• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 170
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
impressionistus - напреднал
...колко да издърпам оптодвойката,единият се беше сериозно запрашил
Сега да попитам: колко издърпвате клапата на котела ? При мен обикновенно е наполовина .Коминът ми е външен,около 10 м.бетонни блокчета,има изолация...
Пп- ако затворя още клапата,дали ще е добре,споделете
Моят котел не е виадрус,но и аз това се питам.
Затворил съм я напълно,при сравнително лоша тяга на комина,като съм засилил чувствително вентилатора на горелката.
Вероятно не е правилно,та утре ще опитам с по ниска степен на вентилатор и леко отворена клапа.
impressionistus,твоят комин ми изглежда много добър.Затвори клапата и наблюдавай пламъка няколко минути.Ако ти хареса,остави така за няколко часа.После сравни цвета на пепелта.Ако е по тъмна,връщай клапата!
...даже отивам,мисля да затворя,докато пропуши и малко да отворя
-към 22ч. ще споделя,но може и утре
шоп - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Моят котел не е виадрус,но и аз това се питам.
Затворил съм я напълно,при сравнително лоша тяга на комина,като съм засилил чувствително вентилатора на горелката.
Вероятно не е правилно,та утре ще опитам с по ниска степен на вентилатор и леко отворена клапа.
impressionistus,твоят комин ми изглежда много добър.Затвори клапата и наблюдавай пламъка няколко минути.Ако ти хареса,остави така за няколко часа.После сравни цвета на пепелта.Ако е по тъмна,връщай клапата!

Съгласен съм. Ситуацията вентилатор и затворена клапа на димните газове е все едно даваме газ на кола и шофираме на дръпната ръчна спирачка.

Тук автоматичната клапа за реглаж на тягата на комина върши префектна работа. Аз нямам такава, но следя данните, които споделят колеги от чужбина. Май се оказва ОГРОМНА грешка монтажа на такава клапа В КОТЕЛНОТО
шоп написа:

Тук автоматичната клапа за реглаж на тягата на комина върши префектна работа. Аз нямам такава, но следя данните, които споделят колеги от чужбина. Май се оказва ОГРОМНА грешка монтажа на такава клапа В КОТЕЛНОТО
Защо?Какво , според теб , ще навреди ако е монтирана в кателното?
Тия дни , при силен вятър, пламъкът се променяше заедно със свистенето в димохода. Нямам клапа. На първо място е в бележника.
шоп - майстор
Клапата трябва да бъде от външната страна на котела ( комина) или да бъде свързана с въздуховод с външен въздух.
Иначе за 24 часа могат до 1000м3 топъл въздух от котелното да излетят в атмосферата.

Ефект от нея може да е само отрицателен: -100лв за клапа регулатор и огромни топлозагуби.

Начините това да не се случи са два;
1 калапа извън котелното
2 автоматика клапата за подналягане да командва димната заслонка на котела
Клапата на котела я издърпах между "средно " и "затворено", т. е. на 1/4 ,още вечерта усетих подобрение/малко/. Когато е почти затворена е още по топло,но има и пушек,може би ако се вентилира помещението...?
Има ли някой с такъв регулатор ? В един сайт ги видях- 135 лв.,плюс триходник и преходник,общо 235 лв./ ilma\, но струва ли си,само там ли има...
jabata - специалист
Моето мнение е, че при системи с принудително горене, няма много смисъл от такива клапи на комина, които спират въздуха. Не случайно всички пелетни котли, камини и т.н. нямат такива неща. Ако сложиш клапа на комина, точно след котела, ти ще трябва да увеличиш вентилатора да може да преодолее тази преграда, и по закона на бернули, точно на това място скороста на гаозвете ще се увеличи с толкова колкото е намален диаметъра при клапата, и даже ще влоши ситуацията, защото колкото по-голяма скороста, толкова по-висока температурата на газовете.
Но като важи следното, колкото по-голям дебита, и по-висока температурата, толкова по-малко КПД. А най-доброто нещо, което може да направи човек за повишаване на КПД-то е завихрянето на въздуха. Затова по-добре човек вместо много да експериментира е да гледа пламъка и искрите как се движат и тогава да мисля начин за завихряне.
И според мене, по-добре да подобри човек топлообмена, отколкото да пречи на газовете да излизат.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 170

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: