Всички имаме коли, нали ?
mitko414 - специалист
Заповядай

Грубо около $2 за галон или около 95 ст за литър.
Chefo77 - майстор
Да ви кажа, че съм излъгал - литър нафта при Марешки не е 1.54, а 1.59. На тази цена картите временно не важат.
velsi - Почетен майстор
stoianov_n написа:
Абе, някой знае ли колко струва литър бензин в САЩ в момента?
Зависи от бензиностанцията, зависи вероятно и в коя част на страната си. Лично аз миналата седмица заредих на цена $2.59 за галон на бензиностанция Шел. Има и по-евтино, някъде към $2.19 съм мяркал по други бензиностанции.
toolegittoquit - майстор
velsi написа:
...Лично аз миналата седмица заредих на цена $2.59 за галон на бензиностанция Шел.
1 галон = 3,78541178 литра, 1USD = 1.79566лева 2.19долара=3.92лв/3.78литра или малко повече от левче/литър. Като сложим и една доста по-голяма средна заплата...направо ми се плаче за в България.
kozl - майстор
То тва е като хем сърби хем боли. От една страна евтиното гориво ще подкара повече километри или иначе казано ще се харчи повече количество, което пък означава повече замърсяване. В тоя ред на мисли скъпото гориво помага на екологията.
А аз се чудя след като има източник с по-евтини цени, защо там няма километрична опашка за гориво. Това означава ли, че ползващите гориво не са толкова зависими от цената на горивото :?
Ето и друга логика. Собствениците на скъпи коли ще имат пари и за скъпо гориво. Тези коли са много по-екологични от дъртите таралясници (пушилки, печки и димилки) и така се постига баланс в еко системата. Таралясниците за скраб и на трупчета.
Това се отнася най-вече за дизелите, щото бензина си има еко алтернатива и то отдавна.
velsi - Почетен майстор
Споделяш някакви разсъвдения... нека ти кажа как стоят нещата. Тука годишен технически преглед както в България няма. Никой не го интересува каква ти е колата и нейното състояние. Аптечки, пожарогасители, такива неща... те са пожелателни. Единственият преглед, който се извършва веднъж на две години е така нареченият emission test или проверка на изгорелите газове. Не минеш ли на него - никакво движение. Резултатът е, че тука въздухът е изключително чист, дори учудващо предвид огромното количество автомобили. Пушек от автомобил много трудно можеш да видиш. Ако все пак видиш някой да пуши бъди сигурен - няма да е на пътя много дълго.
Таралясниците, които не могат да покрият изискванията или просто ремонтът им е неизгоден сами си отпадат от надпреварата. Ето така работи еколкогията на практика.
За цените на горивото. Хората са казали: за всеки влак си има пътници. Виждал съм кръстовище, на трите ъгъла на което има три различни бензиностанции, с различни цени и има коли и на трите. Аз лично зареждам на този Шел, щото уж тяхното гориво било по-добро, но най-вече щото ми е на много удобно място и близо до дома. За 30 долара зареждам цял резервоар и ми стига за месец, прави си сам сметка заслужава ли си за разлика от 20-30 цента да ходя някъде другаде.
kozl - майстор
Много благодаря, че споделяш. Америка ми е далече. И в буквалния и във финансовия смисъл. Но и Москва и Ленинград не са ми близо. А може би дори от Щатите са ми по-далече.
А сега и аз да ти пиша нещо за нещата. Относно прегледите. И у България вече нема прегледи, обаче има стикери :roll: Така де последната новост е камерите в пунктовете за технически преглед. Защо са тези камери :? Ами вероятно са замислени против тарикати. А резултата е, че се повиши времето на престоя при прегледа :lol: И тука се "мерят" емисии. Но не знам да има някой върнат за това. Но факт е, че сина не го пуснаха заради неизправност на спирачна система, а и станах неволен свидетел как върнаха пасат за същото, а собственика предлагаше рушвет, но го върнаха :shock: Нещо необичайно за Циганария :shock:
Да си спомня България преди години............. Прегледите бяха задължителни, опашките за преглед също :-D Още на входа са ме връщали за радиосмущения, за незареден пожарогасител. Връщали са ме за вредни емисии, за луфтове по кормилната уредба. Връщаха и за неугледен външен вид, за неизправни фарове за......... Луд ставах като с кола пред КАТ на опашката заставах. :shock: :shock: :shock: А по некое време измислиха рушветите. Опашките намаляха :shock: Соца забоксува и се срина, а Демокрацията прегледите в стикери ги превърна.
Това ли очакваше да прочетеш :?
DundyTheCroc - майстор
Днес цените у шопско малко паднали, което си е добра новина. Лошата е, че са паднали наистина с малко, а още по-лошата е, че са паднали напълно еднакво на всички вериги в един и същи ден. Да не си помислите, че има картел само :-D
velsi - Почетен майстор
kozl написа:
Това ли очакваше да прочетеш :?
Всичко това аз много добре го знам. Ходил съм с Москвича навремето на преглед, помня как беше. Ходил съм и после.
Тука такива неща няма. Никой не го интересува дали ти държат спирачките или имаш луфт в кормилото. Това е твой проблем, а не техен. Защото утре ако удариш някого поради това, че колата ти не е била изправна... жална ти майка. Ще плащаш като поп, да не говорим ако има пострадал или загинал. И всеки си прави сметката и си поддържа колата, обикновено в сервизи, щото времето е пари и никой няма време да легне под колата си да човърка.
kozl - майстор
То не е до знанието, а до очакването :wink:
80-те години бях в Алжир. Номера на колата можеше и с тебешир да го надпишеш. Няма прегледи. И кво :?
Носиш отговорност ако нещо се случи. Ама така на пътя всякакви измекяри имаше там. И като се случи о Аллах е велик :prayer: . Това не защитава невинните. Може би пострадавшиите ще получат обезщетение за нанесените вреди :? Но............
Аз съм за превантивното.

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: