Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Lisko - майстор
Не знам дали сте на място дето даването под наем е вариант, но точно онзи ден бях у едно приятелче дето като е достроявал е обмислил нещата така, че хем е една къща, хем има отделна кухня и баня, хем има и отделен вход (той в момента не се ползва, но си го има). Замисълът е, че в бъдеще тази част (дето сега са старите) може да се ползва за квартиранти, като се затвори вратата която ги свързва в момента, а си влизат през отделния вход.
ArturDent - Почти Безобиден
torbalan написа:
Отделно, че с напредване на възрастта, желанието да катериш стълби се изпарява...

Ако ще е една къща - пак на един етаж, но да кажем симетрична... Ще има някаква икономия от отопление и една обще стена... Няма да е съвсем, като две отделни къщи...
Прав е торбалан, младото семейство все някога ще стане старо семейство.
И на мен това ми изглежда като оптимален вариант - цена/комфорт.
Демек на калкан.
breackk - помощник
Благодаря на всички :-)))
Решихме да бъдат двуетажна за младите - на първи етаж дневна, 1 спалня и т.н. На втория 2 спални с баня и тоалетна.

За по-възрастните 1 етаж с 1 спалня, дневна и т.н.

Тези дни трябва да търсим човек и да се задвижват нещата. :-D
Chefo77 - майстор
Ха честито за избора! Синът ще каже ОК (защото му е все тая), снахата ще го оцени. Надявам се :)
Само един съвет към младите: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне 2 тоалетни. Може да няма 2 душа или пък 2 помещения, в които да си измият зъбите, но 2 тоалетни са задължителни при повече от 1 човек и сега изграждаща се къща.
Lisko - майстор
+1 за кенефите.

И имай едно наум освен другите жици, отде ще мине коаксиална жица за телевизия и ethernet жица за интернета. Че ако се сетиш късно ще има разбиване и пробиване или ще ходят по ъглите на стаите. На нова къща можеш да направиш перфектно нещата над които хората дето не са с нови къщи си бият главата (или стените) ;-)
Svetoslavoff1 - майстор
На тази за младите вторият етаж може да е повдигнато и усвоено подпокривно, с добра ТИ, видима дървения и тн.
Хем ще спестиш една плоча и всичко покрай нея, хем на децата ще е интересно да си живеят там.
breackk - помощник
За тоалетните и баните е ясно :-)
За кабелите не се бях замислял.

А колкото до втория етаж, точно по същия начин го виждам, но не съм на 100% сигурен, че ще успея да убедя баща ми. Ще пиша как се развиват нещата. . .тези дни трябва да говорим с хора и такам.
Tsilkov - майстор
Има и още една опция - отделни къщи, но на калкан.
Все пак не забравяй че ако сте две отделни къщи сутрин винаги ще гледаш тяхната :lol:
breackk - помощник
Появявам се пак да ви досаждам :-ддд
Кажете си мнението за нормална квадрарура на хол, трапезария и кухня. . . Не искам да е огромно, но не и малко :-ддд Колко квадрата се смятат за окей ?
шоп - майстор
breackk написа:
Появявам се пак да ви досаждам :-ддд
Кажете си мнението за нормална квадрарура на хол, трапезария и кухня. . . Не искам да е огромно, но не и малко :-ддд Колко квадрата се смятат за окей ?

за тези неща се питат жената:-)

Тема "Две къщи, или една ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: