• 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DimitarD - специалист
stefan33 написа:
Ти четеш ли какво пишеш - Изолация при теб е задължителна, но при мен не е защото лятото като навън е 35, вътре ще е 40 градуса?
И защо все говориш за хвалене-това е цената за тон а1 дървесни пелети,като гарантирам за качеството - трети сезон се отоплявам с тях.А за разхода съм написал по напред -от октомври до днес 1 палет- 70 чувала.Айде стига толкова :|
Разбира се че чета и то доста внимателно. Климата в Неделино е много различен от климата в Пловдивско. Живял съм две години в този район, лятото при вас е като пролетта тук, така че ти прочети пак какво съм писал. Качеството го знам на клас а1 от околовръса на Пловдив от където си ги взел с ремаркето.
Относно разхода ти от 1 палет също не е за хвалене.
Пожелавам ти мека зима, малко сняг и още по-нисък разход.
s_s1 - специалист
gim написа:
До s_s1

Към квадратурата на етажа който отопляваш цялостно, прибави площа на помещенията с отопление от другия етаж.
От таблицата в линка ползваш данните за най-близкото населено място.Разбира се не е подходящо да вземеш стоиностите за връх Мусала , дори и да е близко до вас.
Моля те пиши какво получаваш! Иска ми се да сравня моя резултат с дуги такива.
Да, Разград е най-близко на около 50 км., но селото в което живея е на по-голяма надморска височина.
За отопляваната площ напълно и частично вече писах, а при външни темп. 0С-7С котела изгаря 25-30 кг/24 часа.
При тези условия какво показва формулата?
achmonek - специалист
stefan33 написа:
DimitarD написа:
шоп написа:
DimitarD, донякъде съм съгласен с теб относно изплащането и, но само донякъде. На практика според мен инвестицията ще се изплати много по-бързо. Пелетите няма да са вечно 150 лева тона, каквато цена ти си заложил за 40 години напред.

Тези 80 тона + пелети трябва да ти минат през ръцете, пепелтта от тях също. Горелката се амортизира, има разходи за ток и т.н. На пръв поглед дребни неща, но се събират.

Комфорта ит ТИ и равномерните температури ( при отопление с дърва и въглища) е неуписуем. Не на последно място фасадата-много по-приятна е за окото.

С ТИ съм от 9-10 години и горното го споделям от личен опит.
Шоп, и изолацията няма да е вечно на тази цена, след години ще има материали с много по добри качества от сегашните. Изолацията и мазилката също се амортизира, дупчица, пукнатина, мишки по тавана и други дребни неща които се събират.
По въпроса с фасадата, не виждам какво общо има изолацията с нея :)

Трифон П.Трифонов написа:
Важното е ,докато живеем, да ни е готино и с по малко харч на пелети-левчета,в унисон с темата.

Трифонов, продължавам да те чета с интерес. Днес сутринта си говорих по телефона с колега от форума, с него прилагаме всичко което може да доведе до намаляване на разхода. Та той ми каза нещо което е абсолютно вярно: - програмируемите глави намалят разхода с 30 процента, регулатора на тягата намаля разхода с 20 процента, трипътният вентил намаля разхода с 20 процента, буфера намаля разхода с 20 процента, добавката към водата намаля разхода с 10 процента, стайният термостат намаля разхода с 10 процента, като сложим изолацията която и тя намаля разхода с 20 процента. Като ги събереш става 100 процента, което какво означава?

stefan33 написа:
За да бъдем точни 12300 с камъните на прозорците.А относно измръзването малко си се объркал колега.И защо възприемаш изказването ми като хвалене? Икономията се постига по 3 начина-изолация,изолация и пак изолация-мисля, че филма го беше казал някъде.А,забравих - изолация на плочата под керемидите 5см стиропор и 5см вата-невероятен ефект,който не вярва негова си работа.А когато се позатопли сваляме градусите с термостата. :).
И 80 тона пелети по 365 лева???!!! :?
stefan33, filmatoplo може да си пише каквото си иска защото е на 30 години. Изолация при теб е задължителна, но при мен не е защото лятото като навън е 35, вътре ще е 40 градуса. Така че опаковайте се както си искате, може да си лепите и директно по кубик на стените отвътре и отвън, щом ще се чувствате стоплени.
А това че си си закупил пелети по 365лв/тон също не е за хвалене.

По темата: от 01.01.2016 до 15.01.2016 разход 645кг.
Ти четеш ли какво пишеш - Изолация при теб е задължителна, но при мен не е защото лятото като навън е 35, вътре ще е 40 градуса?
И защо все говориш за хвалене-това е цената за тон а1 дървесни пелети,като гарантирам за качеството - трети сезон се отоплявам с тях.А за разхода съм написал по напред -от октомври до днес 1 палет- 70 чувала.Айде стига толкова :|

Алоооооо колегата Стефан. То бива бива ама...По горе пишеш, че от 1 октомври до сега ти горяло по 1 чувал. Сега казваш от първи октомври до сега - 70 чувала. От 1 октомври до днес са 108 дена по 1 чувал = 108 чувала. То бива да ти е нисък разхода с твоята изолация и твоите температури (18 - 21 градуса) ама чак пък толкова. 70 чувала по 15 кг (както твърдиш) са 1050 кг. 1050 кг разделено на 108 дена са 9,72 кг за 24 часа. Айде иди на лекар ако обичаш. Моля не се сърди и пали. Това в кръга на майтапа. Но помисли къде бъркаш и се поправи. Иначе, поне аз няма да те вземам на сериозно!
gim - специалист
До s_s1

При разход 27кгр. за24 часа ,температурна разлика 19 /например: среднодневна температура вън 3°С и 22°С вътре/.Умножаваме темп.разл. 19 с отопляемата квадратура 100 и получаваме 1900 .След което разхода в грамове 27000 делим на 1900 .Резултата е 14.2грама ,това число ползваме за сравнение. Ако съм налучкал правилно твоите "характеристики" и предвид 9.1грама които получавам от мойте "характеристики" излиза че разхода при мен е по-добър.
Ако съм объркал нещо,поправи ме и пиши правилния резултат! :-D
s_s1 - специалист
Както колегите вече писаха всички разходи в отоплението и охлаждането /добавка от мен, но не съм открил топлата вода/ са от лошата термоизолация. При мен тя е по-скоро символична- по стените 5 см. стиропор с възможно най-ниската плътност и на таванския етаж ОСБ и 5 см вата, но частично, може би на 2/3 от тавана. Първия приземния етаж и на стените няма тепмоизолация-от вън е налепен камък и не ми се разваля. А заради лошата топлоизолция на котела при външни темп до 0С гаража, където е котела е най-топлото място в къщата. Освен това част от кухнята е "зимна градина" представляваща алуминиева дограма със стъклопакет включително и на покрива /много е красиво сега като вали/, но при по- студените дни от вътре направо хваща скреж.
gim - специалист
Явно разхода ти е по-лош заради по-слабата изолация .Аз ползвам същата сметка и за сравняване качеството на пелетите.В момента имам от два производитела,разликата е 1грам ,което по още няколко "бакалски"сметки ,означава около 1 тон за целия отоплителен сезон.Така че можеш да преценяваш и различните видове гориво доколко са изгодни/от предните ти постове ми се струва че си готов да експериментираш с всичко до което се докопаш и има някакви шансове да гори :wink: /
filmatoplo - майстор
Аз с грвитачката горях по 1човал.
achmonek - специалист
filmatoplo написа:
Аз с грвитачката горях по 1човал.
Даже и да е така (въпреки че по нагоре някъде преди около месец писа, че средните разходи на горелките са: "два чУвала в топло време и четири чУвала в студено) то един чувал е 15 кг. Пак не е 9.72. Нали филме. Колегата говори за 70 чувала за 106 дена!
k_marinov - специалист
DimitarD написа:
шоп написа:
DimitarD, донякъде съм съгласен с теб относно изплащането и, но само донякъде. На практика според мен инвестицията ще се изплати много по-бързо. Пелетите няма да са вечно 150 лева тона, каквато цена ти си заложил за 40 години напред.

Тези 80 тона + пелети трябва да ти минат през ръцете, пепелтта от тях също. Горелката се амортизира, има разходи за ток и т.н. На пръв поглед дребни неща, но се събират.

Комфорта ит ТИ и равномерните температури ( при отопление с дърва и въглища) е неуписуем. Не на последно място фасадата-много по-приятна е за окото.

С ТИ съм от 9-10 години и горното го споделям от личен опит.
Шоп, и изолацията няма да е вечно на тази цена, след години ще има материали с много по добри качества от сегашните. Изолацията и мазилката също се амортизира, дупчица, пукнатина, мишки по тавана и други дребни неща които се събират.
По въпроса с фасадата, не виждам какво общо има изолацията с нея :)

Трифон П.Трифонов написа:
Важното е ,докато живеем, да ни е готино и с по малко харч на пелети-левчета,в унисон с темата.

Трифонов, продължавам да те чета с интерес. Днес сутринта си говорих по телефона с колега от форума, с него прилагаме всичко което може да доведе до намаляване на разхода. Та той ми каза нещо което е абсолютно вярно: - програмируемите глави намалят разхода с 30 процента, регулатора на тягата намаля разхода с 20 процента, трипътният вентил намаля разхода с 20 процента, буфера намаля разхода с 20 процента, добавката към водата намаля разхода с 10 процента, стайният термостат намаля разхода с 10 процента, като сложим изолацията която и тя намаля разхода с 20 процента. Като ги събереш става 100 процента, което какво означава?

stefan33 написа:
За да бъдем точни 12300 с камъните на прозорците.А относно измръзването малко си се объркал колега.И защо възприемаш изказването ми като хвалене? Икономията се постига по 3 начина-изолация,изолация и пак изолация-мисля, че филма го беше казал някъде.А,забравих - изолация на плочата под керемидите 5см стиропор и 5см вата-невероятен ефект,който не вярва негова си работа.А когато се позатопли сваляме градусите с термостата. :).
И 80 тона пелети по 365 лева???!!! :?
stefan33, filmatoplo може да си пише каквото си иска защото е на 30 години. Изолация при теб е задължителна, но при мен не е защото лятото като навън е 35, вътре ще е 40 градуса. Така че опаковайте се както си искате, може да си лепите и директно по кубик на стените отвътре и отвън, щом ще се чувствате стоплени.
А това че си си закупил пелети по 365лв/тон също не е за хвалене.

По темата: от 01.01.2016 до 15.01.2016 разход 645кг.
Много интересно! :?
А аз се чудя, защо глобалното затопляне продължава! Съгласен съм с доводите Ви момчета, ама недейте толкова в крайности! :rolleyes: Бабите Ви все с формули са се отоплявали навремето, за да живеят щастливо....Та Вие изкарахте, че се отоплявате с 200% икономии! А и животът в термос, не е дотам здравословен, но това е друга тема и е за след време! Да сте живи и здрави! Оставете да си действа стария закон за запазване на енергията!
Поздрави! :partyman:
stakoz - специалист
Колега Achmonek,
при мен разходът е:
- в студено време (под нулата през деня) около 2торби х15кг = около 30кг
- в топло време (над нулата) около 15кг на ден
както и да го смятам разходът ми е около 2.3-2.4 кг/час: когато е по-топло работи 5-6 часа, когато по -студено 10-12 часа, с много автоматизации (термовентили, термостати всяка стая, външен термостат, термостат на буфер 200 л и т.н.), главно е програмирана на време (когато е топло между 15 и 22 часа, когато студено, допълнително между 4:30 и 9 сутрината, ако разрешат термостатите, като минава в съспенд при затопляне на буфера).
средно за цял сезон (окт - до края март) е малко над 1 торба на ден, 1.2-1.3 = 18-19 кг/ден
с грейко 20кв съм, отоплявам нова къща с подово и 10см изолация на стените около 240кв м, в 2/3 от стаите темп е около 23 гр, в 1/3 около 21гр.
Разполагам с подробна статисика вече трети сезон. Лазар Ганев ми е правил системата, това е с дърв. пелети на Био енергия Сливен
поздрави
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: