Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Krass - майстор
Някъде около Разград имало някаква подстанция с около 60 въздушни извода 20kV. Представете си при всяка лятна буря какъв стрес тест е на това равното там. :lol:
bobko - специалист
Krass написа:
Някъде около Разград имало някаква подстанция с около 60 въздушни извода 20kV. Представете си при всяка лятна буря какъв стрес тест е на това равното там. :lol:
Абе,сигурно рядко се случва да се изкара смяна без манипулация!!!
shadow__01 - майстор
Виждали ли сте апартамент където инсталацията е с проводници с текстилна изолация. В разклонителните кутии спайките бяха без никаква изолация. Така са живели поне две или три поколения хора. Таблото беше с винтови бушони правени с тел слагана на око.
MIRO_073 - майстор
shadow__01 написа:
Виждали ли сте апартамент където инсталацията е с проводници с текстилна изолация. В разклонителните кутии спайките бяха без никаква изолация. Така са живели поне две или три поколения хора. Таблото беше с винтови бушони правени с тел слагана на око.
Да
kozl - майстор
Лелей и такива ли има. Чували сме па даже сме и виждали. Ами в разпределителните кутии съм намирал порцеланови клеми - разклонители и по тях изолация не се е слагало. Там дето липсват клеми - изолирбанд от черен промазан текстил, с времето станал на кокалче. Кутиите пък от картон пропит с катран. И некакви тръби се мотат от картон и ламарин.
За такава инсталация ли става въпрос. :roll:
Едно време така беха инсталациите. А бушоните се телосваха масово. Помня тате като донесе от Полша първите автоматични бушони на резба каква изненада беше.
Само главния в ГРТ остана порцеланов и кво стаа. Оп нема ток, слизам при ГРТ-то и гледам главния сгорел, а автоматичните в апартамента без реакция - е как така :? Обаче аз за нашия предпазител не връзвал с тел, а се запасил с нови. И оп гледам един комшийски - нов, а нашия със стопен тел. Веднага съмнението ме обзе и следващия предпазител го надписах с перманентен фулмастер. Ама пипкавия първия път се не усетил и па ми размени бушоня със се надписаната врътка.
Абсурдно ли е като ти цъфне предпазителя да оставиш комшия без ток, за да му полваш неговия предпазител :? Тъй беше тя ама с АП-тата умря :prayer:
ESPACE - майстор
shadow__01 написа:
Въздуха си е перфектна изолация. Едно време електричарите към строителните комбинати не знаеха какво е това изолирбанд.
fikata - майстор
проводници с текстилна изолация.
между проводника и насмолената с битум текстилна изолация има и каучукова изолация - т.нар.
проводник ПКИ - проводник с каучукова изолация
И некакви тръби се мотат от картон и ламарин.
Черни бергманови тръби за скрита инсталация: три пласта асфалтиран картон и асфалтово покритие
Бели бергманови тръби за открита/над мазилката/ инсталация: също като черните,но имат
допълнителна шевна обвивка от пооловена стоманена лента.
Последна промяна от fikata на пет яну 08, 2016 8:01 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
kozl написа:
Ами в разпределителните кутии съм намирал порцеланови клеми - разклонители и по тях изолация не се е слагало. Там дето липсват клеми - изолирбанд от черен промазан текстил, с времето станал на кокалче. Кутиите пък от картон пропит с катран. И некакви тръби се мотат от картон и ламарин.
За такава инсталация ли става въпрос. :roll:
Едно време така беха инсталациите. А бушоните се телосваха масово. Помня тате като донесе от
Да, същата. Как е работило толкова години без да гърми е цяло чудо. Таблото беше с макс 4 предпазителя и не се знаеше кой за кои консуматори отговаря. От една разклонителна кутия се е взимало захранване за стая с контакти, лампа, и ако е в близост може и за бойлер. Никаква защита не е имало.
Лошото е, че все още има доста жилища с действаща такава инсталация.
lov - майстор
От 8 възможни апартамента във моя вход 3 са със оригиналните си табла кога е строен блока. Тоест с по 4 витлови предпазители. Инсталацията е в бергманови тръби с кабел ПКИ. И в тях до скоро си живееха хора па не са се запалили или нещо подобно. :) Пък по селата да не кажа ама над 50% от къщите са така.
Като не се претоварва инсталацията и не се правят свободни съчинения по предпазителите няма какво да стане.
jekasus - майстор
lov написа:
ама над 50% от къщите са така.
90%

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: