• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Дали пък няма връзка с консуматорите към точно този котел?! Може през това време от денонощието да са два радиатора + бойлер 80 л. и жената да мие вилици и лъжици от време на време :) . Или изключваме наличието на съпруга, която се прави на жена, а имаме друг случай - конвектор 5 кв, който включва и изключва през 20 мин.
fox_vt - майстор
6osi6 ти не си в ред :? Ако термодинамиката не ти е понятна и ти е бля бля бля просто я пропусни.
Относно графиката-ти да си писал случайно алгоритъма на работа на управлението,
че даваш такива изводи :?: Когато се достигне зададената температура управлението изчаква малко преди да предприеме корекция.Това важи и в двете посоки и нагоре и надолу.Точното време на изчакване не мога да се сетя колко точно беше,но като гледаме рисунките ти по графиката е било около три минути и температурата се е покачила с 1 градус над зададената.1 градус над зададената е нищо при отопление с воден носител.Трифонов го е разбрал много добре а и аз съм го писал и тук и в другата тема-това е инертна система която не може да реагира бързо на измененията.Ти си нямаш и понятие какво е топлинен капацитет.Водата има почти 10 пъти по голям топлинен капацитет от желязото и 30 пъти по голям от оловото.Идва ли ти на идея какво количество енергия трябва да се вкара за да се затопли идващата студена вода :?:

Идеята е да се държи температурата на водата във червеникавата ивица най отгоре която е +/- 2 градуса от зададената.На конкретната графика въпреки ръчното ограничение на горелката през деня разликата на средната температура спрямо зададената е 0,9 градуса :-D която за инертен процес и ръчно дърпане на юздите е идеално.За другите графики които са със 0,1 градуса разлика от зададената изобщо няма да споменавам.Той климатика ми не поддържа такава точност при положение,че е въздушен отоплител.
Покажи графика от твоята горелка как работи със термоглави да видим как е при тебе :lol:
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
Дали пък няма връзка с консуматорите към точно този котел...
Мантрата с консуматорите отпада, това се вижда ясно във възходящия характер на температурната линия на изходящата и входяща вода.
Прикачен файл:
халати Торч-7.png
халати Торч-7.png (43.05 KиБ) Видяна 1377 пъти
От 8.04 до 8.11 температурата нараства в геометрична прогресия. Това са седем минути, през които ако имаше включен консуматор от 2 до 5 киловата, щеше да се появи отрицателно изражение в линията на графиката.
В минутите от 8,00ч. до 8,10ч. всяко едно съвременно управление щеше да отчете по няколко пъти данните от скоростта на увеличаване на температурата преди границата от 62 гр. и да предприеме плавно регулиране на мощността до достигането и.
От графиката се вижда, че Торчът не управлява като предвижда какво ще се случи в бъдеще на базата на минал период, а регулира при отклонение около 1 градус от зададената температура, което е типично за регулатор с двустепенно управление.
6osi6 - майстор
fox_vt написа:
Покажи графика от твоята горелка как работи със термоглави да видим как е при тебе :lol:
Нямам нужда от термоглави :) При управление с ПИД регулатор не може да се получат тези резки и нестихващи колебания в рамките на минути и да продължат часове.
Тези регулатори се ползват от Коstrzewa, Derfo и Klimosz. По-ефтината Ekoenergia също се предлагат като опция.
Торчовците препоръчват използването на термо-глави, явно с цел да вкарат поведението на горелката в някакви контролируеми граници :-D
fox_vt - майстор
Затова не ползваш термоглави защото ако има как да направиш графика то тя няма да е такава каквато си чел в детските книжки :wink: ПИД регулирането е добро спор няма,за това съм съгласен с тебе,но за да предвиди с колко да увеличи мощноста в такава система не е по силите и на най модерния самообучаващ се модел.Просто винаги е различно това което трябва да се погаси,един вид кривата на входния шум е доста разнообразна.Като добавим към това и огромната инертност на водата,се получава така че затихването на синусоидата никога няма да е идеално.
andy_forresite написа:
Дали пък няма връзка с консуматорите към точно този котел?! Може през това време от денонощието да са два радиатора + бойлер 80 л. и жената да мие вилици и лъжици от време на време :) . Или изключваме наличието на съпруга, която се прави на жена, а имаме друг случай - конвектор 5 кв, който включва и изключва през 20 мин.
Погледни отново графиката,там не се вижда жена. Температурата на входящата в котела вода повтаря кривата на изходящата.
Просто контролера закъснява с реакцията. Няма ли възможност за настройка. На моята съм задал делта 1гр. между отделните мощности и си ги спазва коректно.
Аз не виждм проблем, изразен като дискомфорт в помещенията,при подобна работа,но графиката доказва,че рекламата е леко попресилена и реално контролера не работи през половин киловат и не променя мощността си коректно,според нуждите на помещението. Работи като зле настроена двустепенна горелка между 8 и 9.25 , след това нещата не се променят много.
...
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср яну 13, 2016 8:15 pm, променено общо 1 път.
fox_vt написа:
....Като добавим към това и огромната инертност на водата,се получава така че затихването на синусоидата никога няма да е идеално.
Точно така е ,в този свят , който виждаме , няма нищо идеално.
Дори и при мен се получават огромни колебания,когато буфера ми е зареден с 90гр.,а контолера реши да подава 60гр,иска една настройка за реакция и време за работа на задвижката.при други температури,настройката трябва да е различна.Това може да се изглади като поддържам близка-малко поголяма температура , подавана от горелката,като излишъка се натрупва в буфера.Колебанията се поемат от термоглавите.
Спора и заяжданията са излишни. С тези графики се вижда ,че е една добра пелетна система,уникално за себе си управление,но не най добра, като цяло.
Днес гледах един Харгаснер в тубата...............
Млъквам и не се джафкайте. Наздраве!
filmatoplo - майстор
Ех ако можеше да се озовем заедно някъде така да ги умуваме тези неща. Малко искат още и Торча и другите управления, по принцип срещал съм такива но много скъпи. То номера е да си обясниш логиката, точно кой компонент какво трябва да прави. Някой от вас са почти постигнали напредък , други са близо защото то е скъпо понякога да се съберът всички неща на куп.
krasen1 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Буфера ми е 500л. и всеки може да провери за колко може да го получи или притежава. Моят е 2400лв.
Филма беше писал някога,че арматурата около буфера е на същата равностойност,като не визирам моят буфер, но Филма е прав.
Извинявам се,за дето не съм разбрал хумора в по горният пост на Красен!
Ако сериозно се замисляш за буфер и го споделяш тук, това компрометира заглавието на темата. Ако съм прав,променете го!

Благодаря за информацията.

Буфер няма да сложа ,защото както бях писал по-горе използвам бойлера за това.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: