Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Страхотни!!!
:supz:
shotik написа:
От края на януари придобих два часовника,единият е стенен ,а другият настолен.

Стенният е с неизвестна марка,разглобих кутията,почистих с въздух механизма,навих го и няколко дни корегирах хода,защото изоставаше,не е работил поне от 20 г. а е произведен на 10.12. 1956 г./малко е размазано,но това е датата/ ,ето снимки,ако някой знае ,нека напише марката:
Аз се занимавам с този род дейност и този часовник е марка "Маяк" руско производство, механичен. Едно навиване би трябвало да издържи една седмица, ако е по малко правя трик с пружината обръщане за усилване "тягата". И втория ми е добре познат - на него му се поврежда най-често пластмасовото колелце до баланса (иначе казано електромотора), или ел. блока. Търкалят ми се из склада но вече не са на мода механичните.
zarinni - напреднал
А с ръчни часовници занимаваш ли се?
shotik написа:
Другият е съветски "Янтарь",с батерия и електроника ,но и с маховик и анкер.И него го разглобих ,колкото може ,продухах и със слагане на батерията ,заработи.Купуван е към 1980 г,но и той не е работил много.
Прикачен файл:
P1070598.JPG
Кутията няма да я ремонтирам ,искам да си остане автентичен ,както е и предишния.
Колега как става регулировка точноста на батерийтият "Янтар"?
shotik - майстор
Погледни снимката с батерията , има един отвор с - и +, това е потенциометър за регулиране , с подходяща отвертка въртиш на тази страна ,към която трябва да се настрои, но съвсем малко, дори един милиметър може да е много. Трябва няколко дни да го следиш ,по възможност да бъде в помещение с постоянна температура към 20 градуса ,за да е коректна средата на работата на часовника.Батерията да е нова, за да се знае че ще е добра за ползване.
Това са моите съвети от скромния ми опит с часовници.
teon - специалист
...потенциометър но не баш :) ...действа на механиката, не на електрониката...и аз съм забелязал, че се влияе от сезонната температура...
hidrazin - майстор
Ако става дума за снимката с батерия TOSHIBA механизмът е този и наистина регулирането е механично.

Изображение

Гледам че shotik е посъбрал доста часовници.
Ако се е запалил, то тази книга ще ми е много от полза. :)
А.П. Харитончук
Може да зарежда малко бавно но имайте търпение.
След като се зареди може да си я запише някъде на компа.
Успех!
:partyman:
Прикачен файл:
часовник.jpg
shotik - майстор
teon написа:
...потенциометър но не баш :) ...действа на механиката, не на електрониката...и аз съм забелязал, че се влияе от сезонната температура...
Съгласявам се с написаното, часовника не е при мен и си мислех ,че е потенциометър , като видях отвора на снимката , извинявайте за прибързаното мнение !

Ще разгледам книгата от любопитство, не се занимавам постоянно с ремонт на часовници ,тогава тези ми станаха наследство, след като почина моя леля и исках да ги приведа в действие.
Andri01 - майстор
А имаш ли часовник /електронен де/,който върви на обратно :) :?
hidrazin - майстор
shotik написа:
Съгласявам се с написаното, часовника не е при мен и си мислех ,че е потенциометър , като видях отвора на снимката , извинявайте за прибързаното мнение !

Ще разгледам книгата от любопитство, не се занимавам постоянно с ремонт на часовници ,тогава тези ми станаха наследство, след като почина моя леля и исках да ги приведа в действие.
Не е фатално че си написал потенциометър. Нали все пак с тоя винт се регулира точността?
При други часовници това става с променлив кондензатор.
То е ясно че не се занимаваш постоянно с ремонт на часовници а само от мерак.
Но пък в книгата може да намериш много полезни неща ако срещнеш проблем с някой часовник.
Успех!
:partyman:

Изображение

Тема "Ремонтирах си стари часовници" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: