• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BatkatA® - напреднал
Забравих да уточня по темата с мощноста на горелката.

В момента пуска на на 38 сек. пелети и държи 60-те градуса. Ако наглася да пуска на 40 секунди започва да идва слаба и градусите почват малко да падат и минава към 2-ра степен за 1 - 2 минути и пак на 1-ва

Това ме навежда на мисълта че мощноста е добра. Ако примерно наглася на 45 или 50 секунди да пуска пелети 1-ва мощност ще стане прекалено слаба и ще минава да компенсира на 2-ра често. Затова мисля че така нагласена горелката е с оптималната мощност ?

Поздрави.
LazarGanev - "Велик майстор"
Струва ми се, че радиаторите ти са преоразмерени. Я дай площи и радиатори
BatkatA® - напреднал
За много години :) Живи и здрави :)

От 30-ти декември помагам на един приятел че си купи горелка Ерато ГП 32 5-та генерация самопочистваща се.
Човека е във фима не "Топло" ами незнам.
За 48ч. - 12 чувала пелети.

Реве му се.

Нищо не модеулира освен при палене. Не си гони зададената мксимална температура. Менюто е безумно.
5 степени има 10-32кв. но ръчно я слага на 1-ва за да седи на 10кв. и да му държи водата на около 50 градуса.

Няма термовинтили, нито стаен термостат и сега му стига по 28градуса на етажа и се поти и плаче :)
Тва ще си го оправи. Лошото е че за тази горелка никаде няма по- важните менюта. На колко секунди да пуска пелети, колко секунди да се върти шнека.

Пуска винаги на около 20 секунди пелети при 1-4 степен.

Задали сме 60 градуса на котела. Кат се запали минава от 10кв до 32. и се спира около 51градуса. Хистерезиса е 3градуса зададен но не стига 57 градуса. а 50-51...

Луда работа ...
А ва Батка, верно че са празници и веселие, ама що не пишеш кат поизтрезнееш, че нищо не ти се разбира? Менюто на горелката си е много добро, контролерът - шведски, ама защо ти, който си нямаш понятие се занимаваш с него? Защо твоя приятел си е взел толкова мощна горелка, като не му требе и дори в това студено време му идва много и минималната степен? Защо няма термоглави и стаен термостат? Ако на малка площ има 30кВт радиатори естествено, че с 10кВт мощност на горелката няма как да стигне 60*С на водата и няма как да модулира. Високата стайна температура и високия разход се дължи на факта че няма кой да спре горелката (стайни и радиаторни термостати). Верно че е луда работа.
filmatoplo - майстор
Ако има вино и луканки нещата за януари ще се оправят, за по натам не. шега -приятеля да се замисли за стаен термостат или термоглави, може и двете, то е ясно че горелката сега му е по мощна.
BatkatA® - напреднал
Здравейте :)

Значи малко се засегнах - не съм пиян за да изтрезнявам колкото и да е странно по празници.

Понятие от конкретното меню на Ератовската нямам. Като гледам обаче от Биотекската явно имам доста понятие.
Логиката мисля че ми е доста добра и постиженията които съм направил с моята система не са лоши.

Писането ми е малко странно защото не използвам кирилица а пиша на латиница само. Затова забравям и от време навреме си ползвам латински съкращения и т.н. Извинявам се за което.

Еми защо се занимавам - за да помогна на човека който за 1-ви път вижда горелка.
Защото човека който му я инсталира си тръгна и я остави с някакви настройки. Които никога не вършат работа.

Защо си е купил горелка по- мощна от нуждите му ли ? - Поради същата причина поради която си купих и аз 10-35кв. Защото хората които продават горелките не знаят май за какво иде реч! Те са търговци имат си и механици които монтират горелките и т.н. и после човек се чуди какво да прави.Защото логиката на продавача да се презастрахова клиента с по- мощна е абсолютно неприемлива и объркваща и прецакваща клиента. И сега няма да му я сменят със по- слаба защото е ползвана. Да прогължавам ли със Защо-то ?
Защото сме и в БГ. Шведите дали така ще оставят клиент на който са му продали неосъразмерено устройство? Едва ли.

Като гледам лично 2-ри случай на система като моята която и трябват 5-15кв - защо търговците изобщо предлагат 32 или 35 киловатови.
Но тук идва пак въпроса на който не получих отговор и явно е неясна работа.

Какво означава мощна горелка 10-35кв - тя може и да е 10-80кв - това не означава че ще работи на 80кв.
Важна е мин и мощност. Както казах аз моята съм я смъкнал под минималните и 10кв мога и на 2кв да я направя да работи ако искам.

Сега каква да си купи - 5-24кв ли според вас ?
Само за да може минимума и да не е 10 а 5кв ...
Стига де ...

Системата му все още не е довършена
има 3 етажа: 1 и 3 подово а 2-ри на радиатори 6 броя + лира. по 100-на квадрата на етаж. Изолация и дограма ПВЦ. Едва ли това се приема за малко жилище. Където и да отида аз да попитам ще ми кажат - ООООоооо тва е много ... 10-32кв. А какво се оказа на 50 градуса му работи в момента и понеже неможе да ограничи нито по стаен термостат нито по термо глави се вари горе - това е нормално.

А я ми кажете като сложи стаен термостат на 2-рия си етаж тия на 1 и на 3-ти чий ще го ...т като при него стане топло а при тях е или сауна или фризер ? Как 3 етажна къща ще се контролира от 1 стаен термостат ... ?

Менюто ми се видя криво защото имаш 5 степени и можеш да избираш до колкото разбрах степен със конкретни Квати 1- 10кв - 2-ра 20кв и т.н.

Но тя ще модулира ли ако си избрал ръчно дадена степен ?
И защо като съм и дал 60градуса на котела не ги гони а работи на 50 ...
Моята горелка забива на колкото съм и казал ...
n.ganev - майстор
Батка, винаги влизам в големи пререкания с бъдещите си клиенти докато ги убедя да вземат по-малката горелка ама от вчера - при нас е минус 15 гр. Баси тела ми светна от доволни невярващи до скоро. НАЗДРАВЕ :drinkers: . Ей пак ша ма упрекнат че мисля само за маса ама к'во да са прави.
BatkatA® написа:
Какво означава мощна горелка 10-35кв - тя може и да е 10-80кв - това не означава че ще работи на 80кв.
Важна е мин и мощност. Както казах аз моята съм я смъкнал под минималните и 10кв мога и на 2кв да я направя да работи ако искам.

Сега каква да си купи - 5-24кв ли според вас ?
Само за да може минимума и да не е 10 а 5кв ...
Стига де ...

Системата му все още не е довършена
има 3 етажа: 1 и 3 подово а 2-ри на радиатори 6 броя + лира. по 100-на квадрата на етаж. Изолация и дограма ПВЦ. Едва ли това се приема за малко жилище. Където и да отида аз да попитам ще ми кажат - ООООоооо тва е много ... 10-32кв. А какво се оказа на 50 градуса му работи в момента и понеже неможе да ограничи нито по стаен термостат нито по термо глави се вари горе - това е нормално.

А я ми кажете като сложи стаен термостат на 2-рия си етаж тия на 1 и на 3-ти чий ще го ...т като при него стане топло а при тях е или сауна или фризер ? Как 3 етажна къща ще се контролира от 1 стаен термостат ... ?

Менюто ми се видя криво защото имаш 5 степени и можеш да избираш до колкото разбрах степен със конкретни Квати 1- 10кв - 2-ра 20кв и т.н.

Но тя ще модулира ли ако си избрал ръчно дадена степен ?
И защо като съм и дал 60градуса на котела не ги гони а работи на 50 ...
Моята горелка забива на колкото съм и казал ...
Batkata, виж сега, относно това дълго конско, дето си ни го теглил се налага да ти отговарям с цяла ограмотителна лекция, ама ме мързи да пиша толкоз, затуй ще ти отговоря оттук-оттам, ще ме извиняваш. Всичките ти въпроси си имат логични обяснения.
Първо - минималната мощност на горелката е функция на максималната и обикновено е към 30%, минимум 25%. В ози смисъл няма как има горелка 10-80кВт или ти да накараш твоята да работи на 2 кВт - то ако можеше производителят щеше да се бие в гърдите и да напише 2-35кВт. Физични закони, какво да ги правиш :)
Второ - това, че логиката на шведското управление е по-различна от тази на натурелкото не го прави по-лошо. Напротив, то си има много повече възможности, но са заключени и повярвай ми - в това няма нищо лошо. Избираш си някоя от 5-те степени за максимална и при достигане на 10 градуса преди зададената температура, горелката модулира, като си намалява мощността на половина. Е, като си избереш минималната мощност - няма как да модулира. Ако горелката достигне зададените градуси, тя ще изгасне, затова се държи на дистанция от тях :) . Както писах в предния пост - предполагам, че радиаторите са някъде към 25-30кВт. Като пусне и другите етажи и толкова няма да може да вдигне.
Трето - Не знам какво те учудва разход 6 чувала на ден за къща 300м2 без термоглви и термостат, пък макар и да не са пуснати всички радиатори. Разбира се, че може да се сложат стайни термостати, но трябва още отсега инсталациите на трите етажа да се разделят с отделни помпи, които да се управляват от отделни стайни термостати на всеки етаж
BatkatA® - напреднал
:)

Еми то така и трябва. Хората особено ако им е пъва горелка нямат никаква идея за какво иде реч а и се заблуждават с термина Киловат защото едно е докато са били на въглища и дърва и явно абсолютно различно на пелети...

Но като цяло се оказа че факторите са толкова много че да влезнеш в магазина и да излезнеш с това което ти трябва е абсурд.
Това е като с къщата - строиш една - зле. Строиш 2-ра горе доле :) и на 3-тата си перфектен :)

Айде с къщата ще е много пари :) с горелката 1-2-3 теста са горе долу постижими :)

И тук е -12 - -15гр.

Един въпрос: Мисля да си сложа автоматични обезвъздушители на радиаторите и на лирата? Какво ви е мнението.
Събира ми се въздух. Нямам течове. Но се някъде се прокрадва някой друг мехур и го чувам в радиаторите ...
Има ли опция да вземат да прокапват вода или това е невъзможно. Имам предвид от отвора през който изкарват въздуха а не при монтажа и 0-пръстена и тефлона.
n.ganev - майстор
То и аз имам едни "клиенти" дето си купили горелка 30-100кВ а дори и 50 е достатъчна и сега ми звънят че видиш ли гори 10 чувалЯ за денонощие. Ами при мин. мощност 30кВ са си нужни поне 6кг/час пелетки а умножи по 24 и виж резултата :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Пелетна горелка Biotech Light" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: