• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
vgeorgiev - специалист
n_a написа:
Мммм същият проблем. Майсторът мислел, че е от влага в гипса, но като съборил плочките, казал, че май не е това. Едната тръба е посукана, не разбрах сълзи ли или не. Строено е преди 8 години. Няма фуга ...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Не се отварят. Може би защото не сме приятели във фейса. Дай десен бутон на снинката и натисни "Copy image address ".
Така ще получиш директен линк до снимката. Пействаш тук.
nikolov333 - майстор
У нас така се отлепиха 30кв.м. в хола 50х50 см. калиброван гранитогрес лепен на пода без фуги :? Лепиха го с Боро Флекс 2007 г.и като вадихме плочките миналото лято излизаха чисти отдолу, все едно от кашона ги вадиш! Не беше хванал теракола за тях въобще! Говорих с майстори, които са работили в Германия :lol: и казаха, че големите плочки лепени без фуга, задължително се шпакловат на гърба, а моите явно не бяха шпакловани. В потвърждение на това, имаше 8 кв.м. плочки, които бяха хванали здраво и нямаха вадене, понеже се налагаше да ги "лъжем" и ги вадиха и слагаха по два пъти докато се наместят, та им почистваха долната част с "шпакловане". На стена има и друг проблем, че гравитацията малко или много ги привлича и може да се получи и с по-малък размер плочки, в резултат на температурното разширение на плочките и редене без шпакловане на гърба и без фуги, както ми изглежда и при тебе.. :idea:
П.П.А това, че има напукване по стените определено не е на добре..Значи има и някакво мърдане или слягане и на стените според мене. #-o
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
vgeorgiev написа:
...
Не се отварят. Може би защото не сме приятели във фейса.....
Вече са публични, не бях съобразила
шоп - майстор
n_a написа:
vgeorgiev написа:
...
Не се отварят. Може би защото не сме приятели във фейса.....
Вече са публични, не бях съобразила

Мдааа. Знам си аз че си трябва топлоизолация на тръбите, обаче много "разбирачи" сматат че 1 лв на л.м е разход.

Всяка тръба: метална, композитна, ПВЦ и т.н има линейни и обемни разширения когато имаме до 40-60 градуса температурни амплитуди. На око деформациите не са забележими, но фаянса ги усеща:-)

За системи с рециркулация пък да не говорим:-)
nikolov333 - майстор
Топлината от тръбите сигурно има значение доколкото предизвиква разширение и свиване на основата и фаянса, но за мене основния проблем е в плътното редене на плочките без фуга и слабата адхезия на разтвора към плочката или основата...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
В "моя" случай, мисля си, тръбите са зорлем събрани там. По-големи са опт мястото, настърчат и при пускане на топлата вода напъват плочките. Самите плочки са здраво залепени.
Кофти положени тръби, комбинирано с плочки без фуга
Ще пиша пак, ако имам още инфо
ky-kyy - майстор
Само аз ли разбрах, че проблема не е в плочките и поставянето им, а в самата сграда?
И някак си, тия приказки за добри и коректни строителни фирми, си ги говорете на някой друг. Целия ми трудов стаж е бил да вървя след хубавото строителство и да пооправя поразиите. То погледнете "майсторите" и ще ви стане ясно. Как обикалят като цветарки фирмите. С тия майстори, с надници по 50-60 лева, а съм виждал и "майстор" с надник 30 лева, познайте какво строителство се прави. Да не говорим от пестенето на материал, за неспазване на технологиите, да не говорим за криминалното получаване на актове- 14-15-16.
Още първия ми пост в тази тема беше, да си търси проблема в строителя. Ама щом им вярва на световноизвестната, но непозната за мен фирма - да си живее в измисления си свят.
Hoвoceлckи - майстор
Ами не, но ме изпревари :)
pavelvasilev написа:
от всичките стени има напуквания, като от другата стена даже се е напукал на две огледалото което е залепено със силикон, единствената здрава стена с плочките, е само изградената от мен с итонг стеничка за щранговете и целия под с плочките също не са мръднали, забелязвам че на всяка стена като погледнеш към тавана, цялата стена с плочките е придобила лека форма на дъга, и като натисна в средата, половината стена с плочките се клатят, крепят се на магия....
Това на мен ми звучи доста обезпокоително :!:
Фуги, термоизолации ... Някои от вас трябва да са влизали в обществена баня? Фуги? Термоизолацийте от колко време са популярни у нас?
Малко по-старите майстори обаче си спомнят, че плочките се киснеха. Да, сега при "лепилата" не е необходимо. А какво са "лепилата" - цимент с подобрители. Какви, колко и дали ги има гарантирано за гарантиране на качество? Кой ще каже :wink:
nikolov333 - майстор
Така де, верно че големия проблем е пукането на стените, но отлепянето на плочките от тях е от лошата адхезия и липсата на фуги, които компенсират разширението им, защото ако бяха залепени здраво биха се напукали на местата на които са напукани стените, както е станало с огледалото залепено със силикон и като плочките на снимките на n_a .. Обърнете внимание, че плочките са се пукали около фугите от напреженията между тях а не през средата или по дължината си :partyman:
Последна промяна от nikolov333 на ср яну 13, 2016 5:42 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
ky-kyy и как от слягане ще се получи този "корем"? да не би дядо Господ да е събрал с 1 см двете срешуположни стени?

Слягането е по вертикал. Тук не е така, имаме една стена с плочки, където двете и вертикални стени в ъглите са си залепени за стената, а средата се е издула с 1-2 см на вътре! Определено има огромно напрежение и според мен причината не е едана, а проблема е комплексен.

Затова се е спукало и огледалото. Силкона е еластичен, но такива натоварваня и той не може да компенсира.

Банята според мен е опасна и може някой да пострада от срутените плочки. Строшената керамика е като нож.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Напукани и надигнати плочки в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: