• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
fbr написа:
И на мен ми се ще да си автоматизирам горивния процес, ама ми се вижда множко 1800+ за 100 кила чугун, един шнек с мотор, фан и платка. Ще чакам да изпадне нещо втора ръка. А и тези общоприетите горелки, не са в тон с моя котел и котелно, искам да е с вертикален шнек, т.е. бункера и шнека да са поставени така, че да образуват буквата V, а не на буквата L. Все още избистрям идеята.
A за 10 кг желязо и същите други неща на пелетната горелка на по голяма далавера ли си?
kalin72 - майстор
Radoslaw написа:
fbr написа:
И на мен ми се ще да си автоматизирам горивния процес, ама ми се вижда множко 1800+ за 100 кила чугун, един шнек с мотор, фан и платка. Ще чакам да изпадне нещо втора ръка. А и тези общоприетите горелки, не са в тон с моя котел и котелно, искам да е с вертикален шнек, т.е. бункера и шнека да са поставени така, че да образуват буквата V, а не на буквата L. Все още избистрям идеята.
A за 10 кг желязо и същите други неща на пелетната горелка на по голяма далавера ли си?

Именно, а и не е ли все същото? Пелети по 150-200 лева тон, срещу въглища по 250-260 лева тон? Не е ли по-важно как е изградена системата след котела, както и изолацията?
fbr - майстор
Пелетите съм ги отсвирил като горивна база. В моя "град" горива има само в "Топливо" Пелетите там са по 6.70. А тръгна ли да организирам транспорт, хамали, това-онова за да си докарам отдругаде, пиши я бегала.
шоп - майстор
fbr написа:
Пелетите съм ги отсвирил като горивна база.
+1 това е едно от най-скъпите горива, които наричаме био! И какво име е биото? Сечем дървета и влагаме допълнително огромно количество ел.енергия в производството им?! За агро пелетите да кажем 50% са био...

kalin72 много си прав. Добрата топлоизолация и рекуперация на въздуха е номер 1. От там трабва да се тръгне и в последствие да се мисли и инвестира в отопление. Разбира се най-добре всичко накуп в началото да се заложи.

Radoslaw +1
100% съм съгласен с теб. 2000 лв за Грейко е меко казано пари хвърлени на вятъра, но всеки си има глава на раменете. Аз за 1500 лв мога да горя и чипс за 60 лв/тон и донбас и сламени пелети... разбира се мога да горя и пелети от 550 лв/тон. Свободата е безценна! Разбира св има си цена:-)
kalin72 - майстор
Хубаво Шоп-е, ама не разбирам що 2000 лева за Грейко = хвърлени на вятъра, пък 1500 лева за чугунената не? Разхода на гориво е приблизително същия като цена, не е ли така? Или единственото удобство на чугунената е всеядството? Това е чудесно, но е свързано пак с тичане и разправии за гориво, което е насипно и други проблеми, като сух ли е чипса...
Не ми се вярва евтините(150-200 лева/тон) слънчогледови пелети да се свършат, що се отнася до дървесните, поне аз не планирам отопление с такива.
шоп - майстор
kalin72, добре може и да не са хвърлени на вятъра, но с тези 2000 лв не можете да горите дървесен чипс от 60 лв тон или сламени пелети, нито въглиша или пък директно сл. люспа ( за последното не съм сигурен, може Грейко да гори люспа)

От моя опит с чипс мога да кажа, че той трябва да е с влажност около 20%. Ако е влажен или направо мокър трябва да се меша с донбаска фракция и пак минава през горелката.

Относно евтините пелети от слънчогледова люспа...може и да станат кът и да поскъпнат.Има една приказка: когато много маймуни се качат на един клон той се чупи. Като спрат субсидиите на земеделците и тока поскъпне не съм сигурен дали ще има пелет от люспа по 150 лв тон
ktch_1964 - специалист
Уважаеми Калин 72, покажете тези пелети по150-200лв. тона. За пробите на моята горелка най евтините в моя град-400лв т.
После научих за слънчогледови на 150км по240лв.т. и за сламени на 100км по 170лв т. Въглищата по 270лв. т. са ми само на
1,5км в топливо и мога с колата да взема няколко чувала и като свършат отново.
fbr - майстор
Въглищата от Топливо не стават директно на ретортна горелка. Така че въпроса с горивната база си остава висящ. Въглищата от Топливо на тази цена, са във вид "току-що изкопани", има прах, буци колкото хляб, и всякакви други форми и размери. Така че "технологизирането" ще струва пари и/или време.
шоп - майстор
В този ред на мисли, според мен трябва да се използва месно ( локално) гориво
Дълги години ползвах лигнитни въглища от месната мина ( 9 лв тон, можеше и с каруца да си ги докарам :-) )

Нямам полза да транспортирам сламен пелет дори и без пари от 500км ( добруджа ), защото транспорта ще е е неоправдан. Опитахме веднъж с един приятел 100 м3 превоз, но упражнението бе с нулева ефективност :-)
Няма как да си от Драгоман или Брезник и да не се грееш с въгища от мина Болшевик (Бели брег)

Много хора имат евтини ОТПАДЪЧНИ енергоисточници до тях, но не ги знаят или не знаят как да ги оползотворяват ( дърводелни, мебелни, селско стопански, мелнични, фуражни и др. производства)
шоп - майстор
fbr написа:
Въглищата от Топливо не стават директно на ретортна горелка. Така че въпроса с горивната база си остава висящ. Въглищата от Топливо на тази цена, са във вид "току-що изкопани", има прах, буци колкото хляб, и всякакви други форми и размери. Така че "технологизирането" ще струва пари и/или време.

fbr, ти не беше ли "болярин"? :) може и да бъркам :? Пристанище Лом, Силистра ти е близко ( в сравнвнени със София)
Вече няколко тира фракция заминаха за Банско, което си е далеч от Дунава.
В кой век живеем? Нета е на един клик, телефона е под ръка. За 5 мин се намира инфо в гугъл това което искаш. Ако искаш пернишки пелет, фракция, ако искаш донбаска фракция. Всичко това е 100% готово за бункера на горелката.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Ретортна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: