Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
С някои неща съм съгласен, но с повечето твърдения особено във последната част на поста не съм. Те са направо смешни. Радиатора се изчислява на база делта Т. Няма никакво значение навън дали е + 10 или - 10 градуса. Външната температура има отношение към топлозагубите на жилището. Общо взето старите майстори смятаха 1 до 1,3 чугунени ребра Н 500мм за м2 ( стандартна височина) и температура на водата около 60 градуса. При мен стаите са по 16 м2 и глидерите са по 20 бр чугун Н500. При наличие на хубава външна изолация над 10 см може да се мине и под 1 ребро на м2. Но всичко това са общи приказки. Без да се знаят топлозагубите не може да се направи сметка. А сметка без пари едва ли някой ще ти направи:-)

Няма никакви загуби от температура на водата 60-70 и повече градуси. нали тази загрята вода е в рамките на отопляемият обем на сградата. Нискотепмературно отопление е нужно при термо помпи и подово.
andy_forresite - майстор
На мен тези киловати на камини, печки, котли и радиатори са ми смешни. Почнах да се смея от 13кв Прити, което не може да стигне 60 градуса в три броя чугунки 600/1200. Делта Т не съм си записал как се изчислява, но по спомен е входяща плюс изходяща върху две минус скоба вътрешна температура минус външната температура, затваряме скобата. Ако е така, а то може и да не е, излиза че киловатите на радиаторите се влияят доста силно от външната температура.
Пример: (75вх + 65 изх)/2 - (Твътр. 20° - Твън 0°) = 50 за делта Т.

Един радиатор корадо класик 500/2000 тип 33 има 5297 маркитенгови вата. При тези условия отдава 4158W. Сваляме температурата навън на -10, запазваме желаната 20° в стаята и получаваме мощност на радиатора 3084W. Може и аз да не съм разбрал :^o и действително да не зависи от Твън.
k_marinov - специалист
andy_forresite написа:
Едно мнение от НЕспециалист приемаш ли?
Кубичните метри х 70 вата дават приблизително необходимата мощност на радиаторите в отделните помещения. Разбира се трябва да ги притваряш в температури над 5 градуса и да ги отваряш докрай при -6-10 и надолу плюс повечко градуси в системата.
Не е добре максималната мощност на отоплителното съоръжение (в случая твоя котел 18 квт) да е равна на максималната мощност, която консуматорите (радиаторите) могат да поемат. Защо? Защото, първо, съществува риск да изври като чайник и второ - това обрича системата да се експлоатира с висока температура на изходящата вода при студено време.
Първо пишеш, че радиаторите ти са 18 киловата, пък после питаш колко мощен е един глидер :) Добре, за да ти дам по-точен отговор, ми трябва дълбочината на глидера, т.е. неговата ширина. Има глидери по 200 мм, но има и по 220, и по 110, 160 има... За 200 мм широко ребро с височина между 575 и 610 мм мощността е 134 вата при 90 градуса влизаща в него вода, 70 градуса изходяща от него вода и 20 градуса в стаята при 0 навън. За 250 мм дълбочина, демек ширина, е 169 вата при същите условия; при 110 е 92 вата. На теб кое ти трябва :roll:
Като ползвател на чугунени радиатори, макар и 400 мм, ти казвам че това се топли бавно. Чугунените радиатори са направени за отопление с ПАРНО отопление - наистина с пАра, не с вода. Там вдигат по 120 градуса работна температура и тогава дават яката жега. Ние с по 60 градуса на водата само ги пазим да замръзнат, пък те не греят много-много предвид к`ви тучове са. Значи като гледаш радиатор колко (маркетингови) вата е, да знаеш че е даден в 90% от случаите за 90 градуса входяща вода в него. Да знаеш някой да си държи инсталацията на 90 градуса :-D Алпекс тръбиците аха-аха да се разпаднат, а вентила за налягане се готви да покаже че знае защо е сложен там.
При 60 градуса на водата в радиатора той е с една идея наполовина по-малка мощност от маркетинговата си. Например радиатор 4 KW при 90 градуса е 1920 вата при 60 градуса. На 50 градуса пада с още ~20%. Мощността на радиаторите не е точно като електрически радиатор с нагреватели. Ел. радиаторът е да речем 3 Kw и е толкова лятото и зимата. Водният радиатор отдава едни релеванти киловати при +10 градуса и съвсем други при -10 градуса. Или 4 кв воден радиатор на +10 при 60 градуса ще грее като 2800 вата примерно, а при -10 ще се "репчи" като с 1200 вата. Нещо такова е :partyman:
На третия въпрос отговорът ми е - както на вас ви харесва. Всекидневна 24 гр, спалня 20, детска 25 и т.н. Пък може и 22 навсякъде, кой как иска.
Четвъртият въпрос ми е интересен и на мен. Принципно хората предпочитат нискотемпературно отопление - с 45-50 градуса, хайде до 55-60, не повече. Нагоре се губи от (пре)разход да държиш топла водата. Значи едно 40-45% повече радиаторна мощност над котелната мисля че е добре.
За точни изчисления, викаш фирма да ти измери, види и изчисли топлозагубите и ще ти каже толкова мощен котел, такива и такива радиатори вземи и така :)
Благодаря ти много колега! За това, че ми изясни някои неща, а и ме разсмя на няколко пъти с примерите си, които даваш! :partyman: Много са точни! На мен не ми трябваха кой, знае колко точни изчисления, а по скоро това което ти направи с твоя отговор. Защото когато я правихме инсталацията /преди 20 години/ ми дадоха само няколко основни насоки, които да спазвам и това беше...Преди при постоянно поддържане на горивния процес в котлето, всичко беше наред, но сега, когато паля и ползвам за кратко, помещенията не успяват да се отоплят достатъчно. Та реших да си направя нещо като ревизия на инсталираните мощности, да помисля къде какво може да се оптимизира или промени. Та затова зададох тези въпроси. За радиаторите си навремето ми казваха да ги смятам, че отдават по 100 W на ребро /без подробности/ и така ги разпределих, като бройки по стаите. За необходимата ми мощност ми казаха да смятам по 100 W на м2.../не на м3/ и така...А за чугунените радиатори и аз знам колко трудно се топлят :-D Значи за това 40-45% завишение на радиаторната си мощност мога да помисля...при финансова възможност :yawinkle:
Благодаря ти още веднъж и здрава и успешна година ти желая! :)

Тема "Съвети за изграждане на парна инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: