Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DimitarD - специалист
filmatoplo написа:
100 кила за 24 часа ли.
Мисля че бяха 96кг.
Днес поръчах 3 тона да изкарам месеца. :axe:
Не знам как карате с 20-30кг/24 ч при температури под -8. Сигурно отоплявате боксониери с 50 см изолация :lol: и пускате духалки :)
Преди години съм горял и по 60-90кг въглища на 24 часа и ми е било студено. Шоп, спал съм с ушанка и шошони.
Така че разхода ми е нормален.
gnt69 - майстор
шоп написа:
От както съм се уволнил от казармата в дома ми спя гол, само по боксерки:-) Вкъщи се поддържа 23-26 градуса

Разход от почти 100 кг пелети дори и слънчогледови с цена 150 лв/т ми се струва страшно много. Не че не мога да си го позволя. Разхода ми за последните дни е около 160 кг/24 часа дървесен чипс с цена 7 лв за тон( 8 касетки от хлаб за 24/ч)

Разбира се има и несгоди. През 3-4 часа баща ми трябва да пълни котела догоре( чипса е много мокър)
Понеже имам над 600 литра вода в системата сутрин котела е прегорял, водата е 35 градуса, а вкъщи е 23 градуса и процеса започва отначало.
Поне има движение и ангажимент за пенсионера, но напролет ще направя нов шамотен котел за дълго горене с голяма горивна камера с цел да го облекча.

Голям благодат старците. И аз много лесно топлех до преди 2 години сега стареца с една бастунка и не може да помага. Двора 2 декара имам 1 декар райграс половин лозе овощна градина от всичко по 2 и ела ме виж събота и неделя ако не съм с пръскачката съм с косачкат, ако не съм с косачката съм с фрезата, абе голям кеф. Иначе имам едни приятели земеделци, купиха 5 котела дефро и машина за пелети и всичко от стеблата на слънчогледа до стеблата на царевицата на пелети, ама имат 10-15 работници с червени потници и докато си почиват правят пелети и те викат така топлото е без пари.
шоп - майстор
gnt69 +1
най-добрата автоматизация са старите хора...докато могат разбира се. Даже им е приятно да се въртят около котела като си им осигурил горивото до него и няма хамалогия.

Засега бащата се справя. Чугунената универсална горелка съм я изключил. Лично за себе си реших, че докато има евтино гориво ще си заслужава да давам по 2-3 ракии на ден на един комшия "такелажник" за да имам личен парнаджия. И той доволен - напит и на топло 2-3 часа докато се върти из котелното - а аз на топло:-)
gnt69 - майстор
шоп написа:
gnt69 +1
най-добрата автоматизация са старите хора...докато могат разбира се. Даже им е приятно да се въртят около котела като си им осигурил горивото до него и няма хамалогия.

Засега бащата се справя. Чугунената универсална горелка съм я изключил. Лично за себе си реших, че докато има евтино гориво ще си заслужава да давам по 2-3 ракии на ден на един комшия "такелажник" за да имам личен парнаджия. И той доволен - напит и на топло 2-3 часа докато се върти из котелното - а аз на топло:-)

Дай боже всекиму таквиз комшии.
DimitarD - специалист
gnt69 написа:
Така че според мен трябва стаен термостат програмируем по температура въпроса е какъв. Твоя гледам много хубав, нещо евтино и добро за парите си ми трябва.
Незнам какъв съвет да ти дам, аз съм любител. Прочети по-назад в темата има коментирано за salus и computherm, или попитай някой колега с такъв, например masterpit, genya. Моя е добър, но ще го продавам в края на сезона тъй като си харесах говорящ на honeywell
gnt69 - майстор
DimitarD написа:
gnt69 написа:
Така че според мен трябва стаен термостат програмируем по температура въпроса е какъв. Твоя гледам много хубав, нещо евтино и добро за парите си ми трябва.
Незнам какъв съвет да ти дам, аз съм любител. Прочети по-назад в темата има коментирано за salus и computherm, или попитай някой колега с такъв, например masterpit, genya. Моя е добър, но ще го продавам в края на сезона тъй като си харесах говорящ на honeywell
Дай линк за това говорящото и какво приказва.
judas - специалист
Здравейте! Моля за мнения на хора с опит със слънчогледа. От два дни пелетите попушват отгоре отзад на горивната камера на горелката. На какво се дължи - влажни ли са или е от горелката?!
alex_serviz - специалист
gnt69 написа:
... Според мен решението е стаен термостат. Въпросът е какъв марка модел предпочитам безжичен...
Computherm Q7 RF мисля, че беше безжичния ( около 120 пари ). Жичния е около 60 пари. Сложил съм няколко - никакви ядове. До 6 часови пояса с различна темп. на въздуха на ден. Различни ( или еднакви ) програми за дните от седмицата.
filmatoplo - майстор
Компютерм или майне либе термостатен -Салус.
n.ganev - майстор
Аз предпочитам Клайне Му :yawinkle:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: