Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mityom - специалист
От котела до радяторите на 2 ет са 5м няма ли да е голяма тази 32-6, маи трябва да взема 32-4 а?
naskov - майстор
Няма. Ако все пак ти е голяма я намаляваш на 1ва степен
mityom - специалист
Благодаря този проблем е реше значи взимам 32-6 грундфос. Сега остава да определим каква да е за слънчевите колектори, те ще са 2 и разстоянието до тях ще е около 6-7м а денивелацията около 3-4м. Давайте идеи :idea:
filmatoplo - майстор
UP 15-14 Grundfos за 2 панела .
mityom - специалист
А за 'вило' въобще да търся ли или 'грундфос' са по добрите?
И на 100% ли е тази за панелите или да давам и др. характеристики, щото ще взимам първо нея? Пък и някакви "солар" на "грундфос' има за слънчеви система или няма значение?
naskov - майстор
Има, обаче са си скъпички. Соларните на WILO са по-евтини. Аз монтирам обикновени и досега съм имал само един случай на запичане на ротора. Може би това е и причината
rosso666 - специалист
Привет колеги имам питане относно циркулационните помпи за локално парно.
Аз съм със помпа wilo 4 скорости.
Как да пресметна на коя скорост да я оставя да работи.пише че е клас F.на всяка скорост има стойности които не разбирам.има ли мякакви фпрмули по които се смята
Помпата ми е като на снимката.само че моята е тип oers 25/70 r а тази е само rs25/70 r,не знам дали е от значение но стойностите на различните скорости са същите.

Прикачен файл

540x405_pompa-wilo-typ-rs-27117417.jpg
540x405_pompa-wilo-typ-rs-27117417.jpg (26.99 KиБ) Видяна 3880 пъти
torbalan - Дървен философ
mityom написа:
... е било на самотек до сега ...
Би било добре да кажеш какво се е променило, че налага монтиране на помпа?
Или какво очакваш да се промени?
andy_forresite - майстор
Момчета, ще задам един въпрос за помпа Грюнфус. Ако сметнете въпроса за неуместен, не отговаряйте.
Работя с помпа грюнфус, на 11 години, винено червена, с три степени - 25, 40 и 55 вата. Един цол присъединителен размер вързана на входа на водната риза. Искам да разбера какъв дебит на трите скорости има че мисля за един конвектор 3,5 - 5 кв и не знам през тръба 1/2 дали ще му доставя необходимото количество вода. Затова питам. Благодаря на прочелите това мнение!
torbalan - Дървен философ
Към съществуващи радиатори - искаш да добавиш и един конвектор?
Или тази помпа ще върти само през конвектора?
Ще има ли достатъчно мощност тази водна риза да храни системата с топлина?

То зависи и от температурата на изхода от ризата, от дължината на тръбния път, от количеството колена, кранчета и т.н.

Сметката не е трудна, но е доста пипкаво...

По-скоро слагай, каквото си намислил, а ако не върши работа и смяташ, че тръбата е виновна, напролет я сменяй...

Тема "изчисляване на помпа, как" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: