• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
чичо Манчо написа:
Ясно, ще трябва да се мисли за буфер!
И все пак, дори в система с буфер какво става ако всички термоглави затворят - няма ли да се натовари помпата на кръга радиатори-буфер.
Или там трябва да има някаква автоматика, която да управлява помпата?
Абе трябва си майстор!
Втората помпа, която трябва да монтираш в кръга на радиаторите след буфера, може да я купиш нова, европейска.
По стандарт вече те са с вградено честотно ругулиране и автоматично си правят това, което трябва :idea:
шоп - майстор
Аз съм фен на системата котел-буфер с естествена циркулация ( ЕЦ)
предимства:
1/ дори да няма ток котела се разтоварва и няма да изкипи.
2/ спестява се втора помпа ( едни 80-350 лв според избора помпа)
3/ икономисва се ел.енергия ( разхода на една помпа се пренебрегва но ако работи 5-10-15 години ще се убедите че разхода не е пренебрежимо малък)
4/ по-малко елементи в една ОС: по-малко ядове и мръзнене.

Недостатъци:
1/ трябва място в котелното или в съседното помещение. Т. е. не навсякъде е приложима тази схема.

Успехи на всички1
чичо Манчо - помощник
шоп написа:
Аз съм фен на системата котел-буфер с естествена циркулация ( ЕЦ)
предимства:
1/ дори да няма ток котела се разтоварва и няма да изкипи.
2/ спестява се втора помпа ( едни 80-350 лв според избора помпа)
3/ икономисва се ел.енергия ( разхода на една помпа се пренебрегва но ако работи 5-10-15 години ще се убедите че разхода не е пренебрежимо малък)
4/ по-малко елементи в една ОС: по-малко ядове и мръзнене.

Недостатъци:
1/ трябва място в котелното или в съседното помещение. Т. е. не навсякъде е приложима тази схема.

Успехи на всички1

Хересва ми идеята ти за котел-буфер с естествена циркулация и мисля да дооправя моята система по този начин. Понеже не съм сигурен, че разбирам добре схемата, която видях в една от темите за буфер за това съм нарисувал как си го представям за начало и ще променям и добавям каквото предложите.
(Надявам се за специалистите тук да не е дразнещо, че качвам такава картинка.)

Да доуточня, че помпата ще се пуска и спира от стаен термостат, системата е отворена.
Би ли могла такава система да работи и какви важни недостатъци има освен това което си отбелязал?
Прикачен файл:
схема_буфер.png
схема_буфер.png (3.55 KиБ) Видяна 1792 пъти
Последна промяна от чичо Манчо на вт яну 05, 2016 4:13 pm, променено общо 3 пъти.
2v6 - майстор
чичо Манчо написа:
Херсва ми идеята ти за котел-буфер с естествена циркулация и мисля да дооправя моята система по този начин. Понеже не съм сигурен че разбирам добре схемата която видях в една от темите за буфер за това съм нарисувал как си го представям за начало и ще променям и добавям каквото предложите.
(Надявам се за специалисите тук да не е дразнещо че качвам такава картинка.)

Да доуточня, че помпата ще се пуска и спира от стаен термостат.
Би ли могла такава система да работи и какви важни недостатъци има освен това което си отбелязал?
Прикачен файл:
схема_буфер.png
Браво за схемата!

Има един недостатък - липсва термостатичен вентил за котела.
чичо Манчо - помощник
2v6 написа:
чичо Манчо написа:
Херсва ми идеята ти за котел-буфер с естествена циркулация и мисля да дооправя моята система по този начин. Понеже не съм сигурен че разбирам добре схемата която видях в една от темите за буфер за това съм нарисувал как си го представям за начало и ще променям и добавям каквото предложите.
(Надявам се за специалисите тук да не е дразнещо че качвам такава картинка.)

Да доуточня, че помпата ще се пуска и спира от стаен термостат.
Прикачен файл:
схема_буфер.png
Браво за схемата!

Има един недостатък - липсва термостатичен вентил за котела.
Каква му е целта на този вентил в кръга с ЕЦ?
Може би нещо свързано с температурата на връщащата вода да не е под 60 градуса?
шоп - майстор
Схемата е точна. Не трябва никакъв смесителен вентил. Нали имаме ЕЦ
ако сложим смесителен вентил трябва и втора помпа.
чичо Манчо - помощник
шоп написа:
Схемата е точна. Не трябва никакъв смесителен вентил. Нали имаме ЕЦ
ако сложим смесителен вентил трябва и втора помпа.
А за кръга към радиаторите - там ли е мястото на РС, там ли трябва да са изводите на буфера?
Някакси много елементарна ми се вижда тази схема, дали ще работи достатъчно надеждно и ефективно?
Няма ли да има някакви недостатъци?
шоп - майстор
ако нямаш спирателни кранове по трасето РС може да бъде вързан КЪДЕТО ВИ Е УДОБНО. Сложете и един филтър преди помпата.

Ако тази система ви се вижда сложна и с много елементи ...просто няма какво да кажа. Всяка система е по-надежна, когато се състои от минимален брой елементи.

РС трябва да е най-високата точка в системата и да има постоянна връзка с атмосферата
чичо Манчо - помощник
шоп написа:
ако нямаш спирателни кранове по трасето РС може да бъде вързан КЪДЕТО ВИ Е УДОБНО. Сложете и един филтър преди помпата.

Ако тази система ви се вижда сложна и с много елементи ...просто няма какво да кажа. Всяка система е по-надежна, когато се състои от минимален брой елементи.

РС трябва да е най-високата точка в системата и да има постоянна връзка с атмосферата
Благодаря за съветите, Шоп !
Тази система не ми се струва сложна - напротив, изглежда ми много по-проста в сравнение с други схеми които гледах, за това изразих малко съмнение дали ще работи добре (най-общо казано).
А по отношение на зависимоста между надеждноста и броя на елемнтите - да, напълно съм съгласен. За това се насочих към такъв тип система - искам да спя спокойно, без да се притеснявам че може някой вентил да не сработи или някоя помпа е спряла по някаква причина.
Сега се захващам да намеря някой да ми направи буфер с подходящи размери - висок и тесен. В темата Буфер беше обяснето че такава форма е по удачна.
Още малко уточнения:
Изхода на буфера за топла вода към радиаторите дали няма да е по-добре да е отстрани, срещу топлата вода от котела?
За ЕЦ освен наклона на тръбите и възможно най-голям диметър има ли нещо друго което е важно? (Буфера ще е точно до котела)
шоп - майстор
Да, сега забелязах тази неточност. Изхода на топлата вода към радиаторите трябва да е от най-високата точка на бифера, а не от тръбата към РС.

Аз бих си купил готова неръждаема цистерна за буфер. Не би правил по поръчка буфер от черна ламарина, защото рано или късно ще протече. Другото важно нещо е да издържа на налягането породено от водният стълб.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Как работи системата при спрени термоглави?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: