• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Старa (1956) кооперация в центъра на София. Пода представлява следното нещо:

Изображение

Купили сме си вече дъбов паркет (6/35/2.0) и днеска се срещнахме с паркетчията. Питах го дали може да използва тези дъски, като отговорът му беше - "Няма проблем" . . . идеята е да се поставят OSB плоскости над съществуващите дъски и върху тях да се реди паркета. На въпроса ми дали ще почисти и "донакове" дъските, защото нивото им е неравномерно (някои стърчат от единия край и т.н.) - майстора каза, че за това било OSB-то; да изравни и запечата сгурията!? :? Мен това не ми допадна особено и потърсих друго мнение. Посъветваха ме да махна всички стари дъски, бичметата и сгурията и да използвам повдигнат под на крачета и пак OSB, като винаги има и 3и вариант - нови бичмета.

Това е първият ни по-сериозен ремонт и съответно се учим в движение. Дайте съвет. Интересува ме кой е най рентабилният вариант за под - в смисъл на оптимално съотношение на цена/качество.

И между другото си търсим майстор защото този сегашния не ми вдъхва доверие. Става въпрос за около 50м2.
крум - специалист
Под сгурията какво е?
Плоча, гредоред?
Ако е плоча, аз бих напъхал фибран за под и отгоре суха посипка и гипсфазер. Фибрана - за икономия на посипката, че е скъпа. Вече имам наблюдения в/у сух под по тази система и мога да кажа, че резултатите са повече от добри.

Виж някъде по снимките на Профи Строй имаше един под направен по подобна система.
kaltchevmg - специалист
Аз лично бих махнал всички тези дървенийки докато не стигна до циментовата замазка. Не виждам защо трябва да има повдигнати дървени плоскости. Паркета е нещо трайно и според мен най здраво ще стане ако се постави върху здрава основа. Ако няма да поставяте изолация на пода за мен това е най доброто.
крум - специалист
Наличието на дъски, скара и сгурия предполага повдигане на нивото поне с 6 см.
Отговора е "за да се запази нивото".

Друг вариант е да се изсипят кубици замазка и след това да се чака месеци за изсъхването й.

Сухият под е достатъчно здрава основа за паркет. При това притежава доста качества, които цементовата замазка няма: топло, шумоизолация, лесно нивелиране и изправяне на неравности и пропадналости, разпределяне на тежестта на по-голяма площ.

А за изхвърляне на старите дъски и сгурията и почистване на всичкия прах и гадости спор няма - трябва си.
Под сгурията е плоча.

Крум, какви са предимствата на комбинацията фибран/посипка/гипсфазер спрямо класическата от бичмета и OSB? И кое от двете е по-скъпо?

Прав си за +6cm - трябва да гоним нива от антрето . . .

Мерси за отговорите :o
крум - специалист
Предимства:
1. по-лесно се прави. Особено, ако ти е крива плочата.
2. не кънти, не вибрира, пода не ти подскача

Недостатъци:
1. Цена

Фибранът е само пълнеж - иначе ще ти дойде доста висока цената заради посипката.

В къщи в хола остана на греди, над тях дървена скара, над нея ПДЧ плоскости. Холът, коридора и кухнята са общо помещение. Коридорът и кухнята са със сух под. Разликата, като минаваш от хола в друго помощение е огромна.
Ясно . . . занчи с гипсфазер ще го правим. Да препоръчате някой (фирма или частно лице н.з.) който може да почисти и да направи пода по тази система?
Почистих дъските и сгурта. Общо взето един ден 'къртовски труд' :razz:

Предстои ми купуване на материали. Суха посипка AQUAPANEL Leveling Fill и подови плочи Vidiflor F135 10mm.

Реших да се опитам сам да си правя пода и имам няколко въпроса относно технологията.

Задължителна ли е тази ивица от минерална вата? Какво се получава ако краче на канапе например се падне точно в ъгъла до стената? Няма ли тази вата да поддаде?

При положение, че съм на плоча какво да положа под посипката - велпапе или найлон?

Кой е най-добрият подход с кабелите, които ще минават под пода (в посипката). Да ползвам някаква тръба или просто да ги нахвърлям и да ги засипя? :?

Благодаря :?:

Прикачен файл

svyrzvane.jpg
svyrzvane.jpg (20.48 KиБ) Видяна 8912 пъти
крум - специалист
Alexander написа:
Ясно . . . занчи с гипсфазер ще го правим. Да препоръчате някой (фирма или частно лице н.з.) който може да почисти и да направи пода по тази система?
Виж, за това няма как да ти помогна, но и ти сам си стигнал до правилното решение.
Alexander написа:
Задължителна ли е тази ивица от минерална вата?

Ивицата вата изолира ударния шум да не се разнася по стените.
Alexander написа:
Какво се получава ако краче на канапе например се падне точно в ъгъла до стената? Няма ли тази вата да поддаде?

Не виждам как ще стане, като имаш первази, които ще покрият поне 2 см от последния слой (паркет, ламинат...)
Alexander написа:
При положение, че съм на плоча какво да положа под посипката - велпапе или найлон?

Със сигурност от велпапе файда нямаш. По-скоро ще ти направи беля, щото ще се сплеска рано или късно.
Найлонът се слага като парозащита. Аз не съм слагал, има тема на leonardo_vd - погледни там - разисквано е.
Alexander написа:
Кой е най-добрият подход с кабелите, които ще минават под пода (в посипката). Да ползвам някаква тръба или просто да ги нахвърлям и да ги засипя?

Аз бих ползвал гофрирани тръби с цел да си спестя къртенето при евентуални промени или ремонт в инсталацията. На мен лично ми се наложи да прокарам на 3-4 пъти нови кабели, а уж всичко беше премислено по 5 пъти.
Благодаря Крум :o

Тази ивица, замазва ли се с нещо?

Утре ще се обадя на Кнауф да ги питам от къде да пазарувам, ти от къде си купи материалите? Писах им и един маил да ги питам дали биха пратили някой на оглед да даде ъкъл как най-добре да се изпълни системата за конкретния обект . . .
  • 1
  • 2

Тема "Повдигнат под? Моля дайте съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: