Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
d3v1ous - специалист
Предполагам че проблема не е само мой :) И така да преминем по същество. НЧУ ( мощността няма значение ) компютъра и стъпалото са включени в един контакт - ок ( everything work greatest ) но, когато вместо от комп. подам вход на усилвателя от лаптоп, се появява невероятен брум - който се отстранява с премахването на захранваето на лаптопа т.е. ако лаптопа работи само на батерии, брум няма. Аз си обяснявам това явление тъй като лаптопите нямат заземяване. Та идята ми е как може да се patch-не това :) Бих бил доволен от от идей не свързани с премодифициране на лаптопа :>
mitcd - специалист
d3v1ous написа:
Аз си обяснявам това явление тъй като лаптопите нямат заземяване.
Нещо такова –разлика в потенциалите спрямо нула.Същото се получава и при подаване на видео сигнал към ТВ с включен кабел на кабелната ТВ.Проблема се решава с галванично разделяне например с малко трафче(2- за твоя случай).
d3v1ous - специалист
А как точно да бъде изграден, намотки - първична/вторична. Начин на свързване анд море..
zzuzi - специалист
Отношението на първичната към вторичната трябва да е 1:1.Свързваш първичните към лаптопа,вторичните-към усилвателя и си готов.За броя намотки -колкото повече-толкова повече :)
PCL82 - майстор
С разделителен трансформатор може да се реши проблема ,но той трябва да е качествен,което не е лесно за постигане.Може да се помисли за оптрон. Но най-просто ми се вижда да се заземи захранването на лаптопа. За целта не са нужни никакви преработки. Достатъчно е около външния край на захранващия жак га се овие кабел към земя. Или да се свърже кабел за земя към някой по-стабилен конектор(на корпуса му). Ако има сериен или com постове-на винтчетата им, Ако има лан карта-чрез екраниран RJ-45. Може да се окаже обаче,че заземяването на лаптопът, заземяването на усилвателят и ширмовката на аудио кабелът образуват цикъл със голяма дължина. Трябва да се пробва да се прекъсне този цикъл или да се скъси.
mitcd - специалист
А може така и да опука нещо !Не мислиш ли че ако трябва да е така то производителите не биха си занулили фабрично захранването.
krasiorocknroll - специалист
На няколко места вече,ми се налага да слагам разделителни трафове,заради такъв брум.Навивал съм или с феритна или с пермалоена сърцевина и няма проблем.Проблем е ако нивата са ниски и трябва да се преодолява затихване :)
d3v1ous - специалист
еми според мен ще са ниски нивата. тъй като става дума за изход от саунд карта и за вход на усилвател т.е. 0.700мв. трябва да се навие сериозен траф за да няма загуби
PCL82 - майстор
Феритните сърцевини при ниски честоти така хубаво ще омажат звука.Нужно е специално желязо със определено съдържание на силиций и поджодяща дебелина.
Що се отнася до заземяването на захранването, на по добрите го правят. На другите не слагат за да ползват евро щепсели. Ако заземи щасито на лаптопа, не би трябвало да има проблем-нали то би се заземило от заземена периферия, която е включена към него. Въпросът е да я заземи на достатъчно дебело място,а не на някоя тънка шина, която може да прегори.
mitcd - специалист
PCL82 написа:
не би трябвало да има проблем-нали то би се заземило от заземена периферия, която е включена към него. Въпросът е да я заземи на достатъчно дебело място
Верно е .Трябва да се пробва нали знаеш "бръснач на брада и ... на г..а).И това е вярно че дирекно звукът ще е по добър, но с трафче може да си" вържеш гащите "за по сигурно

Тема "Брум" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: