• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Hoвoceлckи - майстор
nikolov333 написа:
за проблема с плочките мисля, че когато започне ремонта и се изкъртят плочките за да се огледа състоянието на стените, тръбите и мазилката, тогава ще се прецени проблема най-добре.. :idea:
+1. Няма как без да се види на място от компетентен човек, да се правят коректни изводи и да се дават съвети. Добре е да се направят няколко консултации, с няколко независими, безпристрастни лица. Това е мое лично мнение, без да претендирам за изчерпателност.
vgeorgiev - специалист
Здравей,

Би ли дал малко повече информация за направата на банята.
Какви мазилка, грунд, хидроизолазия, лепило са използвани. Каква е технологията.

pavelvasilev написа:
Привет колеги, нека да няма излишно напрежение, форума ни е за да си помагаме взаимно, както се казва да не дава Господ, да се случи такава трагедия като срутването на сградата.
Питах съседа над мен дали има някакви напуквания по плочките му в банята, според него нямало никакви такива признаци, остана да пoпитам съседа под мен и ще ви кажа. Присъствал съм на всеки един етап от строителството на тази сграда, като се почне от изкопните работи, до кота нула, после до кота било, стените, инсталацията, дограмите, външната изолация, всичко по строителството, и смея да кажа че строителството е било на ниво, материалите също, така че силно вярвам че сградата е строена по правилата.
Знам че при чисто нова сграда има едно поне минимално слягане от период 3 години, банята съм я правил почти 1 месец след като има вече акт 16, може би е трябвало да изчакам повече време но....
Какво ще трябва да кажа на бъдещия майстор, когато открия такъв, като почне да лепи новите плочки?
chapara - майстор
pavelvasilev написа:
Привет колеги, през 2007 година март месец, тогава ваш колега Румен който ми препоръча друг майстор и ми направи банята,
Дали някой помни преди 8 години какво е било, а и какво значение има когато фактите са на лице. То едва ли и майстора помни какво е правил и къде преди 8 години :lol: :roll:
kozl - майстор
Факт - стената е напукана. Авторът писа, че е тухлена, дали от плътни и решетъчни тухли не ясно. Колко е дебела стената също не е ясно.
Предположих, че стената не е носеща. Защо се напуква неносеща стена. От вътрешни деформации поради промяна на обема на материала. Примерно от навлажняване или изсъхване. От външни деформации по конструкцията. Най-често неносещите стени стават носещи когато провисването на плочата/гредата ги натовари, поради недостатъчен луфт м-у горния край на стената и долната повърхност на плочата. Е неносещата стена не може да удържи и се деформира. Отварят се пукнатини, които ние виждаме.
След като стената си е променила геометрията, какво ще се случи с плочките залепени за нея. Предполагам, че ака бяха калпаво залепени щяха да се отлепят здрави. А при теб нацепените плочки означават, че майстор Румен няма вина за плочковия проблем. Търси проблема в материала на стената, в течове предизвикали навлажняване и набъбване, в провисването на плочата и начина на закотвяне на неносещата стена към плочата, защото предполагам новото строителство е безгредово.
Обичайно луфта над неносещите стени се запълва с полиуретанова пяна. Но ако добросъвестен майстор го напълни с циментова замазка и луфта го няма. А има и друг проблем. Измазвайки до горе стената, мазилката покрива луфта и после се пука изпъкваъки напред. По често това се наблюдава в горната част на стената паралелно на плочата.
И предполагам, че плочките ти са отлепени заедно с лепилото. Или разлепването се е получило по контакта лепило/хастар.
Rumen Iankov - специалист
pavelvasilev

Когато преди години искаше да ти направя банята.Тогава нямах време и ти предложих колега
да ти направи банята.В цялата тема не видях името на въпросния колега.Но гледам,че постоянно
се коментира моето име ,че аз съм направил твоята баня.Също така и колегите от форума остават
със същото впечатление.
Гарантирам ,че аз не съм ПРАВИЛ РЕМОНТА НА БАНЯТА.

pavelvasilev

Смятам ,че е уместно да кажеш кой точно ти прави банята,за да изчистиш моето име.
Не знам по каква причина не напишеш истинското име на твоя майстор.
Ето тук качвам снимки на мои обекти rumen1972.snimka.bg искам да ми покажеш къде
е твоята баня ,а не да ме оплюваш.

Ето и твоето съобщение което си ми пратил

Rumen Iankov написа:
Здравейте Ники който го изпратих разбрах че е почнал да прави банята.Дано да свърши работата и да се нанесете по бързо в апартамента.Съжелявам че не можах да дойда.
Румен

Здравейте Румене, за много години:), бях забравил че не дойдохте тогава Вие лично за ремонта на банята ми, а пратихте тогава Ники:), ето да видите темата ми пусната днес, относно банята след няколко години: viewtopic.php?f=4&t=53040 и какво мислите и бихте ме посъветвали? Поздрави :)

Това ,че Ники ви е правил банята и как ви е правил ремонта аз какво съм виновен.Бързаше и аз ти пратих човек.А пита ли Ники как ти е правил ремонта.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Добре си бе написано, аз разбрах, че Румен е препоръчал човек. Освен това, не виждам проблем в лепенето на плочките, не падат сами. Съжалявам да го кажа, но е обичайно клиент да иска плочките без фуга "Да не влиза влага", "Да няма фуга с мухъл за чистене" .... Върви се обяснявай
Не се ядосвай, няма нищо срамотно. Казвай, ако имаш идеи защо е станало и най-важното - Как да е оправи.
Rumen Iankov - специалист
Някои от производителите на плочки слагат инструкции
плочките да се лепят поне с 2мм фуга.Повечето клиенти
искат да няма фуга за по красиво.При тази баня плочките
трябва да се изкъртят и да се направят с фуга.Защото
в момента тя е опасна.Има вероятност отведнъж да се
срутят плочките и дано не нарежат някой.При новото
строителство има слягане.На един офис на Сточна гара
помещението се беше свило с 1,5см .Плочките нямаха
фуга и се бяха надигнали.Но беше много здрав гранитогрес.
Hoвoceлckи - майстор
Като казвате "фуга, та фуга", лепилото във фугата чистите ли го? До хастар? Само със силикон ли фугирате? Някой би ли ми показал някъде написано каква е пластичността на фугиращата смес? При какъв натиск до колко процента от собствения си обем може да се свие? Не ме устройва написаното на етикета - намирам го за допустим търговски трик за увеличаване на оборота.
Несериозно ми звучи, че стената ще се деформира, нацепи, но видите ли фугата ще обере движенията. Безусловно бих се съгласил ако плочките са лепени с паяна или силикон.
nikolovvd - майстор
Миналата година правих две бани - на сина и шурека, в блок ново строителство.
На сина банята бе с 3 вида стени. Външната бе бетон, към съседния апартамент и тази към коридора (с вратата) от тухли четворки, а вътрешната стена към стаята бе от газобетон (итонг).
На тухлената стена тухлите стигаха на 3-4 см от плочата и дупката бе запълнена с парчета итонг. Замазката обаче бе до горе. До колкото разбрах тя се полага с машина. На едно място бях залепил половин плочка неправилно, т.е. лепенето бе изпълнено за интериорна врата, а в последствие се реши да се сложи алуминиева. Трябваше да се махне тази плочка, но няколко дни по-късно. Плочката естествено слезе с лепилото и замазката. Та много е вероятно от натиска на плочата замазката да се е отлепила.
Трябва да се види какво е положението на станата от другата страна - съседна стая или апартамент.
Ако има теч от тръба или съединение, а тухлите са от калпавите четворки, които след престой във вода за 72 часа стават на каша, то може вече да няма стена в смисъла, в който всички го разбираме.
В блока, в който живея в момента, почти 3 години не можеха да се справят с един теч от етажите и в мазето ставаше гьол. Накрая се оказа, че точно този който се кълнеше, че при него всичко е наред, при монтирането на тоалетното казанче е забил единия дюбел в полипропиленовата тръба в стената.
kozl - майстор
nikolovvd личи, че не си прочел цялата тема.
pavelvasilev написа:
Банята е правена през март месец, било е не по-студено от 18 градуса без никакво отопление, стената под плочките е с варова стандартна замаска от строителя, плочките са лепени с теракол CM 11, на гребен, не на кюфте!, от всичките стени има напуквания, като от другата стена даже се е напукал на две огледалото което е залепено със силикон, единствената здрава стена с плочките, е само изградената от мен с итонг стеничка за щранговете и целия под с плочките също не са мръднали, забелязвам че на всяка стена като погледнеш към тавана, цялата стена с плочките е придобила лека форма на дъга, и като натисна в средата, половината стена с плочките се клатят, крепят се на магия....
То зависи от деформациите и от здравината на лепилото. Ако слабо е лепило, плочката се отлепила, ако не се нацепила.
Ако са здрави плочките - натрошават и изхвърлят фугата.
В апартамента на майка ми плочките се сцепиха и с фуги. Причината:
- В бянята мАстора хванал порцелановия сапунарника с гипс да се задържи. И после напълнил с бял цимент около него и плочките.
Да амъ гипса подушил поцинкованата тръба и почнала реакция. Ако некой не знае какво е гипса - калциев сулфат. При намокряне се образува сярна киселина. И така химичната реакция води до компонент, който си увеличава обема и сапунарника, образно казано повлече плочките около него и ги нацепи.
- В кухнята последва теч от горния апартамент. Вертикалните щтрангове са обличани с армировка, рабицова мрежа и вароцим мазилка с чоп. Или имало гипс нейде или пак се оформила реакция ама плочките там се нацепиха :shock:
Вече писах за нацепени стени, на които от другата страна има мокро помещение и вероятно е имало теч. Е не съм ги снимал ама и вие може да срещнете такива. Има в много кооперации, примерно по коридори и стълбища, зад чиито стени има бани и течове.
Последна промяна от kozl на чет яну 21, 2016 1:27 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Напукани и надигнати плочки в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: