• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
joroantonov - специалист
Hoвoceлckи написа:
Като казвате "фуга, та фуга", лепилото във фугата чистите ли го? До хастар? Само със силикон ли фугирате? Някой би ли ми показал някъде написано каква е пластичността на фугиращата смес? При какъв натиск до колко процента от собствения си обем може да се свие? Не ме устройва написаното на етикета - намирам го за допустим търговски трик за увеличаване на оборота.
Несериозно ми звучи, че стената ще се деформира, нацепи, но видите ли фугата ще обере движенията. Безусловно бих се съгласил ако плочките са лепени с паяна или силикон.
Колега, не съм специалист плочкаджия, но от собствен опит мога да ти кажа че със сигурност е по-добре да има фуга. В бившата ми фирма плочки налепени без фуга след няколко години се години се начупиха и отлепиха след едно застудяване, след което се направиха с фуга и поне докато бях там не бяха мръднали. Вкъщи банята ни я налепи "Баш Майстора" с фуга около 3 мм, след година си я направих сам, понеже плочките се крепеха само на фугата, но не и към стените. Понеже не ми е професия направих я както мога - конструкция от картон и отгоре плочките от пода до тавана залепени със силикон без фуга за което сега съжалявам. Получи се действително еластично - при едно от земетресенията бяха мръднали напред две плочки - разлепих ги и си сложих отново без поражения. Тъй като съм без фуга и фугиращата на някои места изпада и сега посмърно не мога да фугирам - нито силикон нито фуга, просто изкарва малко време и пак пада.
Относно проблема на колегата - според мен да си направи конструкция с картон и отгоре плочки.
nikolovvd - майстор
Ох това с гипса е нещо страшно. От нищо друго не ръждясва шпаклата, както от забравен/непочистен гипс. :sad:
Чудно е обаче от къде да е намерил желязо в стената, като вече никой май не прави ВиК с поцинковани тръби. :?
chapara - майстор
Hoвoceлckи написа:
Като казвате "фуга, та фуга", лепилото във фугата чистите ли го? До хастар? Само със силикон ли фугирате? Някой би ли ми показал някъде написано каква е пластичността на фугиращата смес? При какъв натиск до колко процента от собствения си обем може да се свие? Не ме устройва написаното на етикета - намирам го за допустим търговски трик за увеличаване на оборота.
Несериозно ми звучи, че стената ще се деформира, нацепи, но видите ли фугата ще обере движенията. Безусловно бих се съгласил ако плочките са лепени с паяна или силикон.
Абсолютно прав си за фугата, тя не обира нищо. Занимавам се с облицовки от далечната 1980г. с леки прекъсвания и опити да сменя посоката си на живот. Дали ме влече или не все още се занимавам с това :cool: На времето никой не редеше с фуга до преди да дойде модата на широката фуга с контрастна фугировка, която пък се изпълняваше с цимент и оксидни бои, пак нееластичен матерял. Но плочки не се нацепваха и разлепваха освен в случаи на некадърно залепване. Лепяха се само с цимент и накиснати. Има едно "но" плочките бяха предимно малки и предимно с размери 10см./10см. и 15см./15см. Така имаше доста повече фуги, които макар и нищожни обират деформациите. После започнаха да излизат по голями и по дебели плочи, които по разбираеми причини не могат да обират деформациите, включително и разликите в големината на плочите, което по принуда води лепенето с по широка фуга. Или както казваме с колегите: "Малки плочи-малки проблеми, големи плочи-голями проблеми" :wink: Аз съм убеден че на тази баня, а и на много други, проблема е земетресението от 22 май 2012 год. И защо, ще поясня. Тия дни след Нова година ме викнаха за корекции на баня която съм правил 1999г. ,в района на Владая. Там земетресението е било около 6 по скалата на Рихтер. Проблема са го забелязали преди около година. Банята като общ обем квадратура е 100-тина квадрата. А проблемното място иззидана колонка от тухли четворки измазано с вароциментов р-р, в която са щранговете. По никоя друга стена почти проблеми няма освен тук там паднала фугировка, но колонката нацепена и подута като тази от снимките на автора на темата. Свалих плочите, измазах стеничката на три ръце с ПВЦ мрежа и флекс лепило и налепих отново плочите със същото лепило(добре че имаше останали от същите плочи и фризове). Възстанови се все едно че никога не е имало проблем, но проблем имаше и той категорично е причинен от земетресението. Предполагам че и този на автора е същия. :roll:
nikolovvd - майстор
А класиката 13х13 къде я забрави? :-D
Заради тези земетресения всички фуги по ъглите ги правя със силикон - и долу и вертикалните.
chapara - майстор
nikolovvd написа:
А класиката 13х13 къде я забрави? :-D
Заради тези земетресения всички фуги по ъглите ги правя със силикон.
Да ти кажа честно, нямам такива спомени :? :cool:
nikolovvd - майстор
Ще взема да ти подаря някоя за спомен като се видим по София! :lol:
chapara - майстор
nikolovvd написа:
Ще взема да ти подаря някоя за спомен като се видим по София! :lol:
Я по скоро я снимай с линийка до нея, а и ми е интересно чие производство е :shock: А за подаряване , може, нкоя изпечена домашна ичкийка :wink:
pavelvasilev - специалист
Привет колеги, с помощта на фенерче и зъболекарско огледалце, успях да видя от най-горния ред плочки в средата, където е най-издутата част, че плочките са се отлепили заедно с мазилката и се виждат тухлите. Какво значи това според вас?
kozl - майстор
Че майстора добре е залепил плочките.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kozl написа:
Че майстора добре е залепил плочките.
+1
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8