• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Vectra - специалист
Из онзи ден се сдобих с един домашен китайски електромер. Искам да видя колко, аджеба, харчи всеки уред у дома. В тоя студ , естествено, първия кандидат беше климатика. За денонощие и половина беше изпапкал около 33kW, което при тия минусови температури си е съвсем нормално. Обаче ми направи впечатление фактора мощност. При моментна мощност 1.1-1.5kW показваше 0.85-0.91, което мисля е доволно. Обаче при достигане на зададената температура и спадане на консумираната мощност до 600-700W, фактора падна на 0.7, че и надолу. Знам, че на подобни китайчета не може да се има много вяра, та някой колега мерил ли е cosф на инверторен климатик (и на други уреди) при различни натоварвания? Доколкото знам, домашните електромери на енергоразпределителните дружества мерят само активна енергия, нали :?
Изобщо, дайте да го разчепкаме тоя фактор мощност, а :)
Последна промяна от Vectra на чет яну 21, 2016 3:07 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Доколкото знам, домашните електромери на енергоразпределителните дружества мерят само активна енергия, нали :?
Да.
Поразчепкай сам тук за начало:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0 ... 1%82%D0%B0

Или тук като по лесно смилаемо
http://www.dianid.com/%D0%A9%D0%BE-%D0% ... D0%B0.HTML
Последна промяна от fikata на чет яну 21, 2016 3:09 pm, променено общо 2 пъти.
solar_entusiast - специалист
В случая този нисък косинус е в твоя полза.
Колкото косинуса е по-нисък, толкова реактивната съставляваща е по-висока.
Даже имаше разработки на крушки работещи на реактивна енергия.
Така, че това си е начин за легална кражба на енергия.
torbalan - Дървен философ
За новите електронни сигурни ли сте, че не отчитат косинуса?

Иначе разработката е ясна - двигател с малък косиснус фи - генератор - крушка :)
fikata - майстор
Каква му е ползата ?
:?
Vectra - специалист
fikata написа:
Quote:

Каква му е ползата ?
Точно и аз това се чудя! Даже мислех че ниския косинус е в моя вреда! Спецовете да кажат...
toolegittoquit - майстор
Vectra написа:
Точно и аз това се чудя! Даже мислех че ниския косинус е в моя вреда! Спецовете да кажат...
Ако беше промишлен абонат, несъмнено щеше да е в твоя вреда. Те примерно инвестират големи суми в уредби с кондензаторни батерии, които се включват автоматично и компенсират голямата индуктивност на мощните двигатели, които се ползват в производството им. Дори и енергията тип реактивна да не се използва за вършене на работа, протичането на реактивната съставна на тока води до допълнително натоварване на проводниците.
За това при изчисляване на инсталирана мощност е добре да се има предвид не активната, а пълната мощност.
Понеже си битов абонат и не можеш да "произведеш" такива неща в значими количества, не те и таксуват.
solar_entusiast написа:
В случая този нисък косинус е в твоя полза. Колкото косинуса е по-нисък, толкова реактивната съставляваща е по-висока.Даже имаше разработки на крушки работещи на реактивна енергия. Така, че това си е начин за легална кражба на енергия.
Неее. Преобразува ли се някаква енергия в полезна работа, тя става активна и се плаща. Реактивната не се плаща, защото периодично се обменя между консуматор и захранващ източник. И като изключим загубите, тя не се използва за вършене на работа. Стига шарлатанство с енергоспестяващи устройства. :!:
hidrazin - майстор
В по-истинските климатици си има вграден регулатор на косинуса.
Често представлява една голяма хибридна интегрална схема почти колкото кутия цигари.
При Панасониците често са причина за спиране на целия климатик. Та аз просто ги .... изхвърлям. :-D
На този етап няма вреда от косинуса в домашни условия.
За полза не може да се говори в никакъв случай!
Никога не е имало, няма и никога няма да има ламби работещи на реактивна енергия.
Нито ламби, нито нещо друго. Трябва да си много зле по електротехника за да ги изтърсиш такива.
:partyman:
DMN - майстор
Vectra написа:
При моментна мощност 1.1-1.5kW показваше 0.85-0.91, което мисля е доволно. Обаче при достигане на зададената температура и спадане на консумираната мощност до 600-700W, фактора падна на 0.7, че и надолу.
Нищо обезпокоително - така е, измервал съм на много неща :) . Например при един електромотор или трансформатор фактора на мощността се вдига при по-голямо натоварване и спада при по-малко(или празен ход).
torbalan написа:
За новите електронни сигурни ли сте, че не отчитат косинуса?
Сигурни сме - отчитат го, както и старите го отчитаха, иначе няма начин да си плащаш реалната активна енергия, ако електромерите "не вземат под внимание" косинуса. Може би имаш предвид, че не отчитат реактивната енергия, а не косинуса...
Стана тя, един музикант да прави забележка на хора работещи в енергетиката :-D . :partyman:
Vectra - специалист
Мдаа, ясно...Повече няма да се коркам относно тоя фактор.
Благодаря за подробните обяснения :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: