• 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
filmatoplo написа:
Точно така, керамика се ползва за дожегателите и вихровите камери, нагряват се около 800_1200.гр.

+ 1
В учебниците по топлотехника, леярство и металургия се използва термина "футеровка" и градусите при котлите са именно между 800 и 1200 по целзии.
rosso666 - специалист
Ето нагледно какво съм направил.

Прикачен файл

kotel 004.png
6osi6 - майстор
rosso666 написа:
Така по-добре ли работи!
Дай някакви температури и консумация.

В момента съм на 1.650 кг/ч. гориво на 200 кв/м. Температура на котела 57 гр. На инсталацията 54 гр. Входящата вода на 49. Темп на димните 90 гр. Външна темп -5 гр.
Последна промяна от 6osi6 на ср дек 30, 2015 11:16 pm, променено общо 1 път.
6osi6 - майстор
geniya написа:
не си губи акъла да слагаш тая глупост.Лично го бях сложил, разлика в разхода НИКАКВА...
Дискът и керамиката са ефективни след 4-5 часа при постоянно горене, без влизане в режим на изчакване - гасене. Когато се загрее котела, водата в инсталацията и комина, тогава керамиката в зоната на горенето става светло червена на цвят и посреща пелетите които извират от долу с температура около 900°C. Пламъкът в основата на горенето е светло син.
Ако горелката влезе в изчакване, керамиката изтрива, комина също, горенето става некачествено, а от там се вдига и консумацията.
LazarGanev - "Велик майстор"
6osi6 написа:
rosso666 написа:
Така по-добре ли работи!
Дай някакви температури и консумация.

В момента съм на 1.650 кг/ч. гориво на 200 кв/м. Температура на котела 57 гр. На инсталацията 54 гр. Входящата вода на 49. Темп на димните 90 гр. Външна темп -5 гр.
Това означава работа на минимална мощност - 5-6кВт, с минимален пламък. Искаш да кажеш, че при тези условия дискът е на 900*С? На какво разстояние е от горелката?
6osi6 - майстор
За това тегло киловатите са 8,1.
Дискът е на 13 см. До 900°C се нагрява керамиката под него - ограденото място на снимката, където е в директен допир с горящите пелени.

Прикачен файл

ссс.JPG
LazarGanev - "Велик майстор"
За какво гориво иде реч (8.1:1.65=4.9kWh/kg) - въглища или дървесни пелети? И керамика ли има под диска? Тя е навряна в жарта ли? Тогава за какво е дискът от карборунд?
rosso666 - специалист
Така .... степените са ми 15 кв. 8 kw и 6 кв.
Сложил съм термомертр сонда на фукса който отчита темпераатури от 70до 100/110( чист котел)
В зависимост от това на коя мощност е горелката в конкретния момент.друг термометър сонда който сйм сложил на капака на бункера на котела (над горелката.около70 см височина) който отчита около 250 градуса на 7kw мощност на горелката( това е и основната работна мощност.) На 8kw. Отчита от300 до 350градуса (в зависимост колко време работи на тази мощност) а на 15 kwтермометъра стига 450 500градуса.
Имам трипътен вентил който отваря на 61градуса.за това изходната ми вода е около 70 гр.
Всъщност има разлика между температурите които показват термометъра на котела и контролера.например когато котела показва 70* на контролера се показва 65*. За това усреднявам стойностите.
Горя слънчогледови пелети 8mm. И разхода ми е около 25 кг.за 24h. Това р когато през деня няма слънце (защото когато има слънце колкото и да е студено вътре си подържа комфортна темп.)
Разхода е малко висон но според мен това се дължи на факта че аз съм на втория етаж на къща ( 8см.стеропор външна изолация и окачен таван с вата.)а първия етаж в момента е необитаем(5 см.стеропор.и топлото може да бяга надолу през плочата.
Пепелта от изгарянето е бяла и се надявам да съм нагласил горенето да е ок.но това е на око.
Термо вентили на радиаторите и стаен тврмостат в най голямата стая.
Обща квадратура на етажа около 80 кв.м.
Лошото че и котела ми е извън къщата в гараж (изолиран)
Който имя идеи далк още може да се намали разхода нека да споделя.
rosso666 - специалист
В момента в софия е -6 но има слънце и в нас е 24-25 градуса котела не работи от 9:30
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
Тогава за какво е дискът от карборунд?
Горивото е слънчоглед - 4223 kcal, по 1.65 kg са 8.1 kWh.
Малка част от керамиката е в жарта. Дискът отразява топлина обратно към горелката. а над него, както се вижда, се завихря огънят под скарата за жарта, където влиза охладената вода от радиаторите.
В момента разходът е около 9 kWh.

Прикачен файл

4lw.png

Прикачен файл

DSCF3239.JPG
  • 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 460