• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
krasen1 - специалист
6osi6 написа:
....Това което виждаш прилича ли ти на нещо, което може да се сравнява с ретортна горелка? ....
Някъде споменавал ли съм ретортна горелка :?:. Правиш ли разлика между думата модулация и ретортна горелка :?: .Писал съм за предимствата на модулиращата горелка,пред тази с няколко степени,но никъде не съм споменавал ретортна горелка.Стани от монитора за да виждаш какво е написано за да не съчиняваш глупости.Стига показва виадруса накичен като коледна елха :-D .
Изоставаш със дисковете,един познат е сложил два и ми говори за трети :lol: ,ние тук във Търново сме по напред от теб в тая област на космически технологии :rolleyes: .
Ти виждал ли си модулираща горелка,че говориш за нея?

Сега ще кача девет реални графики от работещи системи във страната.Само да не си помислиш,че са манипулирани пак,това ще ти е поредната простотия.Огледай как работи една модулираща горелка,и кога ще постигнеш със ретортната ти горелка това ниво.
Прикачен файл:
Chart-1.png
Прикачен файл:
Chart-2.png
Прикачен файл:
Chart-3.png
Прикачен файл:
Chart-4.png
Прикачен файл:
Chart-5.png
krasen1 - специалист
Прикачен файл:
Chart-6.png
Прикачен файл:
Chart-7.png
Прикачен файл:
Chart-8.png
Прикачен файл:
Chart-9.png
LazarGanev - "Велик майстор"
На показаните 10 картинки се вижда неправилната работа на котлите при температура 50-63*С - това е абсолютно против всички правила. Но все пак това е Торч, той не работи със стаен термостат и стайната темпераура се управлява по най-грешния начин - чрез температурата на водата :wink:
plastkomfort - специалист
А как е правилно да пали и да гаси?
fox_vt - майстор
6osi6,ти не си в ред #-o
rosso666 ме е изпреварил със това
rosso666 написа:
Според мен не може и не бива да се сравняват реторти горелки с други пелетни горелки.примципа на работа е различен.на обикновенна тубусна форелка никога не можеш да извадиш толкова спокоен пламък.все пак му трябва сила която да избута пламъка на вън от горивната камера
За което мога само да го аплодирам =D> .
Как може да сравняваш тези две горелки и да искаш пламъка да е еднакъв.Това само болен мозък може да го измисли,но предвид мненията ти и "модернизациите " на котела ти не се учудвам.Този твой тих и спокоен пламък е ламинарен.Знаеш ли какво е ламинарен поток :?: Парчето шмиргел от на дяда точилото дето си го забил там променя ламинарния поток към турбулентен.Знаеш ли какво е турбулентен поток и ползата от него във топлообменниците от всякакъв вид :?: Горелката на торч прави турбулентен поток и изобщо горелките от този тип.Затова там камъни и железа са неприложими.Това което ти правиш за да увеличиш жалкото си КПД на жалкото средновековно подобие на котел,при торч си е фабрично.Покажи една графика да видим как се държи котела ти при работа със термоглави.Ама ти май и термоглави не ползваш,няма и как то този тип котел не може да работи с такава динамика.

Лазаре ти пиле шарено къде видя неправилна работа :prayer:.Уж разбираш от отопление ама май ще си променя мнението за тебе [-X Най грешния начин да се управлява един пелетен котел е чрез стаен термостат.Колко пъти трябва да ти се обяснява на теб,че работата на котела е да осигури вода загрята до определена температура.Управлението на температурите в стаите се прави от други неща.Все едно да кажеш че кола с климатик е по добре от дву или тризонов климатроник :prayer: :prayer: :prayer: Как не ти омръзна да се излагаш така.Ясно ми е че за да свържете двата края със ниското КПД гасите,тлеете,железа,дискове и т н ама пак не ви се получава.Като угасиш със термостата и всичко истине това е много правилно нали?На ден ти се събират една камара стартове на системата-запалки,кондензи,форсиране за догонване и т н.И си толкова наивен да твърдиш,че това е правилно :prayer: :prayer: Започвам да ви съжалявам колко ниско падате,само и само да не ви падне рейтинга =D>
Вземете си направете една свястна графика че това подобие дето го съчинявате сега (натурела) е като от книжка за оцветяване за детската градина :-D
6osi6 - майстор
Фокси, за какво са ми термо-глави, след като управлението работи по външна температура и радиаторите се регулират еднократно от секретните вентили. Освен това има регулация по стайна температура. Освен нея управлението контролира четирипътен вентил, който работи спрямо температурата на котела, която се регулира от външната температура и има режим ПИД, който не допуска това постоянно гонене на мощността на горелката с температурите на вход и изход на всеки половин час, каквото се вижда в горните графики и на горивния процес му се е@@ва майката, както и на стоманения котел, при тези ниски температури на входящата вода :shock: които са допустими за чугунен котел.
Прикачен файл:
PIDinstrukcja.png
PIDinstrukcja.png (44.47 KиБ) Видяна 1227 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt написа:
Лазаре ти пиле шарено къде видя неправилна работа :prayer:.Уж разбираш от отопление ама май ще си променя мнението за тебе [-X Най грешния начин да се управлява един пелетен котел е чрез стаен термостат.
Фокси:
1. Какъв е правилния диапазон на работа на котел на твърдо гориво, какъвто е пелетния? Отг.60-80*С
2. Каква е моментната температура на 10-те котела в картинките поснати от Красен? Отг.50-63*С
Е сравни и кажи правилно ли работи. Явно от Термосиликат ни четат дискусиите и му пращат пищови на Красен (преди статии от американски вестници, сега картинки от 10 котела). Няма лошо, щото иначе момчето съвсем няма какво да каже. Ама пак са му пратили грешни пищови :-D .
3. Най-добрият начин да се управлява един газов, нафтов, а сега и пелетен котел е с програматор по стайна и по външна температура. Всички газови котли, които монтирам ги управлявам така и знам каква е разликата. Двата начина - по стайна и по външна температура си имат предимства и недостатъци, затова може и да се комбиниат. За малки обекти като частни жилища с по 3-5-8 помещения е най-добре само по стайна, но по преценка може и комбинирано. За големи обекти е най-добре само по външна. Температурите в отделните помещения се регулират индивидуално според отоплителния уред - дали с кранове с термоглави, дали със термоелектрически задвижки, дали с трипътни вентили - както реши проектанта. Но да не се управлява мощността на котела в зависимост от стайната или външната температура е тъпо и трябва да се работи в тази насока. Ама пък котела да работи само температура на водата, без да се има предвид стайната температура е глупаво. Има много дни (особено този сезон) когато сутрин като пекне слънцето и цял ден от 10-16часа няма нужда от отопление. Какво прави котел без управление по стайна или външна температура през това време? Термоглавите затворени, върти през някоя лира или бойлер, водата изстива по тръбите и той работи на някаква минимална мощност и харчи по 1кг/час или пък пали/гасне. Пък котел управляван по стайна температура може да спре за няколко часа и това са чисти икономии. Друг е въпросът, че трябва стайния термостат да управлява и мощността на котела, да го кара да модулира, но не знам защо малко от производителите на контролери за котли вникват в този проблем. И това е посоката в която трябва да се работи.
andy_forresite - майстор
Перефразирам: "Трябва да има възможност стайният термостат да управлява мощността на горелката".
Точно това липсва в инсталацията на факлата - взимането предвид на достигната стайна температура в базовата стая - тази с термостата. Запознавайки се с продукта много неща ми харесаха и като цяло остави много приятно впечатление. Много ми хареса, все още е сред фаворитите ми, но да не се повтарям. Нещо ми липсваше обаче и не можех да разбера какво. Питах се какво ли не е наред та го има това усещане ... Преди няколко дни ми светна, а тази сутрин Лазар го е и написал - в слънчево и по-меко време в стаите ще се развие ненужно висока температура. Да, управлението позволява намаляване на Твода. Кеф ми от телефона, от компютъра, кеф ми от телевизора, пък може и до мазето да отида и да го направя ръчно. 1 минута с помотването. Тук отново усетих че нещо не е окей!?! Температурата на връщащата вода не бива да пада под 50-55, не знам точно; няма да е добре за котела ако сваля градусите на водата от 65 на 50. Как ще излиза 50, като в котела трипътния върти около 60° и ако все пак по тръбите тръгне 50, то колко ли градуса ще се върнат. Как става това? :? Не, мога да преглътна този недостатък, съвършената машина още не е измислена, така че не ми е проблем.

И все пак!
Добавянето на възможността да работи със стаен термостат, който да подава сигнали каква t° да се преследва в контейнера ако в базовата стая t=25 при зададени 24; или t=22,7 при зададени 24, неимоверно ще увеличи атрактивността на изделието. Кефи ме как преследва заданието с отклонение 2 гр. :) Също може да се направи да показва с редуване моментната мощност и моментния разход. Да ги сменя през 10 секунди. Моментният разход на пелети лесно може да се вкара за изчисляване - на базата на вече въведени данни, а именно капацитет на шнека и калоричност. След като знае тези величини и на колко KW работи, нищо не му пречи да го сметне и да го изписва. Е, няма да е много точно, но то това няма да стреля. Просто така ще е гот =D>
rosso666 - специалист
Стайния термостат управлява работата на горелката не Т на водата. Пуска или спира горелката (в по добрия случай горелката не спира ами минава на подържащ пламък.)
Тази функция би трябвало да изпълняват и вентилиъе на радиаторите,когато градусиъе в помещението се вдигнат (дали от работата на котела или от слънцето) те би трябвало да затворят.когато това се случи температурата на водата в котела стига макс зададени градуси и котела намалява и стига пилотен пламък или в случая на торч стига 3kwмощност.
Аз съм с вентили на радиаторите и стаен термостат и системата ми така работи.
andy_forresite - майстор
#-o ВЕрно бе! Забравих за термовентилите. Хем вчера разглеждах едни електронни с програмиране #-o Шемет. Значи всичко е наред :razz:
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: