Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
А въпросния башон на токовия кръг НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕН да пази включения уред.
Това, което казвам е следствие. И е така. Не пази уреда, очевидно за да се случи, уредът е дефектен. Пази потребителя! В единият случай чрез отвеждане на потенциала на корпуса, в другият случай при директно късо пак пази потребителя с отвеждане на потенциала и падане/изгаряне на предпазител. Въпрос на интерпретация.
hidrazin - майстор
Не е интерпретация а е само че това не е вярно:
toolegittoquit написа:
...Мостът не служи само за да не утрепе тока някого...
Точно и само за това е моста. За вътрешни проблеми в уредите (утечки, запалване, претоварване ...) се грижат защити пак монтирани в самите уреди.
Разбира се ако това е необходимо, икономически обосновано ....
Та в крайна сметка:
- предпазителя пази кабела до контакта/излаза
- мостът в контакта пази човека от токов удар при двупроводна/четирипроводна схема
- ДТЗ-то пази човека от токов удар при трипроводна/петпроводна схема
- защитите монтирани в уредите пазят уредите и косвено човек
:partyman:
fikata - майстор
- предпазителя пази кабела до контакта/излаза
:?
hidrazin - майстор
Чесането понякога помага. :-D
Автоматични прекъсвачи - основната им функция е да защитават проводниците на инсталацията от свръхтокове - на претоварване и на късо съединение.
Автоматични прекъсвачи E60N+ до 63А, крива C
Защитават електрическите вериги от претоварване и късо съединение. Намират приложение в жилищното строителство.
Чл. 1731.
В тази глава освен посочените в чл.1659 термини и определения се използват и термините:
9. токов кръг (групова линия) -част от електрическа инсталация, изходяща от разпределително табло, от която се захранват потребители на електрическа енергия (осветители, контакти и др.), която е защитена в началото с предпазител или автоматичен прекъсвач;
Разбира се това се отнася основно за жилищното строителство.
kolev_k - специалист
hidrazin написа:
Правилния начин е нулевия проводник първо да мине през пластините за зануляване и после да отиде на нулевата клема.
И що?Винаги съм си мислел и правил обратното.
toolegittoquit - майстор
kolev_k написа:
Защото това уредът да работи не е толкова важно, колкото това да НЕ ТЕ убие тока. На практика това е приложимо само със старите български контакти, където клемите са открити. На Хидразин ще му дам един нов със закрити клеми и ще му гледам сеира как ще прегъне проводника, та да мине през заземяването и после нулата.
hidrazin - майстор
kolev_k написа:
hidrazin написа:
Правилния начин е нулевия проводник първо да мине през пластините за зануляване и после да отиде на нулевата клема.
Абе в интерес на изстината и аз не съм отдавал значение кое, къде, първо. Демек и аз съм бил новобранец. :-D
После като се замислиш и по оная теория на вероятностите излиза друго.
Ако нулевия мине първо през клемата, а не през защитните пластини се увеличава вероятността за отказ.
Демек да захрани консуматора а да не дава контакт към защитните пластини, което става опасно.
И презумпцията е че ако кабела влезе първо в клемата на защитното зануляване, намалява вероятността от отказ.
Това защото имаш още една връзка към самата токова клема.
По-малко е вероятно да прекъсне първата връзка(към защитните пластини), отколкото към клемата.
:? Абе малко неясно стана, ама иначе иска повече писане и обясняване. Дано все пак да се разбере.
Има и друго. Много хора приемат израза "да не се прекъсва защитния проводник" в буквалния смисъл.
Това съвсем не е така. :cool: Четенето е едно, мисленето е съвсем друго.
Ако мога да помогна с пояснения и отговори, ще го направя с удоволствие.
toolegittoquit написа:
На Хидразин ще му дам един нов със закрити клеми и ще му гледам сеира как ще прегъне проводника, та да мине през заземяването и после нулата.
Не го мисли тоя хидразин. Той знае как да го направи и не е нужно да гъне жицата.
По-скоро се замисли как да си попълниш празнотите..., в знанията разбира се. :-D
Chefo77 - майстор
nikolov333 написа:
Тоя дето ти е казал, че е ненужно, каза ли ти, какво става при сегашното положение, ако не дай боже ти отпадне нулата или някой гений ти обърне фазата и нулата в ел.мерното табло!!! :?
П.П.А по-горе са ти обяснили докато съм писал...но се моли да не ти се случва..
Аз съм писал тук, но пак да си кажа - живея втори живот след много лоша връзка на нулата в една от разклонителните кутии... Така ме тресе, че не е истина. Не си правете ташак с тези неща.
Ааа, и контактът беше занулен, лично го бях направил това първата седмица след като се нанесохме в къщата!
valentino76bs - майстор
Колеги има контакти които имат фабрично направена пластина която занулява ,някой сеща ли се каква марка са?
PCL82 - майстор
valentino76bs написа:
Колеги има контакти които имат фабрично направена пластина която занулява ,някой сеща ли се каква марка са?
Бягай на далече от тези контакти със собствена пластина за зануляване и ще ти кажа защо. Такива са българските двойни контакти от серията Приста и стари единични бакелитови контакти с порцеланова основа и два винта за закрепване на капака един над друг от края 60-те началото на 70-те.

При тях е нарушено правилото работен и защитен проводник да не се свързват под една обща механична бръзка (Наредба 3). В случай на разхлабване на общата клема вероятността фабричният мост да продължи да контактува, а проводникът да се разхлаби е по-вероятна, отколкото само мостът да увеличи съпротивлението си. Това ще доведе до опасно офазяване.
Когато има две назависими клеми рискът е по-малък. Това важи и когато ползваме защитната клема на новите контакти за разклоняване на мост към работната нула. Там нагяването е по-малко за разлика от топлината, която се създава при работния щифт и клемата е по-малко вероятно да се разхлаби.

Най-добре е да се направи разделяне на входящиат PEN проводник с подходяща клема зад контакта и до контакта да се докарат вече 3 прододника. Така нямаш грижи със всеки нов контакт и сигурността е по-добра.

Тема "Зануляване/заземяване на контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: