Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
jeorgi - напреднал
За съжаление замаските са направени.Остава ми само конвектори са сложа.Тръбите са пуснати предварително на ф25 са.Имам два конвектора по 9кв. Гале*и(за сега са два) и санитарните помещения(лири)
jeorgi - напреднал
[quote="jeorgi"]За съжаление замаските са направени.Остава ми само конвектори да сложа.Тръбите са пуснати предварително на ф25 са.Имам два конвектора по 9кв.
themask - специалист
Да се включа и аз по темата:
Имам термопомпа вода-вода, изходна мощност 8kW, отоплявам около 100м2 (етаж1 - подово, етаж2 - конвектори). Термопомпата работи около 20 мин., след което изключва за около 10 мин., тоест около 2 цикъла вкл/изкл на час. Имам същите притеснения, че скъсявам живота на компресора и се замислям за буфер. Предполагам 500 литра биха били достатъчни. Как мислите - има ли смисъл тази инвестиция? :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че има и ти сам си стигнал до този извод :)
themask - специалист
LazarGanev написа:
Разбира се, че има и ти сам си стигнал до този извод :)
Хаха, аз съм стигнал, но по-скоро по интуиция, отколкото подплатено с техническа обосновка :) А обикновено е хубаво да я има...
Напиши една обосновка, ще ти я подпиша :) . Какво е мнението на монтажната фирма? По каква причина спира след 20 минути?
themask - специалист
Аз ако знаех какво да напиша... :roll:
Спира, защото затопля водата в системата - в момента нагласена да грее до 41 градуса, след което като падне с 8 градуса (до 33), включва отново.
Ами значи идва мощна термопомпата затова е нужен буфер, за да се разреди тая цикличност. Или топлообменникът е малък - нали имаш такъв?
kuuuuuul - майстор
Първо,дал си недостатъчно данни (подово,изолация и т. н.).Второ,Това отношение 2:1 със сигурност се променя в зависимост от външната тем.(загубите), също не си я посочил.Трето,41гр е доста висока тем. ако можеш да променяш тези параметри ще промениш и съотношението, пробвай примерно 35/8 да ли ще поддържаш желаната тем. в стаите.Не виждам особен смисъл от буфер при ТП вода-вода.Имам чувството, че ТП ти е слаба или загубите ти са големи :?
Е, той няма оплаквания, че не стига мощност, а че вкл/изкл. често, което означава, че мощността на термопомпата е по-голяма от мощността на конвекторите и подовото.

Тема "Питане за буфер на термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: