Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
пишман_майстор - майстор
Здравейте колеги,
В затруднение съм да разбера какво точно иглолистно е било дръвчето ни за Н.година . Искам да си купя този път живо такова и да си го посадя в двора си. Но не знам какво да искам ( как се казва точно ). Прикачвам няколко снимки след махната украса .
Прикачен файл:
Цялото дръвче.jpeg
Прикачен файл:
Връх.jpeg
Прикачен файл:
Игличките.jpeg
Прикачен файл:
Кора.jpeg
пишман_майстор - майстор
Може ли да е кавказка ела (Abies nordmanniana)?
stonesour - специалист
такава е. кавказка ела.
жалко, че е отрязана за няколко дена в апартамента. 40-50 кинта е едно хубаво живо такова дръвче. аз имам 2 в двора.
имай предвид, че става доста висока. над 50 м.
Прикачен файл:
DSC_0248.jpg
ако те притеснява, че ще засенчва търси нещо по-дребно, корейска ела, син смърч.
при иглолистните адски има много варианти.
пишман_майстор - майстор
Благодаря колега. Къде ги има на такава цена ( живо с корен ) в Бг ?
Такова ще е дръвчето, нека стане голямо, място има , дори мога да бодна и две.
И да попитам ако е в някаква голяма саксия , дали ще вирее и едновременно да му се забави растежа ( за целта ще се държи и на постоянна сянка , спец него) а по Нг ще бъде вкарвано със саксията му. Ще видя все пак и другите ти предложения за избор .
П.п. ей сега проверих за цени в немско на малки за разсяване http://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=nor ... e&_sacat=0
Andri01 - майстор
"Дивайн Гарден"-Варна, цена около 100лв,височина към 1,50м
stonesour - специалист
моите две ги взех от бриколаж преди 2 години. бяха на разпрродажба в началото на януари. едната беше 1,50 м, другата 1,20 м за по 50-ина лв. бриколаж са скъп магазин, така че с питане по разсадниците, може да се намери за около тази цена над метър дръвче.
малките са по-евтини, големите са по-скъпи.

кавказката ела не е за са саксия. и въобще иглолистните дървета не са за саксия. туи с малко условнсти може, но ели и смърч, не.

виж тези, ако искаш по-малко иглолистно дърво:

https://www.google.bg/search?q=abies+ko ... AiEQ_AUIBQ

https://www.google.bg/search?q=picea+pu ... BiMQ_AUIBQ

тези стават по около 5 метра.
има и джуджета. въобще мерак да има човек.

аз пазарувам иглолистните от чужбина. с общи поръчки в един форум.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D ... sAGD0ZPgCQ
Има видове и видове и видове. Провери си най-близкия разсадник.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
stonesour написа:
...
жалко, че е отрязана за няколко дена в апартамента. ....
Технологията на отглежане е такава, че се налага прореждане на разсада. Докато са малки. го правят с вадене, като станат малко по-големи, с отрязване.
Не ги плачи рязаните елхи
пишман_майстор - майстор
Благодаря колеги! Ще почета едно друго за иглолистните. Понеже се търси да е с приятно оформена корона с добра симетрия ( като за НГ елхичка :) ) , да има къси иглички, да не бодат ( ако може ) и т.н. Ще огледам наблизо като се прибера какво и къде се предлага.
hidrazin - майстор
Аз такава иглолистна напаст няма повече да си пусна в двора.
Имам нещо такова и дънера му е към то 40-50 сантиметра.
Сял съм го с дядо ми (кат дете) някъде 70-те години. Беше красиво, малко дръвче. Няма и 80 сантиметра.
Сега е огромна напаст. Игличките дето капят вкиселяват почвата и под него нищо не расте.
Там където дъждовете отмиват игличките по наклона също нищо не расте.
Игличките капят по пътеките и плочките. Като в влажно се залепят по обувките и ги разнасяш навсякъде.
В колата ми е пълно с иглички по стелките и няма махане, на вилата се откриват иглички навсякъде по мокетите и килимите...
Някои от иглолистните имат плитка и слаба коренова система - например смърч.
Като станат много големи са сериозна опасност за близко разположени къщи, огради, постройки...
Аз моето дърво мисля или да го махам, или да го скъся с поне еди 30%.
Ще изглежда малко грозно, ама няма да се притеснявам чак толкова много.
Просто си правете сметка какво и къде насаждате. Не се отнася само за иглолистните де.
Малка, красива и миловидна фиданка, може да стане истинска напаст и да се наложи махане след години.
Неприятно е. Особено след като сте я гледали как расте няколко десетилетия.
:partyman:

Тема "Иглолистно дръвче, какво е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: