• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
hygro - майстор
Шест по металознание и двойка по руски език :lol:

Става дума за цвета на окисния слой, който се образува по повърхността на метала при загряване - "побежалость".

http://www.brocgaus.ru/text/078/732.htm

Друг е въпросът, доколко е надеждно такова измерване на температурата, защото химическият състав на стоманата променя и способността за окисление.

Разбира се, че при 200°C няма да закалим стомана, но в статията се говори за "отпуск". За разлика от Стефан, желязо-въглеродната диаграма вече отдавна съм я забравил (да ме прощава Киро-Секирата), но предполагам, че е възможно отпускането да се прави при такива температури.

За температури над 600°C светенето на метала става видимо, а за който иска да знае как ето: http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature

И още един линк: http://igrushka.kz/vip18/terob.shtml
Стефан - майстор
crez написа:
.....
2. Стоманата за качествени замби трябва да е от 65Г нагоре, закалка задължително, може и на огнището,загряваш до тъмно вишнево и закаляваш в р-р от вода и прах за пране. Ето ти примерни цветове и температури:
Сив 330
Светло-син 314
Вишнево 295
Виолетово 285
Пурпурно-червено 275
Кафяво-червено 265
Кафяво-жълт 255
Темно-жълто 240
Светло-жълто 220
Това пък са температурите при които се закаляват някой инструменти:
Ножове,свредла,мечици от въглеродна стомана 180-200
Чукове,щампи,флашки 200-225
Пробойници,замби,чертилки 225-250
Инструменти за обработка на дървесина и секачи за метал 280-300
Пружини 315-330
При по-високи температури повърхноста на стоманта става тъмна и остава такава до 600 градуса.
Извинявай hygro, но руския никога не съм го харесвал, въпреки, че е близък в някаква степен до българския.

Виж почернения текст в поста на колегата металист :?
Тани - модератор
Стефане , нали нямаше да се заяждаме за правописни грешки и жаргони?
crez - майстор
Стефан написа:
velsi написа:
Има нещо гнило в тази статия. ......
Не само в статията, Велси :lol: В посочените линкове не успях да открия цитираната статия. Възможно е да не съм търсил където трабва.

По лошото в случая е, че колегата се държи пренебрежително нахално, като се доверява на някаква си непроверена статия, без даже да се замисли как жълтия цват на метала ще е с най-ниската температура!!!!

Май ще трябва, когато видя професора/ може и да не е жив, понеже беше преди 29 години/, дето ме изпитвал по металознание, как и защо ми е писал шестицата :?
Действително, за съжаление всичко е под един линк затова не се отваря точната страница, но ще обясня порядъка на отваряне:отваряш"Ремесло. Истоки "Все статьи (17) > > след това от менюто избираш"Мастер-класс"Все статьи (35) > > и накрая "Ковка клинка с нуля. Часть III. Ковка клинка. Виды и режимы термической обработки сталей "
така или иначе грешките при превода са очеизвадни, но да сте чували нещо за Отвръщане на стоманата. Температурите който са дадени са именно за отвръщане, а не за закаляване и още нещо стомана 65Г, 60С2А се закаляват в машинно масло,а не във вода+сапун.
  • 1
  • 2

Тема "Замби..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: