• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
ivanovbg - майстор
Здравейте. Снощи бях забравил лаптопа(асус 50KJ) включен само на батерия( http://www.mrejata.bg/A32-F82 ). Сутринта се беше изключил. Включих му зарядното и го пуснах. Нормално показа че батерията е 0. Да но надвечер пак гледам - стои си на 0%. Качих някаква програма Батери кер и с нея гледам напрежението на батерията 8,4 волта и не мърда. Няма никакво зареждане. Батерията няма и година. До вчера държеше над час и половина. Бях нагласил компа на 20% да се гаси.

Реших да я разглобя. Внимателно я разлепих и гледам - верно 8,4 волта. Викам си ще я възбудя малко. Имах едно зарядно на 12 волта. Разпоих + и през 1 крушка с ток около 0,5А за около 10 мин стана 10,4В. После я запоих, включих я и сега показва че няма батерия на лаптопа. Много внимателно съм извършил цялата процедура - все пак ремонтирам компютри на коли. Възможно ли е да се е затрило нещо в паметта или като е била откачена да е изгоряло нещо? Само + откачих, а другите м/у батериите не съм пипал.

Май ще е нова, но все пак ако има шанс...

:partyman:

П.П. Забравих да кажа ,че имам друга дето държи зорлем 10 мин, но с нея всичко е нормално въпреки, че и тя бе на 0 и не я бях слагал откакто бях сложил тази - тост близо година. Ако разменя елементите дали ще има ефект някакъв?
toolegittoquit - майстор
Батериите за лаптоп имат контролер, който понякога нарочно е направен така, че информацията за калибриране в него да се трие при изключване на захранването му. Така се прави рециклирането от трудно до невъзможно. Не е трябвало да откачаш пакета с акумулаторни елементи от платката на контролера.
Забрави я вече тая батерия. Новите батерии са мизерни боклуци и рядко изкарват повече от 2 години. Помня имах ThinkPad от A серията, произведен още 2000-ната година. Аз бях го взел 5 години след това. Батерията беше оригинална и още държеше по 40-50 минути.
НЕ, ако размениш елементите нищо няма да направиш. Контролерите в новите батерии броят цикли и следят състоянието на батерията. Изисква се намеса на ниво контролер, защото дори и да сложиш нови елементи, контролерът ще откаже да ги зарежда. Това не е някой винтоверт. Всичко това е направено уж с цел безопасност. Реже се живота на батериите, да се купуват нови. А отделно - действително с цел безопасност спрямо качеството на компонентите. Защото е имало случаи на гърмящи батерии на лаптопи в миналото и производителите се презастраховат.
Това, което можеш да направиш е да си ползваш елементите от батерията за някое фенерче или ВЕФ-а.
Да нулираш контролери е намеса, в която най-вероятно нямаш опит и едва ли ще намериш безплатни инструменти за целта. Именно това прави новите батерии често непригодни за рециклиране.
Другото е - ако батерията е умряла преждевременно, най-вероятно някой от калпавите акумулаторни елементи се е издънил. Изисква се индивидуална проверка на елементите по напрежение и характеристики, за да се намери проблемният от пакета. Контролерът следи параметрите на заряда и ако нещо не съвпада, просто реже и не дава да се зарежда. За да не гръмне, виж по-горе написаното.
ivanovbg - майстор
Имам доста инструменти и програматори и едва ли има нещо дето не мога да програмирам. Та значи да търся дъмп за батерията.
Другия вариант е да ги сложа на гайковърта и да си взема нова. Май даже това ще е.
toolegittoquit - майстор
ivanovbg написа:
Имам доста инструменти и програматори и едва ли има нещо дето не мога да програмирам.
Вземи си събуди първо батерията. Като си й изключил захранването, може и да има един твърдо телен превключвател, който да реже работата на батерията при падане на напрежението под зададена критична стойност. И между другото - успех с програмирането. При подходящо оборудване може да стане работата с няколко жички на терминалите на батерията, ама нейсе. Щом си решил да разпояваш и презаписваш, кой ли може да те разубеди. :?
п.п При условие какво стана в друга тема, сега ли е моментът да ти натяквам, че не ги разбираш нещата, щом в началото задаваше въпрос с чуденка какво точно си направил, че хептем е спряла? От мене толкова. Можеш да си разменяш елементите на дрелката, не и на лаптопа.
shotik - майстор
В четвъртък ми се случи и на мен така,както го е описал колегата.
И аз разтворих батерията , на всеки елемент по 3.7 в а не работи
Разгледах за батерии и отидох в един магазин -сервиз и там монтираха батерия. Обаче пак не зарежда , сложиха друго зарядно , същото . Разгледаха буксата /жака/, всичко добро, а пише ,че не открива батерия. Тогава отвориха сервизно меню / БИОС като че ли му казаха/ и намериха ,че е изключено захранването и като го възстановиха , започна да зарежда .Как е станало това ,дори техниците се зачудиха , над година и половина работи лаптопа и никой не му е спирал зареждането.
Дали има възможност да е програмирано ,при известен брой цикли да се самоизкючва ?
Казаха ми ,като се прибера , да го оставя да работи докато изгасне и да включа тогава захранването и 12 часа да е така. След това да го повторя и тогава вече да се ползва. Направих така , но не ставах нощес да го пускам , а сега в 6 . 10 спря тока , пиша докато работи на батерия.

Не разбирам от тази техника и пиша само това ,което се случи , сега чакам да изгасне пак и ще го включа да се зарежда.

Така , след 1 час и 15 мин лаптопа изключи и сега вече съм включил захранването .
DMN - майстор
shotik написа:
Тогава отвориха сервизно меню / БИОС като че ли му казаха/ и намериха ,че е изключено захранването и като го възстановиха , започна да зарежда .Как е станало това ,дори техниците се зачудиха , над година и половина работи лаптопа и никой не му е спирал зареждането.
Дали има възможност да е програмирано ,при известен брой цикли да се самоизкючва ?
Хм, не се занимавам с ремонт на компютри, но това, което си описал ме навежда на мисълта да се провери батерията захранваща БИОС-а. Тя е 3V литиева(посочил съм със стрелката на снимката). Ето снимка от моя лаптоп когато го отварях да го чистя от прах:
Прикачен файл:
P1130184.jpg
Не ми е ясно обаче работната акумулаторна батерия(не тази малката от снимката) , дали също играе роля в захранването на БИОС-а. В случая при теб работната батерия се изтощила до момент, в който е изключила напълно, значи захранването на БИОС-а и поддържането на паметта му остава да се захранва само от малката батерия, ако обаче и тя е свършила :? . Наскоро на настолния ми компютър я сменях, беше свършила и компютъра си беше загубил настройките за дата, час, година и т.н., и правеше разни аномалии.
shotik - майстор
Сега ги разделих батериите и се оказа , че една от тях няма напрежение, но и не може да започне зареждане с едно зарядно от акумулаторен фенер и вероятно тя е причината за моя случай.
hidrazin - майстор
shotik написа:
Сега ги разделих батериите и се оказа , че една от тях няма напрежение, но и не може да започне зареждане с едно зарядно от акумулаторен фенер и вероятно тя е причината за моя случай.
Въобще не пробвай да я зареждаш с такова зарядно!!! Опасно е!
Ако ти се намира друг елемент дето е читав, може да пробваш да смениш само заминалия.

Батериите са като на акумулаторно фенерче , 3.7 волта и зарядното ми е от него , а на друг фенер е вградено в корпуса му .Не си правя експеримент с някое друго зарядно, имам такива , но тези са си фабрични .
shotik - майстор
hidrazin написа:
shotik написа:
Въобще не пробвай да я зареждаш с такова зарядно!!! Опасно е!
Ако ти се намира друг елемент дето е читав, може да пробваш да смениш само заминалия.

Батериите са като на акумулаторно фенерче , 3.7 волта и зарядното ми е от него , а на друг фенер е вградено в корпуса му .Не си правя експеримент с някое друго зарядно, имам такива , но тези са си фабрични .
как така стана ,че писах в отговора на хидразин ?
hidrazin - майстор
Ей ся стана търкала... Абе ти що ми пишеш в постовете бе??? :-D :-D :-D
Ми как е станало? Пак някой човърка из форума и го "обновява".
Само дето въобще не знае какво прави. То след промените направо си го осра...ха.

А щом зарядното пак е за литивева батерия няма проблем да пробваш.
Явно този елемент си е заминал.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: