• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
julian1960 - напреднал
примерно един бойлер за да задейства ДТЗ той вече е повреден има някаква утечка към земя И тогава ДТЗ се задейства но мисля се отдалечихме от темата тя мисля че беше нещо което да се задейства при прекъсване на нулата аз мисля че решението го дадох а питащият ако иска да научи всичко за ДТЗ -какво предпазва и какво не може да намери решение ако изкара един курс по ел. обзавеждане на жилища --задава въпрос -даваш му обяснение той пак продължава неговото че не му е ясно --и затова ема решение вика ел техник грамотен и му казва какво иска но там се плаща и си решава проблема --то се обеснява на човек който желае да научи а не да те пита преди малко за какво говорихме :drinkers: пия си я и не се притеснявам -и девизът ми е такъв на човек свършиш ли му работа му вземи парите че да те уважава и слуша :drinkers:
John - специалист
На питащия, му е ясен принципа на действие на ДТЗ а въпросът целеше ,да Ви обърне внимание на един много често срещан случай при липсваща нула.Благодаря на всички за отговорите.
julian1960 - напреднал
направете друга тема за ДТЗ
julian1960 - напреднал
Изображение

това е схемата на ДТЗ
vgeorgiev - специалист
julian1960 написа:
ако живееш в къща си направи земно и го закарай до главното табло.Постави си ДТЗ-прекарай фазата и нулата през него.От нулевият изход на ДТЗ към земното свържи съпротивление 100 ома 5 вата--може и крушка 60 вата това ще те пази от прекъсване на нулата като изключва ДТЗ :drinkers:
ГЕНИАЛНО!
От доста време си мисля как да го направя.
Ако няма заземяване, може ли резистора да се върже към тръба на парно ?

Едит: Изтупвам темата от прахта, но си заслужава. Това решение е перфектно. Не ти трябват контактори и т.н.
ivanovbg - майстор
Според мен няма как да се наблюдава нещо дет го няма - сиреч пълна нула. Мислете трезво. С какво ще я сравнявате? За сравнение ще ви трябва еталонна нула и пак кабелите станаха 3 :wink:

Иначе за защита на двупроводната линия до електромера се слага дефектно токова защита и се пуска 3-ти кабел.
John - специалист
Преди години. правехме схема с контактори ,точно с това предназначение.И ,работеше.
П. Петков - специалист
vgeorgiev написа:
julian1960 написа:
ако живееш в къща си направи земно и го закарай до главното табло.Постави си ДТЗ-прекарай фазата и нулата през него.От нулевият изход на ДТЗ към земното свържи съпротивление 100 ома 5 вата--може и крушка 60 вата това ще те пази от прекъсване на нулата като изключва ДТЗ :drinkers:
ГЕНИАЛНО!

Едит: Изтупвам темата от прахта, но си заслужава. Това решение е перфектно. Не ти трябват контактори и т.н.
Ако няма товар и входящата "нула" прекъсне, то ДТЗ-то няма да изключи!
Слагането обаче на постоянен товар с големина на тока над чувствителността на ДТЗ-то е икономически неоправдано.
Освен това, при висока чувствителност на ДТЗ-то (10mA или 30mA), и уравнителен ток между "нулата" и заземяването, който ток е по-голям от чувствителността на ДТЗ-то, последната ще изключи и при изправна "нула". (При потенциална разлика над 1 V между "нулата" и заземяването, и резистор 100 Ohm-а между двете, уравнителният ток ще е по-голям от 10 mA).
vgeorgiev - специалист
П. Петков написа:
vgeorgiev написа:
julian1960 написа:
ГЕНИАЛНО!

Ако няма товар и входящата "нула" прекъсне, то ДТЗ-то няма да изключи!
Слагането обаче на постоянен товар с големина на тока над чувствителността на ДТЗ-то е икономически неоправдано.
Освен това, при висока чувствителност на ДТЗ-то (10mA или 30mA), и уравнителен ток между "нулата" и заземяването, който ток е по-голям от чувствителността на ДТЗ-то, последната ще изключи и при изправна "нула". (При потенциална разлика над 1 V между "нулата" и заземяването, и резистор 100 Ohm-а между двете, уравнителният ток ще е по-голям от 10 mA).
Прав си. Ако няма товар няма да изключи.
Ако обаче отпадне нулата докато печката работи, то тя ще се офази веднага. Веригата ще се затвори през резистора, ДЗТто ще се разбалансира и ще изключи.

Ако вместо 100 Оhm използваме 4К резистор, тогава ще имаме 55mA, достатъчни да изключат ДЗТто.
Да кажем, че имаме 30V разлика между земното и нулата.... това изравняващия ток ще е 7,5мА. Достатъчно малък, за да не изключи ДТЗ-то.

Конкретния ми проблем, е че не мога да прекарам 3ти проводник от ап.таблото до електромерното табло.
Тръбата е в стената и е около 20 мм диаметър. Идеално дори за 3х10мм2, но точно 30 см преди електромерното е снадена с тръба с вънщен диаметър 17мм (надпис ELPROM BULGARIE). През нея едва минаха 2 проводника ПВ-А1 6мм2.
Тръбите са снадени преди електромерите, за да могат да се наредят всичките. Поне така си мисля.

И сега се чудя за вариант да се предпазя от офазяване...
Инсталацията в апартамента е три проводна.

Изображение
shadow__01 - майстор
Признавам си, че не съм чел цялата тема, но си мисля, че всичко това с резистора е излишно.
При отпадане на нулата корпусът на печката се офазява и при докосване от човек ДТЗ-то ще изключи.
Не са нужни никакви резистори и контактори. Не е нужен дори и трети проводник. Просто една ДТЗ в апартаментното табло сложена на кабела за печката или направо след главния предпазител да пази всички уреди.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Реле което да наблюдава евентуално отпадане на нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: