• 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
По пътя на логиката е така наистина. Но все пак да си попитам може и да съм недоразбрал нещо в настройките.мислех че ма цикъл 30сек.ще пуска повече пелети и горенето ще е по добре но май не е така :finga:
filmatoplo - майстор
Цикъла по принцип е общото време от сбора на секундите които пуска пелети и паузата изчакването.време през което пелетите си горят .Например ако цикъла е 30 секунди ,и се подават пелети по 4 секунди, то ще остане време за пауза 26 секунди.
i_minov написа:
Според това, което прочетох във форума най-доброто КПД се получава при работа на максимална мощност на горелката. Това означава ли, че ако си намаля (на горелка Грейко) разликата между трите степени на мощност на 1 градус и горелката работи 99% на максимална мощност ще имам по-малък разход в резултат на по-правилно изгаряне на пелетите? И другият ми въпрос е защо при по-често влизане в съспенд да се получава по-голям разход?
Точно така съм настроил моята,но имам буфер 500л. и общо вода ок. 600л.
Включих горелката при температура на водата ок. 50гр. Работи 1ч.50мин. , мина в съспенд на 81гр. , след като затопли буфера до долу и след 30мин. се изгаси. Почива ок 6ч., но и времето беше топло преди три дни.
Ако нямаш буфер,горелката ще се пали и гаси често,което пак е свързано с преразход и недобър комфорт,макар горенето да е оптимално , но циклично. Съспенд е нужен , според мен , при по големи инсталации , с много помещения. Аз все още разучавам възможностите на моята система и затова съм го оставил.
filmatoplo - майстор
Веднъж бях споменал за една пелетна горелка Бурнит 150 киловата монтирана на котел Линитомат 185 киловата ,та горелката сега в студа горяля по 300 кг за 24 часа работа, сега се стопли предполагам разхода е спаднал поне на полувина. За справка -същата мощност и горе долу подобна квадратура детската градина в моя град горят по 400 кг, и то в по топлото време. Горелката Бурнит работи само по температура на водата, тоест няма стаен термостат нито термовентили с термоглави -било мн топло.По мои предположения - разхода трябва да е средно 200 кг за 24 часа, площта е голяма 4 етажен хотел, с ресторант, и фитнес, 1500-2000 квм.
mitashki911 - специалист
Здравейте , колеги . Да попитам как е по добре със силен вентилатор или по слаб вентилатор за горенето при дървесни или слънчогледови пелети ? :?
andy_forresite - майстор
Принципно на слънчогледовите се усилва въздуха с няколко процента в сравнение с дървесните.

Моята отоплителна инсталация задължително ще е без буфер. Според мен е по-добре да гори да кажем с 5 кв/час вместо за 1,5-2 часа да работи на 3 кг/час, след което да почива 3, 4, 5 часа. След като изстине това количество вода, отново ще последва работа с 3 кг на час и отделно при всяко палене сипва горивото с шепите. Да не говорим ако я включа при 7° вода и тя е половин тон в цялата система кога ще се сгрея ... По-добре ще ми е да "крета" с едни 3-5 кв без почивка и както казват във Враца - "и те така" :) .
rosso666 - специалист
mitashki911 написа:
Здравейте , колеги . Да попитам как е по добре със силен вентилатор или по слаб вентилатор за горенето при дървесни или слънчогледови пелети ? :?
За всеки е различно гледай пламъка какви нюанси е. Пуснал съм и клипчета точно за настройка на въздуха. Друго което трябва да гледаш е пепелта. Ама поне след ден два след настройката.
rosso666 - специалист
andy_forresite написа:
Принципно на слънчогледовите се усилва въздуха с няколко процента в сравнение с дървесните.

Моята отоплителна инсталация задължително ще е без буфер. Според мен е по-добре да гори да кажем с 5 кв/час вместо за 1,5-2 часа да работи на 3 кг/час, след което да почива 3, 4, 5 часа. След като изстине това количество вода, отново ще последва работа с 3 кг на час и отделно при всяко палене сипва горивото с шепите. Да не говорим ако я включа при 7° вода и тя е половин тон в цялата система кога ще се сгрея ... По-добре ще ми е да "крета" с едни 3-5 кв без почивка и както казват във Враца - "и те така" :) .
Колега грешни са ти изводите за буфера
rosso666 написа:
andy_forresite написа:

Колега грешни са ти изводите за буфера
Предимството на бъдещата ти инсталация е ,че винаги можеш да добавиш буфер. Особено ако искаш нещата да са перфектни и не те дразнят графиките от другата тема. Два градуса горе или долу, нямат значение , сякаш..особено ако са над 20.Важното е да се чувства човек добре,да му е леко на душата и да има настроение да пише.
Темата е за разхода на пелети, а някои дори не могат да прикрият целта на занятието с постовете си.
Разхода на гориво ще бъде толкова по малък , колкото успеем да изгладим кривите на моментна мощност и температура в къщата.
Един от механизмите ,за постигане на това , е топлоакумулатор-буфер.
  • 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: