Всички въпроси за вилата.
gandonov - специалист
@petrov_ Поискай от продавача скица на имота.
Виж дали къщата е отразена и какъв й е статуса. Статуса трябва да е "жилищна сграда", а не "временна постройка".
И в двата случая в данъчното разполагат само с местоположението на сградата, етажи и обща квадратура.

Та ако имаш късмет да разполагаш с жилищна сграда - може да минеш само с "лек ремонт" на съществуваща постройка.
А както знаеш по нашите географски ширини "лек ремонт" е широко понятие. :)

Но ако е "временна постройка" или пък въобще няма сграда на скицата - все едно купуваш празно място. Събаряш всичко и започваш отначало. ... Като гледам снимката на къщата, надали ще успееш да я узакониш. Никой архитект не би се подписал, че този строеж отговаря на изискванията.

Другото предимство на скицата е, че виждаш къде минава водопровод, канализация и електро.

Ако стигнеш до събаряне: ще я събориш за 1 ден. Трябва ти една машино-смяна на 1 фадрома и 1 камион(ако извозваш наблизо).
Най-важният въпрос е къде ще изхвърляш строителните отпадъци?
В идеалния случай ще ги използваш за обратен насип, за укрепване на пътя, за запълване или нещо подобно. Имай предвид, че не може да ги изхвърлиш на всяко сметище. Трябва да провериш кое сметище приема строителни отпадъци. ... а такива не са много.

А за парите: както bota156 ти каза - приготви се да отделиш 100к BGN за масивна къща от 100-150кв.м. (Правя допускането, че сам ще организираш строително-монтажните работи, ти ще закупуваш материали и ще плащаш само за труд.)
Не искам да те плаша, ама така ще се окаже като теглиш чертата. :)

Успех.
kr1100 - майстор
n_a написа:
kr1100 написа:
[
Я пак за цената.
По-малко или повече даваш? :shock:
Май не си в час. Проектите според квадратура и екстрите за 228 кв м са на 1/2 от цената. Съгласуване с разрешение за строеж е според града /община, кметство/ за тази квадратура е под 1000 лв. Смятай

Отдавна минаха времената на строеж без разрешение, ама за да се узаконят до не помня точно до 2011ли г. кихаха по 5-6 х за "проектИ" и после за узаконяване. Някои минаха по търпимост , но като решат да направят преустройство и съвестем съсед ще им разкаже играта.
Имам вече такъв нов съсед, но как да му отровя живота?? Човека с нищо не е виновен ,че стария съсед го пуснал по наклона.
Знам ,че мога да му сгорча живота с неговите преустройства, но не съм такъв , а и той не заслужава - човек е.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Да, колко пари би струвал проект и съгласуване, всичко?
kr1100 - майстор
n_a написа:
Да, колко пари би струвал проект и съгласуване, всичко?
Уточни какво разбираш под всичко всичко ?
1/2 от 10к е 5к .
При мен 2009 проект /всичките папки 4600 лв ,съгласуване от 03 - края на 11месец вкл. с изтегляне за попълване на пропиляни чертежи в общината и пак внасяне.
Квадратурата и сумата за разрешението е в предния пост. Района е отдавна с ПУП и вече ще става квартал.
Според града / а и селото , май в случая става въпрос за село/ таксата за сугласуване съгл квадратурата е различна. Надявам се в селото да е доста по-ниска. за село може и да няма нужда от всички проекти /друга категория строеж е/ , така,че може да излезе по-евтин проекта .
Както писаха по-горе тази постройка няма узаконяване.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
kr1100 написа:
..........
Май не си в час......... 1/2 от цената. ...........
Не съм в час. В смисъл, наистина. 1/2 от каква цена?
Кое е базата? От какво зависи цената на проект и съответните му разрешителни?
briko - специалист
n_a написа:
kr1100 написа:
..........
Май не си в час......... 1/2 от цената. ...........
Не съм в час. В смисъл, наистина. 1/2 от каква цена?
Кое е базата? От какво зависи цената на проект и съответните му разрешителни?
Проектите се изготвят по определена минимална цена фиксирана, както са цените за услугите на адвокатите, в гугъл има информация по тази тема, ако не искаш да разговаряш с проектант/архитект/. След това цените за съгласуване с електро-преносните фирми е различна /ЕВН ЧЕЗ и т.н./, същото е и с ВиК в различните региони и вече предполагаш сам, че и таксите за които съпровождат чертежите в общините са различни, Пловдив, София, Пазарджик.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
briko написа:
..........]
Проектите се изготвят по определена минимална цена фиксирана, както са цените за услугите на адвокатите, в гугъл има информация по тази тема, ако не искаш да разговаряш с проектант/архитект/. След това цените за съгласуване с електро-преносните фирми е различна /ЕВН ЧЕЗ и т.н./, същото е и с ВиК в различните региони и вече предполагаш сам, че и таксите за които съпровождат чертежите в общините са различни, Пловдив, София, Пазарджик.
Благодаря!
http://proektinakashti.com/proekti/goto ... 00-m2.html
Не знам откъде К... квадратурите, да сметне. Но, като гледам, без да съм в час, съм "уцелила" сумата

Както и да е
VLADO66 - майстор
Дори и да има разрешение за строеж,то е изтекло отдавна и заедно с проекта нямат правна сила.За целта трябва да се прави всичко наново,но според новите антисеизмични изисквания, на които тази къща видимо не отговаря.Така че.... патова ситуация относно оставането на къщата в този вид.
egomen66 - майстор
Основно...плюсовете на тази къща са фундамента , в частност тухлите , и покрива. При евентуален нов градеж...това не са малки пера , за груб строеж.Колегата се запиля...разлая кучетата и до там. :-D
kr1100 - майстор
egomen66 написа:
Основно...плюсовете на тази къща са фундамента
:? Не се знае как са изпълнени.Да не се окаже ,че е градеж в/у камъни вместо железобетонни фундаменти .

Тема "Съвет за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: