• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Кондензния котел е наистина по-икономичен. Тръбата с конденза - най-добре в канализацията. Няма проблем да върви по земята и после да се издигне нагоре за да се включи в канализацията. Може да се изведе навън и да се включи в дъждовната канализация, но не и да се изсипва свободно като конденза от климатиците, защото има киселинен характер
bugsbunni - специалист
Човече, благодаря ти! Вече се бях отчаял. Значи няма да е чак такава драма.
rumpich - помощник
чет яну 21, 2016 8:24 pmLazarGanev написа:
Кондензния котел е наистина по-икономичен. Тръбата с конденза - най-добре в канализацията. Няма проблем да върви по земята и после да се издигне нагоре за да се включи в канализацията. Може да се изведе навън и да се включи в дъждовната канализация, но не и да се изсипва свободно като конденза от климатиците, защото има киселинен характер
LazarGanev, а конденза под налягане ли е ? Питам защото искам да направя малко промяна и не съм сигурен, дали ако тръбата слиза и се издига дали ще преодолее денивелация... напор.. Примерно ако е "S"- образно. Благодаря предварително!
Кондензът не е под налягане. Ако тръбата е широчка, да речем ф32 ПВЦ - няма проблеми с локални участъци с обратен наклон (действа законът за скачените съдове), но ако е тясна тръбата се получава вакуум и неоттичане. За случая има подходящи помпи за трансфер под налягане - например Грундфос Конлифт и тогава може да се ползва шлаух.
rumpich - помощник
съб фев 22, 2020 10:00 amLazarGanev написа:
Кондензът не е под налягане. Ако тръбата е широчка, да речем ф32 ПВЦ - няма проблеми с локални участъци с обратен наклон (действа законът за скачените съдове), но ако е тясна тръбата се получава вакуум и неоттичане. За случая има подходящи помпи за трансфер под налягане - например Грундфос Конлифт и тогава може да се ползва шлаух.
LazarGanev, разбрах и ти благодаря отново за точния и изчерпателен отговор.. Каква е цената на тия помпи и изискват ли някаква допълнителна електроника за управление?
Само се включват в контакт, цената е към 240лв
rumpich - помощник
нед фев 23, 2020 9:20 pmLazarGanev написа:
Само се включват в контакт, цената е към 240лв
ОК, Благодаря ти много!
Жоро Георгиев - специалист
Този конденз много ли е? Ако няма възможност за включване в канализацията, не може ли да се събира в подходящ съд и да се изхвърля?
пон фев 24, 2020 7:45 amЖоро Георгиев написа:
Този конденз много ли е? Ако няма възможност за включване в канализацията, не може ли да се събира в подходящ съд и да се изхвърля?
От климатик съм събирал пълна бака от 20 литра, за денонощие. Мисля, че количеството от котела е по малко, но няма да е трудно да се разбере обема. Може да се събира, само да не бъде забравено изхвърлянето.
Случвало ми се е да забравя кофичката, под климатика и Мама ми се караше, че изтича "нерегламентирано".
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет при покупка на котел!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: