване за безжичния домашен телефон. От трафа през изправител и стабилизатор за 6,8 волта към акумулатора и телефона.
То в слушалката има батерии, но "майката" остава без захранване при спиране на тока.
И сега даже не знам какво е състоянието на акумулатора, че рядко се случва да няма ток и да имам нужда от домашен телефон.
Пък и вече имам 2 мобилни телефона и на домашнния ми звъни само мама и тия от Виваком да ме омайват с планове.
ivanovbg - майстор
Диодите са силициеви, а съпротивлението сложи 100 ома.
estorm - специалист
Благодаря за идеята ще реализирам и този вариант. Тъй като ще правя няколко независими модула ще им направя различно захранване и след година ще стане ясно кое е най практично. Гоня и компактност затова бях с резерви към изпълнението да ползвам 3/4бр. Ni-Cd батерии или пък таймер за 18650.
estorm - специалист
Това приложимо ли е с 12V-9Ah акумулатор?
Ако да какви стойности трябват след изправителя и колко ома ще е резистора?
Предполага се, че тока ще спира рядко за кратко време и на акумулатора ще трябва по
малък ток за подзаряд. Консумацията на захранваните елементи е под 200мА

Прикачен файл

podzarqd.jpg
podzarqd.jpg (33.8 KиБ) Видяна 1705 пъти
ktamen - специалист
kozl написа:
Аз преди години стъкмих от оловен акумулатор 6 волта захранване за безжичния домашен телефон. От трафа през изправител и стабилизатор за 6,8 волта към акумулатора и телефона.
То в слушалката има батерии, но "майката" остава без захранване при спиране на тока.
И сега даже не знам какво е състоянието на акумулатора, че рядко се случва да няма ток и да имам нужда от домашен телефон.
Пък и вече имам 2 мобилни телефона и на домашнния ми звъни само мама и тия от Виваком да ме омайват с планове.
И аз бих използва оловен акумулатор. Обаче сигурно ще сложа 4 волтов. Те са по-дефицитни, ама са по-лесни за зареждане със зарядно от телефон. Добавя се само едно диодче да намали малко 5те волта и готово.

Тема "Въпрос за захранване на реле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: