• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Антоанета - напреднал
Здравейте, Майстори!
Ще правя пано от дъски, което ще служи за закачалка за дрехи, т.е. върху паното ще има закачалки. Паното ще е разположено до огледало - голямо!, 180 см вис. и 80 см шир. Огледалото е ЗАЛЕПЕНО за стената, не от мен, не знам с какво. Ще има и обща рамка. Имам идея, но не съм сигурна за изпълнението. Мисля, дъските да наредя върху шперплат. Вариант е и да направя скара, върху нея да кова дъските, но те са с различна дължина и ще ми трябват няколко хоризонтални греди и това не ми изглежда толкова добър вариант.
Въпрос: Кажете, майстори, как ще е най-добре?
Въпрос: Захващане - може с телбод за мебели /такер/, но дали ще е достатъчно здраво? Някои от дъските са с дебелина 6 см. Може да се залепят - ще е здраво ли? Друг вариант освен двата заедно?
Направих е рендер с не-добро качество, но върши работа за да се разбере за какво иде реч...
Благодаря Ви предварително за решениета!
Прикачен файл:
Proba Colors 13.jpg
Proba Colors 13.jpg (15.78 KиБ) Видяна 2170 пъти
EDI - майстор
Трябва цяла основа, на ребра ще стане по-трудно.Режеш си шперплат или МДФ, слагаш на равна маса, нарязваш си дъските, Лепиш с лепило клас Д3 или Д4/полиуретаново/ като обмазваш дъските отдолу по цялата площ и по ръбовете, като притягаш със стяги, после отгоре шлайфаш с ексцентър или вибро.Дъските с различна дебелина и цвят ли ще са, както е на проекта.
Антоанета - напреднал
Да, с различна дебеина и различна ширина. Ще е трудно да стягам след залепване всяка дъска, защоно ще са с разлина дебелина. Първо ще ги боядисам с лак на водна основа, за да се вижда текстурата на дървото. Ще ги търкам и с метална четка, за да изпъкнат жилките. Няма да ги шлайфам след залепването.
Антоанета - напреднал
Шперплатът е добър материал, единственото ми притеснение е, че може малко да се изкриви с изсъхването му, а това ще се отрази на дъските. Но е малка плоскост, 80х80 см. Мислите ли, че ще се държи добре?
ky-kyy - майстор
Без да съм специалист в областта, просто разсъждавам....Ако им се направят жлебове на дъсчиците, няма ли да стане по-здраво и по-лесно :?
Антоанета - напреднал
И аз не съм специалист, затова питам и приемам всички мнения. Жлебовете може и да са добър вариант, обаче не разполагам с инструменти, а и доста жлебове ще трябват... А и те ще са полезни ако дъските се разполагат хоризонтално, при вертикалното разположение ще трябва да се стопират долу в рамката. Доколко това е добър вариант?
EDI - майстор
Няма да се изметне основата, лепилото ще я стегне.Затова се лепи и по борда.Ако няма да стягаш, не използвай полиуретаново лепило, ще надигне дъските.И поне слагай тежести отгоре при лепенето.За сглобка нут и перо се иска инструмент, а вероятно колежката не разполага с необходимия.
ky-kyy - майстор
Е, да..нужни са и инструменти....Остава да послушаш Еди, щом ти казва, че няма да се изметне и ще стане, значи е така. Следил съм му мненията и съм виждал, какви чудесии твори, затова те съветвам, да го послушаш.
Антоанета - напреднал
След като не трябва да използвам полиуретаново лепило, остава само това "клас Д3", така ли? Видях в интернет, има доста марки, ще намеря лесно. Благодаря и на двама ви!
EDI - майстор
Да, всякакво лепило Д3 става.Полиуретановото лепи много здраво, но раздува и иска пристягане на детайлите.Пък и може да ти пречи, ще излезе между дъсчиците и ще трябва да шлайфаш шевовете после.Добре е обаче детайлите да се пристягат.Не бързай да лепиш цялото платно на един път.Налепи няколко дъски, вземи една летва, сложи я върху детайлите и я пристегни отстрани с две стяги или и сложи тежести отгоре.Целта е да се притиснат детайлите и да ти изравнят основата при стягането на лепилото, ако има някакви кривини.
  • 1
  • 2

Тема "Пано за закачалка и обща рамка с огледало" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: