Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
vinkelmen - специалист
Hoвoceлckи написа:
Такива ми показа "чичо гошо". Пък и в представянето им гледам вдигали с 0,5-0,7 бара ...
Питам, не се заяждам! Купих хидрофор точно по същата причина, но не съм го монтирал. Чака ме доста работа да направя шахтата на водомера двойно по-голяма. Ако такава миниатюрна помпа върши работа ми се отваря много екстра парашута :-D
Има бустер помпи, които правят 1,1 - 1,2 bar. При това не е задължително да се монтират в шахтата на водомера.
В случай, че бустер помпа не върши работа, бих препоръчал самозасмукваща помпа и електронен пресостат, който да се монтира някъде в сградата на байпас (примерно Brio Tank). Така помпата ще работи само когато налягането във водопровода не е достатъчно.
Пример:
Прикачен файл:
1_2_1393227611.jpg
1_2_1393227611.jpg (42.5 KиБ) Видяна 3870 пъти
Също не си представяйте "хидрофора" като червен съд, върху който е монтирана помпа. Въпросния съд може да се намира на удобно място в/до/под/над/зад къщата :), т.е. изобщо не е необходимо да се разширява шахта, ако в нея се побира помпа.
Hoвoceлckи - майстор
Ако хидрофора е в гаранция, не е най-добра идея да се разделя помпата и балона. Моят вече не е и май ще се възползвам от идеята. Звучи ми практично да сложа балона на тавана. Помпата май мога да я побера в една друга шахта (не при водомера). Така и никой няма да знае, че ичам изобщо монтиран хидрофор. Да ми е мирна главата - покритото мляко котките го не пипали :wink:
vinkelmen - специалист
Тези работи е хубаво да се мислят, преди закупуване на съоръжението, тъй като са от значение редица фактори, които влияят при избора на помпа, арматура и схема на изпълнение - максимално възможното налягане на водопровода, максималния напор на помпата (тези стойности се сумират), диаметър на захранващия водопровод и пр. и пр.
Hoвoceлckи - майстор
Кои работи да се мислят? Искаш да ми кажеш, че съм си взел неправилен хидрофор? Не си спомням да съм споделял какво изобщо съм взел :? Как всъщност стигна до извода, че не е мислено преди това? От друга страна, не съм се оженил за тази помпа :-D По стечение на обстоятелствата има мераклия да я вземе веднага. Кажи какво ти трябва като информация за да ми дадеш съвет за най-уместното решение?
vinkelmen - специалист
Явно "плача" за очила - не съм обърнал внимание, че автора на темата не си ти (нали може на "ти"?). Та от там и объркването ми - "има ли такава помпа...", пък после - "Купих хидрофор...".
Иначе по въпроса за уместно решение - бустер помпа. Компактна е, монтира се лесно, не променяш нищо по инсталацията, тиха е, защитена е от работа на сухо и не прецакваш съседите. Имай пред вид, че и при бустер помпите налягането се сумира - това от водопровода, плюс това от помпата. Т.е., ако е достатъчно, защо ти е хидрофор?
Hoвoceлckи - майстор
Намирам моя случай за идентичен с този на пусналия темата. Заглавието си е баш за хидрофор. Както често се случва, накой пусне мухата и повече се не връща ... При мен, както споменах по-горе, лятото покрай градинското поливане, на втория етаж водата не може да се качи. На двора има, т.е. изобщо има, но няма налягане. Та май бустер не е много за моя случай?
vinkelmen - специалист
Щом мислиш, че не е подходящо, слагай хидрофора. Ако до бустер помпата не достига вода или налягането е под 0,2 bar, не е удачно.
Hoвoceлckи - майстор
vinkelmen написа:
Също не си представяйте "хидрофора" като червен съд, върху който е монтирана помпа. Въпросния съд може да се намира на удобно място в/до/под/над/зад къщата :), т.е. изобщо не е необходимо да се разширява шахта, ако в нея се побира помпа.
Прикачен файл:
свързване на хидрофора.jpg
свързване на хидрофора.jpg (29.97 KиБ) Видяна 3467 пъти
Да разбирам ли, че така няма проблем да функционира правилно системата?
Има ли значение възвратния клапан дали ще е на входа или на изхода на помпата?
krasi92 - майстор
На входа на помпата а за този модел от картинката се монтира хоризонтално
здравейте,

да поизтупаме темата от прахта.. В момента точно това е и моят проблем - няма налягане, защото съседите поливат.
Дилемата ми е - обикновен хидрофор комплект - без резервоар за допълнителна вода - от тези по магазини като практикер, бриколаж и т.н. или някоя помпа с допълнителен пресостат. Харесал съм конкретни, но не знам дали е прието да ги цитирам във форума.

Питането ми е - хидрофор комплектите самозасмукващи ли са? (Гледам, че имат винтче за наливане на вода)

Ако да - проблемът е решен.
Ако не - има помпи за повишаване на налягането - от тях ли да взема или самозасмукваща - предполагам самозасмукващата ще е с по-голям дебит.

Тема "Каква хидрофорна помпа за слабо налягане??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: