Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
radius написа:
Нищо не казвате за трите температури, написано на термостата.
Температура в трите положения на биметала - min, max, average. А шуми ли ти бойлера като работи? И може да си писъл ама не видях сякаш. Хоризонтален ли е или вертикален?

П.П.
Аз си мисля за мин. средно и макс. положение, но нещо не е така.
А защо да не е така? От какво съдиш, че не е така?
radius - майстор
Еспейс, при термостат настроен под 60С, водата беше над 80 и то в голямо количество, тъй като се къпахме и пак имаше доста. Не е като да е била вряла само горните 10-20л.

Миро, бойлера е вертикален, не шуми, може би съвсем слабо се долавя, но не е каквото съм чувал на други. Това би трябвало да изключи проблеми от варовик. Реотана е точно такъв и отвора му е единственото място за достъп към балона
Изображение
Съдя, че нещо не е по скалата, защото както написах на стайна температура 22С е на около 2/5 врътката, което не ми се вижда логично. Опитвам се да свържа нещата с трите написани температури. Ако ще ползваме бойлера от 40 до 80С не е ли нормално при мин на врътката да изключва при 40С, при макс на 80С, а по средата на 60?
hidrazin - майстор
Ся тръгнал си типично по български - не си дал никакви данни за термостата и някой трябва да хвърля боб заради теб.
Дал си единствено производителя. Е като знаеш производителя що не отиде на сайта му и да прочетеш?
http://www.thermowatt.com/en/product/122
Ся някой трябва да тръгне и да търси какъв аджеба е модела на това нещо.
Толкова ли е трудно да напишеш модела който е написан на бакелита - TYPE RTS-3.
Толкова ли е трудно да напишеш какво има написано отстрани на термостата - там, на плоската част?
Както се вижда от сайта на производителя тези термостати се произвеждат за температури поръчани от клиента.
Регулирането е от 20 градуса до поръчаната температура.
Тази максимална температура на която може да бъде настроен както и защитната (safety) температура са написани отстрани - на плоската част.
А някой да е дал снимка какво пише там? Не.
И биметалната пластина не регулира температурата. Тя е само за защитата от прегряване.
Има ръчен RESET за защитата когато е сработила.
Изображение
:partyman:
radius - майстор
А, ти пък типично по български да ме оругаеш :lol: Не мога да не призная анализаторските ти способности. Странно и за мен, не порових достатъчно на сайта на производителя, макар че има доста отговори. Щом е от 20С в такъв случай дали е нормално на 22С да е на 2/5 от хода си, май не.
И да, снимал съм плоската част, но не исках да препълвам темата, макар че явно там е търсената истина.

181310 4600A
F.67 / S.72

Какво излиза - че макса ми е 67С (functional), а при 72С сработва safety бутона ли? Не са ли много близки?
Тогава какви са тия 105С - макс. работна на корпуса ли?
Aaa и никъде не съм писал за биметална пластина. Писах биметална част, като имах предвид самия осезател в тръбичката, но като се замисля в него няма нищо биметално - просто материал с някакво по-голямо термично разширение.
hidrazin - майстор
Ами ще те оругая я. :-D
Точно - 105 е работния клас температура на корпуса. Стандартен е.
Сети се за кондензаторите 105 градуса.
Ето тук по кода на написан на термостата може да видиш температурите - 11-та страница.
http://www.aquamaster.net.ru/catalog/te ... g_2010.pdf
Значи по диференциална разлика излиза че като го настроиш на макс - 67 градуса, ще изключва на 71 градуса и ще включва на 63 градуса.
А температурата 72 градуса на safety бутона не е много близка. Нормално е.
Явно тая дългата пръчка ти се е "разчекнала" - аз така им викам и вече не може да се удължи достатъчно.
Демек започва да прегрява.
А това за 22С да е на 2/5 от хода си - що да не е нормално?
Тя скалата на тези термостати въобще не е линейна. То затова и няма написани температури. :-D
:partyman:
radius - майстор
Мерси, масово са с по-далечни работна и защитна, само моя е със 7С разлика.

С 2 думи има умора някаква така ли да разбирам? Че иначе изглежда като от магазина.
Ще го проверя по-подробно като се постарая да потопя цялата тръбичка във вода.
И сега как да намеря същия като са 1000 вида... не че ако сложа 65/75 ще стане чудо.
Ама наистина стана хубава аналитична тема :)
MamaMy - майстор
Аз пък да ви кажа за точно тези термостати: Много са калпави. Смених 3 на един бойлер за една година и само за няколко месеца работа се държаха по подобен начин. Много по-добри са едни подобни сини на цвят. Откакто обаче сложих един с мека сонда от тези като на печките ми спряха проблемите. Говоря за тези:

Изображение
radius - майстор
Хмм, изглеждат пипнати, лоши работи пишеш :rolleyes: . Още не ми остава време да го пробвам с пълно потапяне дали пак така реагира.
Сега като се замисля, преди години в една квартира правих един със същия проблем.
И друго се сетих - моя като загря много бойлера - защо не сработи втората защита с биметалния диск??? Наистина може да е проблем на топлопредаването от бойлера към термостата - може ли всичко да е в котлен камък около реотаните и сондата? Във Варна е доста твърда водата...
shadow__01 - майстор
radius написа:
...може ли всичко да е в котлен камък около реотаните и сондата? Във Варна е доста твърда водата...
Напълно е възможно и доста вероятно. В такъв случай е добре като имаш време да свалиш (развиеш) нагревателя и да опиташ да го изчистиш или с търкане или с препарат (не оцет).
radius - майстор
Не е шумен, но май ще трябва да го отворя. С писане бойлера няма да се изчисти. Кофтито е, че не е в мокро помещение и ще стане омазвация, защото отворя ли го, ще го промия.

Тема "Анализ на бойлерен термостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: