• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 25
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
idunno - специалист
Аз ще продължа с мненията си за електродите, понеже добрия електрод си е важно нещо :-D
Наскоро си взех Линкълн електроди- холандско производство. Добри думи мога да кажа само: добро повторно запалване, горят добре и са определено по- добри от Бьолер в същия клас.Малко по -силен ток им трябва обаче.
koko112 - напреднал
Здравеите.Искам да попитам каква е разликата между електроди бьолер ев50 и бьолер ев63.Постоянно заварявам с ев50,но до сега не съм ползвал ев63 и за това питам.Интересува ме като качество на заварката,като разпалване ,има ли някакви тънкости ?
gogo7777 - майстор
EV-50 е 7018, а EV-63 е 8018, което означава разлика в якостните показатели.

EV-50 е с минимални ------ Tensile Strength 70,000 psi и Yield Strength 57,000 psi
EV-63 е с минимални ------ Tensile Strength 80,000 psi и Yield Strength 67,000 psi

И двата са хх18 т.е. работят във всички пространствени положения без вертикал от горе на долу и ток AC или DC обратна полярност.
За по-конкретна информация трябва да се види в каталога на производителя.
koko112 - напреднал
Преди малко изпробвах въпросните електроди, и мога да кажа че разликата е огромна.С ев50 се работи много по лесно от колкото с ев63.С ев63 се работи на по висок ампераж,палят малко по трудно,заварката е някак си по груба,поне при мен по време на работа електрода гасне.На кутията е показано че електрода трябва да е на + и ампераж70-110А,поне при мен на 70А не мога да работя,защото електрода постоянно гасне.Нормално ли е това?
gogo7777 - майстор
Не е нормално. Електродите не са стабилизирани и може да надвишаваш тока до 120-130А макс. ако е необходимо де. В EV-63 има повече манган, но това няма пряка връзка с паленето на електрода. С каква машина заваряваш? Коя е държавата производител на електродите?
agj - майстор
koko112 написа:
Преди малко изпробвах въпросните електроди, и мога да кажа че разликата е огромна.С ев50 се работи много по лесно от колкото с ев63.С ев63 се работи на по висок ампераж,палят малко по трудно,заварката е някак си по груба,поне при мен по време на работа електрода гасне.На кутията е показано че електрода трябва да е на + и ампераж70-110А,поне при мен на 70А не мога да работя,защото електрода постоянно гасне.Нормално ли е това?
Амперажите па кутиите са препоръчителни и ориентировъчни.Причините за това дали ще можеш да работиш в тези граница са доста,от които най важни според мен са: "машината" и квалификацията на заварчика.
koko112 - напреднал
Машината е произведена от колега то форума (без да правя реклама) ИЗА190А.Електродите са произведени в АВСТРИЯ,кутията е чисто нова отворена от мен,не са влажни.За уменията ми мога да кажа че от доста време заварявам само с базични електроди и мисля че съм свикнал.Може би електродите са за по-висок клас електрожен.
gogo7777 - майстор
EV-63 е предназначен за качествени стомани /от S355J2 и нагоре/. Възможно е водорода да идва в повече ако заваряваш прокат или нисколегирана стомана. Не дръж електрода във ваната, а на 3мм отгоре. Познавам машината, с която заваряваш и знам, че държи безпроблемно "дълга дъга".

Можеш ли да кажеш датата на производство на електродите /поне годината/.......щото може да има и друга причина за "странното поведение" на електрода. :roll:
koko112 - напреднал
Електродите са стари,поне на 10-12г. но не са отваряни и нямат никакви следи от ръжда или влага.Може да е от ,,МЪРТВОТО ЖЕЛЯЗО,,върху което пробвах електродите,а може и от годноста да е.
pansim - майстор
Ще бъда напълно откровен - не са ми познати този тип електроди, и не мога да кажа нищо конкретно.
Предлагам да изпратиш за моя сметка 10 броя от въпросните електроди да ги тествам.
Обещавам да пусна клип с пробите.
Предварително благодаря за съдействието. :partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 25

Тема "Електроди мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: