Hoвoceлckи написа:Като казвате "фуга, та фуга", лепилото във фугата чистите ли го? До хастар? Само със силикон ли фугирате? Някой би ли ми показал някъде написано каква е пластичността на фугиращата смес? При какъв натиск до колко процента от собствения си обем може да се свие? Не ме устройва написаното на етикета - намирам го за допустим търговски трик за увеличаване на оборота.Колега, не съм специалист плочкаджия, но от собствен опит мога да ти кажа че със сигурност е по-добре да има фуга. В бившата ми фирма плочки налепени без фуга след няколко години се години се начупиха и отлепиха след едно застудяване, след което се направиха с фуга и поне докато бях там не бяха мръднали. Вкъщи банята ни я налепи "Баш Майстора" с фуга около 3 мм, след година си я направих сам, понеже плочките се крепеха само на фугата, но не и към стените. Понеже не ми е професия направих я както мога - конструкция от картон и отгоре плочките от пода до тавана залепени със силикон без фуга за което сега съжалявам. Получи се действително еластично - при едно от земетресенията бяха мръднали напред две плочки - разлепих ги и си сложих отново без поражения. Тъй като съм без фуга и фугиращата на някои места изпада и сега посмърно не мога да фугирам - нито силикон нито фуга, просто изкарва малко време и пак пада.
Несериозно ми звучи, че стената ще се деформира, нацепи, но видите ли фугата ще обере движенията. Безусловно бих се съгласил ако плочките са лепени с паяна или силикон.
Относно проблема на колегата - според мен да си направи конструкция с картон и отгоре плочки.