Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lyubohar - майстор
Ето един справочник за лампи да се консултираш коя лампа каква е:
http://frank.pocnet.net/

Първия кондензатор след изправителната лампа задължително трябва да е по спесификацията на дадената лампа.
За EZ80 е 50uF.
Крайно време е да покажеш схемата за която ще ти трябва този изправител.
Може да се окаже,че напразно се хабим.
thebugger - специалист
Схемата е напълно стандартна. Двутактов с ЕL84 в клас Б (пиково не дърпа повече от 100-150мА) и предусилвател с 6ф1п, и индикатор с ЕМ80, ама и той и предусилвателя могат да се прененрегнат, защото са много маломощни. В общи линии крайното стъпало е 2 ЕL84 в пентоден режим, напълно вкарани в клас B режим (малко са несиметрични, ама май го оправих това с различни катодни резистори)
lyubohar - майстор
EZ80 ще е слаба за двутактов с EL84+oще 2 лампи.
А пък за 2 канала съвсем.За 2 канала ти трябват два изправителя с по EZ81.
Дадох ти линк със справочник за лампи.Изчисли си консумацията.
thebugger - специалист
Не не са 2 канала, 1 канал е. Пиковaта консумация е 150mA, но средната е под 90mA (на толкова отговаря EZ80). Та не знам пиковата ли да гледам или средната, защото ако е средната ще стане, ако е пиковата ще стане с ЕZ81.
pipilica - майстор
Много си на ръба заигравай се с други изправителни лампи.
thebugger - специалист
Ами както казах имам и 2хPY88, те са с много по висок ток от ЕZ80, ама отоплението е за 30V. Ако умножа едната навивка за 6.3V 4 пъти ще дойде на 36V, ама пък пада ще е изключително голям и пак ще падне много под допустимото. Да не говорим че трафа ми е за 6.3V/5A, а при 4 пъъи умножаване, ще съм или много близо или ще мина това ограничение. Не знам, ще пробвам с EZ81, тя е до 150mA.
torbalan - Дървен философ
Някой може ли да ми обясни защо се прави лампов изправител???

21-ви век сме?
hrpankov - специалист
....ОФФТОП::: аз не мога!...
pipilica - майстор
torbalan написа:
Някой може ли да ми обясни защо се прави лампов изправител???

21-ви век сме?
Ми щото е фенско, готино за окото и придава мек и кадифен тембър на музиката.
Има на много места спорове лампи срещу полупроводници намери, прочети и помоли да слушаш, има хора които няма да ти откажат.
Но преди всичко трябва да имаш слух иначе няма смисъл освен кефа да гледаш светещите лампи.
sstefanov - майстор
Обикновено лампов изправител се прави за лампов усилвател. Причината най-често е, че с лампов изправител усилвателя свири по-добре, отколкото с полупроводников такъв.
Физични обяснения има много, някои по-добри, някои - не.

Тема "Лампов изправител (мостов)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: