Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
estorm - специалист
Яка програма. Ако я разуча ще трябва да си сменям професията :)
Май съм сбъркал като се хванах за ферма. Късно си дадох сметка, че фермата е за осигуряване на пространство под нея без носещи колони.Пък аз си имам една стена в средата по цялата дължина. Б@си недоглеждането на задачата. Сега дали ще е удачно такова изпълнение. Само не знам вече дърво ли метал ли. Какво бихте направили? Ще се наложи ли подпората с червено?

Прикачен файл

чертеж6.JPG
чертеж6.JPG (42.15 KиБ) Видяна 4690 пъти
egomen66 - майстор
Колега от форума , ZEDYCUS , е правил такъв покрив. Ако не се включи в темата , го питай на лични.. :)
ZEDYCUS - майстор
Дървенията не сме я правили ние(местна фирма си я сглоби) поставихме само термопанелите. Нямам други снимки, защото тогава пострадах при падане и неможах да работя докрай да наснимам повече. :)
На вилата ще правя помещение 25 квадрата с дървени греди и ферми, че не искам подпори в помещението, ще е широко 4,7м дълго 6м. Покрива и предната стена ще е термопанел. Но издирвам и аз информация насам натам, някои работи още не са ми се изяснили. :?

Прикачен файл

Untitled1.png

Прикачен файл

Untitled.png
estorm - специалист
Уф досега се рових из нета да търся снимки на конструкция. Все някакви сложни и най вече проблем е, че са съобразени с пространство под покрива. А на мен не ми трябва такова. На втората снимка виждам това което най вероятно ще се прави. Можеш ли да си спомниш размера на ребрата и дължината им. През колко сантиметра са редени?
Да видях, че са снаждани в средата и имат подпора. Значи и на мен ще ми трябва.
Като гледам си покрил повече от 8м широчина основа. Материала задължително ли е да е сух?
Да няма усуквания впоследствие.
ZEDYCUS - майстор
Преди 8 години беше това, страната на покрива беше към 6 или 7 метра. Хоризонталните греди са през метър някъде. Но дебелини не помня.
Хубаво ее да е сух материала. Но до лятото моя надали ще изсъхне. Гредите ми са 12+12 см ребрата 12+6см. Взех ги преди два месеца.
estorm - специалист
Днес ходих да гледам едно хале с термопанели. Като гледам разстоянието между столиците е над 1,5м. Дебелината на панела не бе над 60мм. Дори ми се видя 50.
Разстоянието между носещите /столици/ греди бе към 4м. Яки изпълнения разбира се щото квадратурата бе огромна. Аз желязо с такова тегло не мога да кача на къщата, но пак се замислям за метална конструкция. Тъй като стоманените профили са много по яки от дървените ребра 12х6 които ще ползвам май ще трябва все пак да си поговоря с някой конструктор. Защото на една мижава квадратура сигурно ще има начин за някой олекотен метален вариант. Или смесено да вкарам плътни дървени греди вместо ребра по нарядко разбира се и метални столици.
ZEDYCUS - майстор
Метален олекотен, се консултирай с проектант. В едно село в Родопите гледах как се бяха сгънали металните ферми-ламаринен покрив на едно открито хале от миналогодишния сняг март месец. Аз ще заложа на презапасяване :) , по начесто и по дебели, гредите поне са по евтини там.
estorm - специалист
При халетата нещата са различни. За една страна на покрив с дължина около 4,5-5м на 9м. по стрехата за каква тежест на снега говорим? На квадрат ще да тежи колкото едни керемиди. Аз имам едноскатен навес 3.5 на 10м с ребра 5х10 през 60см с 12мм осб и ондулин с посипка залепен отгоре. Вече 10г държи. На много сняг /30на см./си личи, че се огъва ама си държи а е правен с боклучава дървесина. Веднъж се случи мокър сняг и натрупа леле мале та сложих 3 подпори отдолу та пак издържа.
Е това огъване под тежест обаче при термопанела не трябва да се допуска затова съм склонен да се презапасявам иначе бих го насвяткал както ми падне.
estorm - специалист
Това не изглежда ли доста опасно за тия размери? Не разбирам от ферми, но халета с такава квадратура които съм виждал имат по солидна подредба на железа.

Тема "Въпрос конструкция за сандвич панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: