Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
borkata3000 - специалист
Здравейте!

Искам да сложа прожектори, с които да осветявам двора. Искам да го направя така, че като мине някой прожекторите да светнат, но в същото време пък ако имам нужда, да мога да пусна прожекторите са светват ръчно, с ключ (или по-скоро ще е с дистанционно управляем ключ). Направих тази схема, с идеята да потърся помощта ви, можете ли да свържете връзките, за да заработи по този начин, хем с PIR, пък хем и с ключ за ръчно управление на прожектора?
Поздрави!

Прикачен файл

схема направи сам.JPG
схема направи сам.JPG (28.91 KиБ) Видяна 2755 пъти
Последна промяна от borkata3000 на вт яну 05, 2016 1:02 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
Заповядай!
Прикачен файл:
схема направи сам 2.JPG
схема направи сам 2.JPG (51.75 KиБ) Видяна 2746 пъти
borkata3000 - специалист
shadow__01 написа:
Заповядай!
Мирише на късо. Ф и О на PIR са окасени.
Как ще коментирате този вариант, с девиаторен ключ? Само незнам как ще реагира канала за управление на PIR (синия), като му пусна ток (при положение 1 на девиатора). Но при положение, че това е един прост ключ, който просто прекъсва верига наместо копче, ми се струва, че е все тая дали ще му пусна ток по канала за управление, при положение, че захранващия му канал не е закачен към мрежата. Как мислите?

Прикачен файл

схема направи сам 1.JPG
схема направи сам 1.JPG (28.56 KиБ) Видяна 2727 пъти
shadow__01 - майстор
borkata3000 написа:
Къде са окъсени? Дъгите в схемите означават, че проводниците не са свързани?
Обикновено стандартните цветове при датчиците са:
черно или кафяво - фаза
червено - фаза към консуматора(лампата)
синъо или зелено - нула.
borkata3000 - специалист
shadow__01 написа:
borkata3000 написа:
Къде са окъсени? Дъгите в схемите означават, че проводниците не са свързани?
Обикновено стандартните цветове при датчиците са:
черно или кафяво - фаза
червено - фаза към консуматора(лампата)
синъо или зелено - нула.
Един път фазата е вързана към фазата на PIR и втори път фазата е вързана през ключа към нулата на PIR
hidrazin - майстор
borkata3000 написа:
Един път фазата е вързана към фазата на PIR и втори път фазата е вързана през ключа към нулата на PIR
Това не е вярно. Ключът е свързан към изхода на PIR.
Така може да си пускаш ламбата независимо от датчика.
:partyman:
solar_entusiast - специалист
С девиатор няма да стане, защото всеки път при подаване на напрежение към датчика прожектора ще се включва.
С други думи ти ще го изключиш, той ще изключи и след няколко секунди ще включи пак.
Първата схема е най удачна.
borkata3000 - специалист
hidrazin написа:
borkata3000 написа:
Това не е вярно. Ключът е свързан към изхода на PIR.
Така може да си пускаш ламбата независимо от датчика.
Последна промяна от borkata3000 на нед яну 10, 2016 11:06 pm, променено общо 2 пъти.
ZEDYCUS - майстор
Датчика се захранва с фаза и нула(кафяв и син), при задействане на обемния датчик от третия изход(червения у) излиза само фаза която ти включва прожектора. Нулата си я докарваш отделно до него. То и аз не отбирам от токове, но това съм го ръчкал скоро. :)
hidrazin - майстор
borkata3000 написа:
Не мога да разбера схемата, заради липса на познания. И друго, не съм си задал много коректно питането. Сега ако го драснете, вече ще ми светне. :sun:
Няма какво повече да се драска. Направи схемата на shadow__01.

Тема "Как да свържа PIR, LED и ел. ключ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: