• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
syrusthevyrus написа:
thinkpad написа:
...Фурната и котлоните са с твърда връзка, но те се ползват-марката е Еуролукс, енергиен клас А, моделите са от 2008, по 1 кВч по книжка. ... съдомиялна ...
Забрави ги тези котлони и фурна по 1 киловат. Само малките плочи може да са 800-1200 вата.
Голямата плоча е 2-3 киловата. За фурната също - долен нагревател поне 1 киловат и горен от 2 нагоре.
А може да има и заден нагревател. :-D
Съдомиялната едно 3 киловата.
Каквито и варианти да смяташ, все ще са грешни.
:partyman:
FM STEREO - специалист
Ако имаш съмнения,експертиза на електромера,ако се окаже че е изправен,то тогава някой краде от теб.
moimoimoi - майстор
Фурната с котлоните е минимум 7 киловата ,а съм виждал и по 11 киловата
моя електромер показва моментна мощност и при изключени уред,в стенд бай режим минимума е 35 вата x24часа x30 дена и прави 25 киловата за месец от нищото дето се казва
бойлер вкъщи се ползва всеки ден и за месец това са около 180 киловата
телевизори 3броя,работят по 16часа на ден правят към 75 киловата за месец
хладилник около 40 киловата за месец
пералня,съшилня и ютия около 180 киловата за месец
компютър,прахосмукачка,осветление- около 50 киловата за месец
печка за готвене,микровълнова около 50 киловата
сумирам и 25+180+75+40+180+50+50=600киловата/месец при мен нощна дневна е 50:50 което прави сметка към 95лева
допълнително имам и климатици за отопление но все още не съм ги пускал че е топло/22градуса в стаята/с тях сметката се качва с до 35лева
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
moimoimoi написа:
..... не съм ги пускал че е топло/22градуса в стаята/с тях сметката се качва с до 35лева
Бахмааму как съм сбъркала града! Тук вън е -10, вътре....няма как да е 22 без отопление :-(
Vectra - специалист
ЧНГ колеги!
Да се изкажа и аз :-D
Според мен, използването на контролни електромери изобщо не е лишено от смисъл. Всъщност единствено от гледна точка да се установи къде отива на практика използваната енергия. За доказване пред ЕРП.... май е загубена кауза. Но пък 3-4 контролни (някъде мернах на DIN шина за 30-40лв/бройката) като например един на осветлението, един на бойлера, един за кухнята и и един за останалите консуматори може да даде доста ясна картина за преразхода на енергия.Понякога някой подценяван консуматор може да направи бая сметка.Да кажем че имаме рибки...Колко мислите че ще натрупа осветлението и нагревателя на аквариума :? Не че за няколко лева че разкарам рибките де :wink:
hidrazin - майстор
Vectra написа:
...За доказване пред ЕРП.... май е загубена кауза....
Не е загубена кауза. Става, само че не с играчка за 30-40 лева.
Всички ЕРП-та дават възможност да си поставиш контролен електромер.
Но струва едни пари... :-D
шоп - майстор
Дълги години имах контролен електромер в къщата. Просто след изнасянето на електромерите от ЧЕЗ в улични табла, старият трифазен двойнотарифен електромер си остана в таблото вкъщи. Засичах-сравнявах...нямаше никаква разлика в показанията. Горното е засичано в продължение на години.

Преди няколко месеца преправих вътрешното табло и електромера и часовника ги премахнах.

Ако на някой му трябва трифазен двойнотарифен електромер и часовник да пише. ПОДАРЯВАМ ГИ!
hidrazin - майстор
Това да намериш електромер на ЕРП да бърка/греши си е като да удариш от тотото поне 5-ца. :-D
Vectra - специалист
hidrazin написа:
Не е загубена кауза. Става, само че не с играчка за 30-40 лева.
Е, аз никъде не съм твърдял, че точно с "играчките" мисля да претендирам пред ЕРП-тата. Те са само за вътрешна употреба. Да си оптимизираме разходите на ел енергия, така да се каже.
А относно 5-цата от тотото си напълно прав...даже май отива към 6-ца. Ама не че ги няма, а няма как да го докажеш! :partyman:
шоп - майстор
В този ред на мисли....имам и един контролен електомер Сименс произведен 1947 година, който свалих от старата ми къща и го монтирах на една работилница. И той дава същите показания и за срока си на служба ремонт не е виждал ( поне аз и баща ми не знаем:-)

Склонен съм да мисля, че едва ли има надписване на сметките и неточни електромери от ЕРП та. По-скоро има потребители, които прекалено много вярват на ел.уреди със знака А +++++++++++++ :-)))

Всеки може да си замери уредите с каква РЕАЛНА консумация са.
Успехи!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Контролен електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: