• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

Стигнах до фазата с поставянето на ламинирания паркет. След прочитането на известен брой статий възникнаха няколко въпроса:
  1. Каква е подходящата термоизолираща подложка при леко неравна повърхност - върху замаската има много тънки и неравномерно разпределени остатъци от мокета, които не успяхем да премахнем. Четох за различни видове подложки които имат термоизолационни свойства, но единствена която можеше да се адаптира към неравностите беше тази https://www.google.bg/search?q=izo+floo ... vwUoWjjogD, която обаче не виждам да се продава в BG. Другата опция е коркова подложка (идва много скъпо) и депрон, за който не съм сигурен че има тези свойства.
  2. Как да изравня нивата - имам гранитогрес в коридора и кухнята, който е със 1.7 см по висок от нивото в хола и около 2-2.2 см от нивото на детската. В допълнение нивото на замаската в хола се различава в крайщата, т.е в единия край на стаята нивото е равно на това в помещенията с гранитогреса. Не ми се иска да ползвам саморазливаща се замаска, защото е доста скъпа, но от друга страна ми се иска всички помещения в апартамента да имат да имат едно и също ниво.
Не държа непремено сам да правя нещата, но искам да съм наясно с възможностите, защото повечето майстори си спестяват поясняването на опциите и търсенето на подходящия вариант.

Ще се радвам да споделите мнението си.
ArturDent - Почти Безобиден
petromir написа:
... известен брой статий...
Статий е сигурно някой римски император/сенатор и предполагам няма отношение към ламината. ;)

А иначе има подложки за ламинат до към 0.5 см, което трябва да ти е напълно достатъчно. Ако имаш по-големи неравности, ще трябва да мислиш за друго - например да поработиш още върху лепилото от мокета.

А за разликата в нивата не се притеснявай. Да приемем че ще слагаш ламинат 9 мм. + подложка 5 мм, станаха 14 мм. Разликата до 22 мм е минимална. Има си преходни лайсни за това, които обират разликата в нивата.
Ще мериш разликата накрая и ще купиш подходяща..
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
petromir написа:
.... нивото на замаската в хола се различава в крайщата, т.е в единия край на стаята нивото е равно на това в помещенията с гранитогреса. Не ми се иска да ползвам саморазливаща се замаска, защото е доста скъпа....
Ползвай циментово лепило, поема разлики до 1см, ако се налага повече, го прави на пластове.
Саморазливните замазки са за друго. :lol: И не се разливат сами
Идеята беше навсякъде нивото да е еднакво. В коридора и кухнята слагах изцяло нова замаска, но май не успяхме да нагодим нещата по желания начин. Сега ще видим дали "майсторите" по поставяне на ламинат ще успеят да компенсират малките проблеми.
Благодаря за отговорите :)
torbalan - Дървен философ
2,2 см. разлика в нивата е тамън за един хубав дъбов паркет :)
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
Не всички бачкаме в АЕЦ! Паркетът се реди по-трудно/по-скъпо и цената му на m2 е 2-3 пъти по-висока от тая на средна хубост ламинат.
шоп - майстор
toolegittoquit написа:
torbalan написа:
Не всички бачкаме в АЕЦ! Паркетът се реди по-трудно/по-скъпо и цената му на m2 е 2-3 пъти по-висока от тая на средна хубост ламинат.
и масивният паркет може да изкара 10 пъти по-дълго от недоразумението наречено ламинат.

П.П Между другото ламината от 6лв м2 на мен си ми върши работа в обектите които давам под наем. След 5-6 години ми е по лесно да наредя на кръст нов ламинат върху стария и всичко да е чисто ново. Но вкъщи, където живя е друго.
torbalan - Дървен философ
Дъбов паркет съм купувал и по 15тина лева на квадрат(обаче 10мм дебел) и по 18 - 22мм. С лепилото, цикленето и лакирането - да стане 25/35.

Ламинат от 6 лева на квадрат не съм купувал. Купувах такъв, дето беше 16 (все пак малко от малко да ми харесва) и за 4 - 5 години не мяза на нищо. При условие, че стаите са спални, а от година се ползват само, когато имаме гости...

При 20 квадрата стая и 10 лева на квадрат разлика - заслужава ли си купуването на ламинат за в къщи...

За същото време паркета в хола е унищожен от хлапетата, но едно циклене, лакиране и става като нов :)
Chefo77 - майстор
Ехоо, Бойко - стига ценообразува де :wink: В магазина така ли правиш - кило месо е 5 лева, кило сланина 2, значи луканката 50/50 е 3.50 килото? Поспри се де :)
Само лепилото ти е 10-ина лева на квадрат, качествено циклене и лакиране със среден клас лак на водна основа е 20+ лева на квадрат. За 15 лева ще купиш опилки с надпис паркет и дърва за огрев с хищни дървояди, оразмерени на 22 мм (дървата, не дървоядите).
Всичко зависи от това КОЙ и КАК използва подовото покритие и КАКЪВ е бюджета му! Ако колебанието е боклучав паркет с калпаво лепило и гаден лак, редено от едни дето са гледали или добър ламинат, винаги бих избрал добрия ламинат.
Чираче - майстор
Всеки средно интелигентен майстор може САМ да си нареди ламината. И няма нужда от специални майстори, които живеят от това.
  • 1
  • 2

Тема "Поставяне на ламиниран паркет и подложка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: