• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
fbr
Прочети за компенсиране и прекомпенсиране на реактивната енергия
Научи как се компенсира индуктивния характер на тази енергия/при преобладаващи консуматори с индуктивен товар - въртящи пром.токови машини, мощни трансформатори/
Научи как се компенсира капацитивния характер на тази енергия/ при дълги преносни кабелни линии/

Ако Едисон беше надделял над Тесла и неговата идея за мрежи от прав ток и правотокови консуматори беше наложена в света, сега нямаше изобщо да споменаваме за фактор на мощността - косинус"фи". :)
Последна промяна от fikata на пет яну 22, 2016 3:03 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
fikata написа:
fbr
Прочети за компенсиране и прекомпенсиране на реактивната енергия

Научи как се компенсира капацитивния характер на тази енергия/ при дълги преносни кабелни линии/
И като земат едни корифеи, вместо с прости думи да обяснят това, което искат да кажат, започнат с "прочети това, научи онова", хваща ме бяс. Имах един преподавател, та той казваше "Моята наука, на внучката си, ако не мога да я обясня, значи не съм никакъв преподавател"
vandu - специалист
Един даскал преди години обясняваше че вече cosf и фактора на мощността се разглеждали като две различни неща.
Спомените са ми много бегли и единственото което помня е че при фактора на мощността влизали и хармоничните съставки на тока. Но нали е даскал не го разбрахме нищо.
toolegittoquit - майстор
fikata написа:
Ако Едисон беше надделял над Тесла и неговата идея за мрежи от прав ток и правотокови консуматори беше наложена в света, сега нямаше изобщо да споменаваме за фактор на мощността - косинус"фи". :)
Което никога няма да стане, защото постоянният ток е много неудобен за пренос.
vandu написа:
Спомените са ми много бегли и единственото което помня е че при фактора на мощността влизали и хармоничните съставки на тока. Но нали е даскал не го разбрахме нищо.
Ми то си има отделен фактор, наречен THD, който се занимава с хармоничните съставки.
shadow__01 написа:
Не може ли да се направи някаква схема която да запушва мощен симистор точно в моментите в които електромера отчита? Естествено това ще се ползва само за активните съпротивления като бойлер, готварска печка и подобни.
Нищо не може. Електромерът мери това, което влиза и това, което излиза. Ако нещо влезе, пък не излезе, отчита го като консумирано. По-просто не мога да ти го обясня. Няма как да използваш енергия, пък да не е отчетена.
Ако искаш да крадеш ток, викаш някой от енергото за 300лв да ти сложи чип или правиш байпас на фазата. :)
kozl - майстор
fikata написа:
kozl
Нещо да си чувал за векторни диаграми. Фазово изместване между ток и напрежение. Триъгълник на мощностите. Характер на товара. Или кой е този магически ъгъл "фи" - главна буква Φ, малка буква φ.
Все още не съм чувал. Вай заборавил съм доста неща вече. Одъртевам, бавно неусетно, но сигурно. Векторни величини. Събиране, изваждане, умножение. Скаларно произведение на вектори е умножението на техните абсолютни стойностти по косинус от ъгъла м-у тях. От там предполагам и P=U*I*cos(Fi)
Диаграмите по си спомням. Площа на диаграмата=интеграл от уравнението и.Така де отрицателната енергия какво означава :? Че консуматора станал генератор :? Общо взето фазово изместване ще има когато диаграмата на напрежението и на тока са синусоиди. Възможно ли е тока да не е синосоида :? Възможно ли е консуматор с променливо съпротивление да регулира тока през него да се променя обратно пропорционално на величината на напрежението :?
И така от диаграмата следва да допусна, че механичния електромер ще се завърти наопаки, когато тока и напрежението не са с еднакви посоки. Е ще се завърти е условно, защото механичната инерция няма да го допусне, но силата предизвикана от напрежението и тока ще действа в обратна на въртенето посока.
И така на графиката се вижда отрицателна и положителна площ. Предполагам, че електромера ще ги сумиракато от положителната ще извади отрицателната площ. А пълната енергия предполагам е сумата на абсолютните стойности на площите.
И какво излиза, че реактивната енергия е насочена към доставчика, а активната към потребителя :shock:
С новите, електронни електромери, се мери още един ток, наречен реактивен. Значи, когато се използват ел.двигатели от всякакъв вид, се индуцира ток в техните бобини, и в определени отрязъци от време този ток се връща в системата-т.е. тече наобратно, и се нарича реактивен. Какво са измислили тези хитреци? С новите електромери мерят и този ток, все едно са ни го доставили те. Ето защо с новите електромери, плащаме повече ток, а не защото били по-точни. Разликата е няколко десетки процента , в полза на енергото разбира се! Какво да кажа, НЯМАМ ДУМИ! Някои от вас които разбират от тези неща, сигурно ми се смеят на описанието, но бъдете снизходителни, моля. Най-добър е последният материал, ако имате сили да прочетете тази грамада от информация. И така следвайте линка по-долу.

http://www.dnevnik.bg/blogosfera/post.php?id=34901
Брей съвсем се обърках :roll:
kozl - майстор
Повечето уреди дето мерим с тях показват :finga: величини :lol:
DMN - майстор
kozl написа:
И ако кривата на напрежението е синусуида, каква е кривата на тока при консуматори управлявани с Импулси
kozl, ето преди време правих подобни измервания с осцилоскопа на формата на тока на импулсно захранване(не помня на какво беше), съпоставено към синусоидата на мрежовото захранване. Може да видиш, формата на тока(в жълто):
Прикачен файл:
P1130177.jpg
P1130177.jpg (108.64 KиБ) Видяна 1337 пъти
fbr - майстор
Точно такава би трябвало да е формата на тока. Всички импулсnи захранвания на входа имат изправител и филтров кондензатор-и, които по време на работа са заредени до някаква стойност U близка до Umax, и диодите се отпушват само за времето когато напрежението надвишава това напрежение U, т.е. докато се дозареждат кондензаторите.
kozl - майстор
Е там където тока е в противоположна посока на напрежението, тва ли е реактивната съставка :? Ако да колко е фазовото изместване :? Жълтите пикове, досещам се че пълнят кондензатора. Но къдрилките що са :?
Или ако образно разделим пълната синусоида на 6 части то 2/6 са с различна посока напрежение/ток.
Така а за електромерите. Механичния го задвижва електромагнитна сила, но въпросът ми е дали тази сила си изменя посоката на задвижване когато напрежението и тока са с различни посоки :?
Последна промяна от kozl на пон яну 25, 2016 3:55 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
fbr написа:
Точно такава би трябвало да е формата на тока. Всички импулсnи захранвания на входа имат изправител и филтров кондензатор-и, които по време на работа са заредени до някаква стойност U близка до Umax, и диодите се отпушват само за времето когато напрежението надвишава това напрежение U, т.е. докато се дозареждат кондензаторите.
Така е, абсолютно съм съгласен. Исках да покажа, че тока в случая не е синусоида и откъде се получава фазовата разлика между тока и напрежението пак в случя, а от там и фактора на мощността - червената стрелка.
Прикачен файл:
P1130177-1.jpg
P1130177-1.jpg (102.46 KиБ) Видяна 1314 пъти
Последна промяна от DMN на пет яну 22, 2016 7:16 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: